Yucca reprezinta un gen arbusti care fac parte din familia Asparagaceae, este originara din America Centrala. Yucca a reusit sa devina din anii 1960 o planta foarte populara de apartament.
Caracteristici Yucca:
Caracteristicile plantei Yucca variaza dupa tip.
Inaltime: Soiurile mai mici pot avea 60 pana la 120 cm inaltime si latime, iar tipurile de arbori mai mari pot ajunge la 900 de cm inaltime.
Timp de inflorire: Variaza dupa tip; unele vor incepe sa infloreasca primavara, iar altele la mijlocul pana la sfarsitul verii. Majoritatea soiurilor de yucca vor inflori anual de-a lungul vietii - acestea se numesc plante perene policarpice.
Culoare: Frunzele pot fi groase sau subtiri; de obicei lungi si inguste. Florile sunt de obicei albe sau crem, iar unele soiuri pot avea nuante de roz, violet sau verde.
Sfaturi pentru plantare yucca:
Cand sa plantati:
Incepeti semintele in interior oricand sau in aer liber primavara. Pentru a incepe soiurile rezistente in exterior, temperaturile primaverii ar trebui sa fie de 12-15 grade Celsius. Asteptati pana cand temperaturile sunt de 18-23 de grade Celsius pentru soiuri mai delicate.
Unde sa plantati:
Alegeti o zona care primeste soare partial sau total, dar cel mai important, o locatie cu un sol care este bine drenat. Radacinile plantei Yucca pot dezvolta boli de tip fungic precum putrezirea radacinilor destul de usor daca planta este udata in exces. Atunci cand alegeti zona in care urmeaza sa plantati, trebuie sa luati obligatoriu in considerare dimensiunea matura a plantei de yucca, deoarece unele ating inaltimi destul de mari. Structurile radiculare masive pot creste in timp si au puterea de a crapa fundatiile si de a invada bazinele si conductele de irigare.
Cum se planteaza:
Inmuiati semintele timp de 24 de ore inainte de plantare pentru a ajuta la germinare. Pastrati semintele moderat umede si ar trebui sa incepeti sa vedeti semne de germinare in aproximativ 3 pana la 4 saptamani. Transplantati rasadurile la aproximativ 8 saptamani in ghivece mai mari sau intr-o locatie permanenta.
Cum sa ingrijim o Yucca?
Taiere:
Intretinerea plantelor de yucca prin procesul de taiere al frunzelo moarte sau deteriorate se poate face oricand. Pentru a-si reduce dimensiunea taierea ar trebui facuta la inceputul primaverii.
Tulpinile de flori trebuie taiate pana la baza dupa inflorire. Unora nu le pasa de aspectul tulpinii de flori si, in acest caz, poate fi taiat in orice moment.
Sol: Cel mai importanta aspect cand vine vorba de solul in care se dezvolta o planta yucca este drenajul. Pentru a nu dezvolta boli de tip fungic la radacini cel mai important pentru o planta yucca este sa aibe un sol bine drenat!
Fertilizare:
Puteti aplica un ingrasamant foliar Cropmax lunar in primavara si vara si poate fi deosebit de benefic pentru yucca cultivata in interior.
Udare:
Plantele yucca sunt extrem de tolerante la seceta, dar vor arata mai bine odata ce sunt udate regulat de aproximativ 2 ori pe saptamana (in functie de necesitatile plantei) in primavara si vara.. Vor avea nevoie de mai putina apa peste iarna. Frunzele galbene si / sau radacinile moi pot fi un semn de udare excesiva.
Cum se inmultesc plantele de yucca: Yucca se inmulteste prin separarea lastarilor sau prin butasire, in primavara.
Boli si daunatori:
In cazul in care yucca este udata prea des poate dezvolta boli de tip fungic numite fainare sau putregai.
Fainarea este o boala de tip fungic si se manifesta din cauza aparitiei anumitor ciuperci patogene. Dezvoltarea bolii poate fi observata pe ambele fete ale frunzelor plantei sub forma de pasla miceliana de culoare alba. Pentru a combate fainarea puteti folosi fungicide precum Amistar.
Putregaiul este o boala de tip fungic este cauzata de udarea in exces. Pentru a combate putregaiul puteti folosi fungicide precum Cidely Top.
Daunatorii care pot afecta yucaa sunt: afidele, acarienii si paduchii lanosi.
Afidele - Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, in acest fel ofilind-o. Pentru a combate atacul afidelor puteti folosi insecticide precum Mavrik 2 F.
Acarienii - Sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, fiind foarte greu de observat cu ochiul liber. Acarienii se hranesc cu sucul celular, frunzele afectate au o culoare cenusie, iar pe spatele acestora puteti observa panze de paianjen foarte fina.
Pentru combaterea acarienilor va recomandam utilizarea insecticidului Vertimec 1.8 EC.
Paduchii lanosi pot fi combatuti folosind insecticide precum Mospilan 20 SG.
Sfaturi pentru yucca cultivate in ghiveci:
- De asemenea, puteti creste o planta de yucca in interior, iar soiurile fara spin, cum ar fi Y. elephantipes, sunt plante de apartament populare. Frunzele lor sunt lungi si ascutite, dar nu au calitatea altor soiuri de yucca.
- Acesti cultivatori lenti sunt usor de intretinut si au nevoie pur si simplu de un ghiveci robust, cu sol bine drenat si putina lumina solara - o fereastra orientata spre sud, cu multa lumina indirecta, este perfecta.
- Udati-le o data pe saptamana in vara, lasand solul sa se usuce intre udari, deoarece solul umed in mod constant va provoca putrezirea radacinilor. Vor avea nevoie de mult mai putina apa in timpul iernii.
- Yucca cultivata in interior poate beneficia de o aplicare lunara a unui ingrasamant de uz general o data pe luna, primavara si vara. Yuca de interior va produce rareori flori.
- Daca yucca de interior isi depaseste in cele din urma spatiul, poate fi redusa la inceputul primaverii. Acest lucru se poate face prin simpla taiere a sectiunii superioare a unui trunchi sau tulpina. Cu toate acestea, regenerarea nu este niciodata garantata.
Citeste si articolul despre Vriesea!