Categorii

Tillandsia - Cum sa avem grija de plantele ornamentale

Udare - Fertilizare - Boli - Daunatori


Tillandsia

Tillandsia

Genul de plante Tillandsia face parte din familia Bromeliaceae, mai sunt numite si ,,fiica aerului" si sunt plante cu crestere lenta. Exista sute de specii si soiuri de plante Tillandsia. De obicei, au frunze subtiri in forma de triunghi, care cresc intr-un model de rozeta, cu o noua crestere care apare din centru. Plantele Tillandsia care prezinta frunzis argintiu tind sa fie cele mai tolerante la seceta. Majoritatea speciilor produc si flori cu forme tubulare.

Specii de Tillandsia:

Tillandsia cyanea

Aceasta specie de Tillandsia o planta cu flori roz. Spre deosebire de majoritatea plantelor din acest gen pot creste fara prea multa ingrijire. Inaltimea la care poate ajunge aceasta specie de plante este de 20 maxim 35 de cm.

Tillandsia funkiana

Aceasta specie de Tillandsia este o specie minuscula, care creste doar aproximativ 2 cm inaltime, facandu-o o alegere excelenta pentru un terariu sau o planta de birou. Aceasta specie de plante are florile de culoarea rosie.

Tillandsia recurvata

Frunzele acestei specii sunt subtiri, arcuite si de culoare gri-verzi. Acesta specie de Tillandsia este foarte usor de propagat. Inaltimea maxima pe care o poate atinge aceasta specie este 5-15 cm.

Tillandsia recurvata

Cum se ingrijesc plantele de Tillandsia?

Plantele de Tillandsia nu necesita foarte multa ingrijire insa au nevoie de o anumita cantitate de apa si lumina, plus temperaturile potrivite, la fel ca orice alta planta ornamentala. Veti sti ca planta dumneavoastra se dezvolta sanatos in momentul in care va inflori.

Cum se uda plantele de Tillandsia?

Plantele de Tillandsia au nevoie sa fie udate o data sau de 2 ori pe saptamana. Sunt plante rezistente la conditii de seceta. Plantele de Tillandsia epifite trebuiesc doar pulverizate cu apa.

Lumina - Plantele de Tillandsia preferea lumina filtrata stralucitoare sau umbra partiala.

Fertilizare - O data pe luna in lunile de vara, adaugati ingrasamantul lichid facut pentru plantele de Tillandsia. Puteti folosi un ingrasamant foliar Cropmax sau un ingrasamant profesional pentru plante ornamentale Osmocote.

Tillandsia

Temperatura - Acestea sunt plante tropicale. Nu sunt plante rezistente la temperaturi joase (mai mici de 10 grade Celsius), din acest motiv este bine sa le aduceti in casa sau la adapost cand temperaturile scad.

Flori - Din pacate, vor inflori o singura, dupa aceea rozeta de frunze se va usca treptat si va fi inlocuita de lastari. Floarea se va usca.

Majoritatea plantelor Tillandsia vor inflori in cele din urma, dar au nevoie de lumina si conditii de crestere potrivite pentru a face acest lucru.

Sfaturi generale pentru dezvoltarea plantelor de Tillandsia:

  • Ca regula generala, tineti plantele de Tillandsia departe de lumina directa a soarelui.
  • Plantele de Tillandsia iubesc vremea calda. Protejati-va plantele in momentul in care temperaturile scad sub 10 grade Celsius.
  • Fertilizati o data pe luna in anotimpul de vara.
  • Udarea plantelor de Tillandsia se face o data pe saptamana.

O boala care poate afecta Plantele de Tillandsia se numeste putrezirea coletului - Putrezirea coletului se poate extinde si in partea superioara pe tulpina, cat si in jos spre radacina. Atacul are o evolutie lenta dupa repicare, in momentul in care plantele sunt mai bine aerisite si vor capata rezistenta prin inverzirea tulpinitelor.

Pentru a combate aceasta boala puteti folosi Amistar (este un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor) sau Folpan 80 WDG (Este un fungicid cu actiune multi-site.).

Daunatorii care pot aparea la plantele de Tillandsia sunt paduchii lanosi, iar pentru combaterea acestora puteti folosi insecticide precum Mavrik 2 F sau Mospilan 20 SG.

Citeste si articolul despre Spathiphyllum - Specii, ingrijire si plantare.

Produse recomandate