Lacusta marocana
Lacusta marocana face parte din familia Acrididae, subfamilia Gomphocerinae si genul Dociostaurus. Lacusta marocana poate fi observata in Nordul Africii, sud Europei.
Lacusta marocana - Simptomele atacului
Larvele tinere mananca doar frunzele plantelor gazda. Defolierea este vizibila. Dupa a treia etapa, ei mananca parti verzi ale plantelor, tulpini si spice de grau. Toata masa verde a plantelor gazda poate fi distrusa atunci cand densitatea populatiei daunatorului este mare.
Lacusta marocana - Prevenire si control
Controlul este mai eficient impotriva larvelor tinere, deoarece acestea sunt localizate pe zone mai mici, iar pentru ca nu pot zbura, miscarea lor este restrictionata si sunt mai susceptibile la insecticide. Odata dezvoltate, o plaga de lacuste este aproape imposibil de oprit sau controlat. Masurile de control includ distrugerea maselor de oua depuse de roiuri invadatoare, saparea transeelor pentru a prinde nimfele. In tarile sarace, controlul lacustei marocane este foarte dificil. Odata ce lacustele se maturizeaza si incep sa zboare, acestea sunt practic imposibil de controlat eficient.
Lacusta marocana - Masuri fitosanitare
Aceste insecte sunt conduse de caldura pentru a cauta boabe de porumb ramase in campuri dupa recoltare. Potrivit expertilor, invaziile ar putea fi evitate prin luarea unor masuri preventive speciale in campuri intre lunile septembrie si aprilie. In primul rand, este necesar sa se identifice locurile in care isi depun ouale lacustele. Apoi, campurile trebuie arate pentru a aduce cuiburile la suprafata, deoarece sunt ascunse la 3 sau 4 cm sub pamant.
Lacusta marocana - Biologie
Locusta marocan este o specie care are o singura generatie pe an. Femelele depun 2-3 (mai putin frecvent 4) pastai de oua care contin in medie 30 de oua (minim 16 pana la maxim 45). Pastaile de oua pot fi in gropi mici de pamant, pana la 4 cm adancime in sol ferm, ouale pot fi depuse direct in ciorchini de plante sau in crapaturi de sol foarte uscat. Depunerea oualor are loc la aproximativ o luna de la aparitia adultului, adica din luna mai inainte.
Lacusta marocana - Plante atacate
Culturi de cereale, inclusiv grau, orz, orez si porumb, precum mazare, fasole, linte, lucerna - frunzele, tulpina si cerealele pot fi atacate. Pomii, in special puietii tineri, pot fi deteriorati.
Lacusta marocana - Inamici naturali
Exista o serie de paraziti si pradatori, cum ar fi mai multe specii de gandaci, muste, viespea Sphex subfuscatus , acarieni etc., inclusiv paraziti de oua (gandacul Trichodes laminatus).
Lacusta marocana - Insecticide
Faster 10 CE - Acest produs este compatibil cu fungicidele, dar si insecticidele care sunt omologate pentru tratamente in vegetatie (exceptand produsele alcaline!).
Inapoi la Lacuste.