Tot ce trebuie sa stiti pentru a cultiva arborele de cafea in casa dumneavoastra
Arborele de cafea este o planta tropicala care face parte din familia Rubiaceae. Arborele de cafea este originar din zonele tropicale ale Africii. Arborele de cafea poate ajunge la o inaltime de 1,8 metri in cazul in care este cultivat pe post de planta de apartament.
Poate fi cultivat arborele de cafea in interior?
Da, arborele de cafea Arabica cu frunzele sale bogate, lucioase, de un verde intens si ingrijirea usoara fac din acest arbore planta excelenta de casa in interior.
Arborele de cafea nu se confrunta cu caderea frunzelor, atunci cand cultivati arborele de cafea in interiorul unei sere, arborii pot atinge inaltimi de maxim 3 metri.
Se poate cultiva un arbore de cafea din seminte?
Boabele pot fi culese si uscate. In interiorul fiecarui fruct sunt doua ,,boabe de cafea" - care sunt semintele de cafea.
Cel mai bun sol pentru arborele de cafea
Exista intotdeauna o dezbatere cu privire la care este cel mai bun sol in care sa creasca o planta de cafea in ghiveci. Este mai bine sa incercati sa le oferiti plantelor solul in care se dezvolta in mod natural.
Sa incepem cu ceea ce stim ca plantele de cafea cresc cel mai bine cu:
- Arborele de cafea prefera solurile acide ce au un pH cuprins intr 6,0 si 6,5.
- Arborele de cafea, de asemenea prefera solurile amestecate cu mult compost
Cat de des ar trebui sa udam un arbore de cafea plantat in ghiveci?
Pastrati solul umed al arborelui de cafea. Saturati complet solul si lasati excesul de apa sa se scurga. Atentie, nu trebuie udat in exces deoarece acest lucru poate duce la boli ale radacinii.
Udarea temeinica a plantei o data pe saptamana este o regula buna.
Cum sa taieti un arbore de cafea?
Pentru a va mentine arborele ,,in limite" sau pentru a mentine planta la o inaltime usor de manevrat, taierea poate fi destul de simpla.
Pentru o taiere mai severa, urmati acesti pasi:
- Taiati primavara pentru forma si aspect mai stufos
- Indepartati lemnul sau ramurile moarte
- Indepartati toate ramurile care incoltesc de jos
Cum se inmulteste un arbore de cafea?
Prin butasi - Cultivarea arborilor de cafea din butasi nu este diferita de cultivarea butasilor din alte plante. Primavara este probabil cel mai bun moment pentru a lua butasi, asezandu-i intr-un sol cu un drenaj bun. Radacinile ar trebui sa se dezvolte in aproximativ 4 pana la 6 saptamani.
Boli care pot aparea la arborii de cafea
Arborii de cafea care sunt cultivate ca plante de apartament au forme foarte robuste, majoritatea problemelor se datoreaza de obicei erorilor culturale.
Frunzele verzi cad - Aceasta conditie apare atunci cand plantele sunt pastrate prea mult timp in umbra. Mutati plantele intr-o locatie mai luminoasa, dar nu in lumina directa a soarelui.
Marginea, marginile frunzelor sunt ofilite - Acest lucru se intampla adesea atunci cand arborii de cafea Arabica sunt adesea plasate in prea mult soare. Cautati un loc cu mai multa umbra. Daca frunzele sunt complet maronii, taiati-le.
Frunze uscate si ofilite - Aveti grija la temperaturi, de obicei cand se intampla acest lucru temperaturile sunt prea mari. Mutati planta intr-un loc mai racoros si udati. In timpul primaverii si verii, pastrati planta uniform umeda.
Frunzele isi pierd aspectul lucios - De obicei, o indicatie a prea multa lumina directa a soarelui.
Fainarea - Infectiile cu ageti patogeni pot fi de obicei controlate prin reducerea apei, dar nu permit arborilor de cafea sa se usuce.
Pentru combaterea fainarii puteti folosi fungicidul Topas 100 EC.
Daunatori care pot aparea la arborele de cafea -> Acarieni si paduchi lanosi.
Pentru a scapa de acarieni puteti folosi insecticidul Vertimec 1.8 EC, iar pentru a combate aparitia paduchilor lanosi folositi insecticidul Mavrik 2 F.
Citeste si articolul despre Araucaria.