Lavanda - (Lavandula angustifolia)
Cand si unde sa plantati lavanda:
Zona in care urmeaza sa plantati lavanda va avea nevoie de lumina, si un sol bine drenat. In anotimpul de vara umbra partiala poate ajuta lavanda sa prospere.
Aceasta zona mai are nevoie de pamant moderat-fertil, deci nu ar fi bine sa modificati pamantul cu ingrasamant inainte de plantare. Se dezvolta minunat in solurile neutre pana la usor alcaline.
Lavanda are nevoie de spatiu si in functie de soi poate necesita 1 pana la 3 metri distanta fata de alta planta.
Perioada ideala de plantare este toamna, mai exact in apropierea lunii octombrie.
Cum sa plantati lavanda, instructiuni pas cu pas:
1. Incepeti cu plante sanatoase care au dezvoltat sisteme radiculare.
2. Pregatiti o groapa de plantare care este de doua ori mai adanca si lata decat radacina plantei dumneavoastra de lavanda. atunci cand plantati mai multe plante, puteti modifica solul pentru fiecare groapa de plantare sau puteti modifica intregul pat inainte de plantare.
4. Plantati-va lavanda cu varful radacinii la linia solului. Umpleti groapa in jurul plantei si tasati ferm peste tot.
5. In urmatoarele saptamani, udati-va lavanda numai daca atat planta, cat si conditiile generale din gradina dumneavoastra sunt foarte uscate. Amintiti-va, lavanda prospera pe solul bine drenat si nu prefera sa aiba radacinile pline de apa, care poate cauza putrezirea acestora.
Soiuri de lavanda:
Lavanda frantuzeasca (Lavandula dentata)
Acest tip de lavanda infloreste in anotimpul de vara si rezista pana in anotimpul de toamna. Inaltimea maxima la care poate ajunge este de 15 centimetri sau mai mult. Florile sunt de culoare violet-deschis.
Lavanda spaniola (Lavandula stoechas)
Inflorirea acestui soi are loc de la jumatatea verii spre final, inaltimea maxima a plantelor este de 60 de centimetri. Culoarea florilor este violet inchis.
Cum sa aveti grija de plantele de lavanda:
Obicei de crestere: Lavanda se dezvolta sub forma unui arbust rotund si stufos in clima mai calda. Este o planta perena cu o crestere mai mica in clima mai rece. In climatele umede, lasati spatiu pentru un flux de aer adecvat pentru a preveni ciuperca sau fainarea.
Udare: Udati bine plantele tinere. Odata stabilita, lavanda este toleranta la seceta si nu are nevoie de udare frecventa. Udarea excesiva este o cauza frecventa de stres a plantelor de lavanda.
Fertilizare: Plantele de lavanda nu necesita adaugarea ingrasamantului suplimentar.
Mulcire: Deoarece lavanda este toleranta la seceta, nu ar trebui sa aiba nevoie de mulci pentru a conserva umiditatea solului, in afara de cazurile extreme. Daca utilizati mulci, asigurati-va ca lasati cativa centimetri liberi in jurul coroanei plantei, altfel lavanda dumneavoastra poate putrezi.
Taierea lavandei: Tulpinile de flori pot fi recoltate si folosite proaspete sau uscate. Lavanda este o planta lemnoasa. Acesta produce frunzele si florile cele mai bune si mai parfumate. Taiati plantele de 2 ani si mai vechi primavara. Acest lucru va stimula o noua crestere, care produce frunzisuri si flori mai bune.
Boli care pot afecta lavanda:
Fainarea - Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.
Pentru a combate fainarea cel mai bun tratament este cel cu fungicidul Amistar.
Daunatori care pot afecta lavanda:
Afide: Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.
Va recomandam sa utilizati insecticidul Decis Expert 100 EC.
Musculita alba: Aceasta poate fi observata pe frunze si lastari, in colonii, perioada in care apare este vara.
Va recomandam pentru combaterea musculitei albe de sera utilizarea Oleorgan, un insecticid natural pe baza de uleiuri vegetale ce poate fi utilizat in controlul daunatorilor din culturile de legume.
Va invitam sa cititi si articolul despre Lalele.