Lacustele au fost temute si venerate de-a lungul istoriei. In legatura cu lacustele, aceste insecte formeaza roiuri enorme care se raspandesc in diferite regiuni, devorand culturi si lasand in urma lor pagube agricole grave. Lacustele au picioarele posterioare mari care le ajuta sa sara.
Lacusta calatoare
Lacusta calatoare este originara din Australia, este o insecta mare si puternica. Culoarea sa variaza de la verde sau maro. Lacustele migratoare sunt cele mai raspandite specii de lacuste din lume si se gasesc in toata Africa, Asia si Australia.
- Este o lacusta de dimensiuni mari si foarte puternice, cu corpul adultului de 14-60mm lungime.
- Adultii variaza de la culoarea verde la maroniu in circumstante obisnuite pana la galben atunci cand roiesc.
- Populatiile daunatoare sunt limitate la lunile mai calde.
- ouale eclozeaza dupa 11 zile, producand nimfe
- nimfele dureaza apoi 30 de zile pentru a deveni adulti imaturi
- adultii imaturi au nevoie de 14 zile pentru a se maturiza si pentru a depune ouale.
Lacusta calatoare, culturile afectate de aceasta sunt: trestia de zahar, graul, sfecla, floarea-soarelui, etc. Inamicii naturali ai lacustelor calatoare sunt pasarile, mamiferele si insectele.
Lacusta calatoare - Control:
- Este usor controlat cu insecticide daca este tratat la momentul potrivit.
- Diferite substante chimice sunt utilizate pentru controlul fiecarei specii de lacuste.
- Metodele adecvate de aplicare a substantelor chimice pentru combaterea lacustelor variaza in functie de stadiul de viata si de comportament al lacustelor.
Pentru combaterea lacustei calatoare este recomandat tratamentul cu insecticidul Faster 10 CE.
Lacusta marocana
Lacusta marocana face parte din familia Acrididae, subfamilia Gomphocerinae si genul Dociostaurus. Lacusta marocana poate fi observata in Nordul Africii, sud Europei.
Larvele tinere mananca doar frunzele plantelor gazda. Defolierea este vizibila. Dupa a treia etapa, ei mananca parti verzi ale plantelor, tulpini si spice de grau. Toata masa verde a plantelor gazda poate fi distrusa atunci cand densitatea populatiei daunatorului este mare.
Aceste insecte sunt conduse de caldura pentru a cauta boabe de porumb ramase in campuri dupa recoltare. Potrivit expertilor, invaziile ar putea fi evitate prin luarea unor masuri preventive speciale in campuri intre lunile septembrie si aprilie. In primul rand, este necesar sa se identifice locurile in care isi depun ouale lacustele. Apoi, campurile trebuie arate pentru a aduce cuiburile la suprafata, deoarece sunt ascunse la 3 sau 4 cm sub pamant.
Culturi de cereale, inclusiv grau, orz, orez si porumb, precum mazare, fasole, linte, lucerna - frunzele, tulpina si cerealele pot fi atacate. Pomii, in special puietii tineri, pot fi deteriorati.
Exista o serie de paraziti si pradatori, cum ar fi mai multe specii de gandaci, muste, viespea Sphex subfuscatus , acarieni etc., inclusiv paraziti de oua (gandacul Trichodes laminatus).
Pentru a scapa de lacusta marocana este recomandat tratamentul cu insecticidul Faster 10 CE.
Afla mai multe din categoria noastra -> "Lacuste".