Leandru (Nerium oleander)
Leandrul este originar din Africa de Nord, dar este raspandit in Europa si Asia din cele mai vechi timpuri. Exista pentru 400 de specii de leandru, denumirea botanica fiind Nerium Oleander. Leandrul este un arbust sau un arbore de talie mica care face parte din genul Nerium, familia Apocynaceae. De regula Leandrul se poate dezvolta pana la inaltimi de 2-6 metri si este des cultivat in starea sa naturala de arbust.
Toate organele aeriene ale leandrului sunt toxice. Ingerarea oricarei parti a plantei poate fi potential fatala, iar contactul cu pielea poate duce la iritatii si poate provoca reactii alergice.
Pentru a va proteja intotdeauna cand ingrijiti plantele de leandru trebuie sa purtati manusi. Puteti incerca manusile de gradina care sunt la un pret foarte bun. De asemenea, este toxic pentru pasunatul animalelor si ar trebui tinut departe de animalele din curte.
Leandru - dezvoltare
Leandrul se dezvolta de la 2,5 metri si poate ajunge si pana la 4 metri inaltime. Pentru ingrijiri suplimentare puteti taia leandrul pentru a lua forma pe care o doriti. Florile mici ale leandrului formeaza ciorchini mari, atragatori si au un miros placut.
Leandru - Lumina si temperatura
Leandrul nu este rezistent si nu va supravietui la temperaturi sub 0 grade Celsius. Cu toate acestea, poate fi cultivat intr-un ghiveci si iernat in interior. Plantelor de leandru le plante sa se dezvolte si sa infloreasca cel mai bine in zone foarte insorite.
Leandru - Ingrasamant
Leandrul este originar din nordul Africii si poate rezista atat perioadelor de seceta lungi, cat si ploilor sezoniere abundente. Udarea regulata va favoriza infloririle sanatoase, dar nu este necesara pentru ca planta sa supravietuiasca. Puteti aplica un ingrasamant profesional pentru plante ornamentale Osmocote sau un ingrasamant foliar Cropmax.
Leandru - Intretinere si ingrijire
Taierea leandrului la sfarsitul toamnei il va ajuta sa-si pastreze o forma placuta. Taierile pentru corectarea formei se pot face toamna sau primavara, dar numai daca este nevoie. Dupa ce procesul de inflorire a luat sfarsit, lastarii care au inflorit pot fi taiati pentru a permite altora sa se formeze si sa faca flori. Puteti folosi o foarfeca universala de gradina de la Fiskars.
Cum se inmuleste Leandrul?
Leandrul se propaga usor din butasi. Butasii se pun la inradacinat in vase cu apa sau puteti incerca sa inmultiti leandrul prin butasi care sunt realizati din fragmente de lastari cu 2 noduri, pusi la inradacinat in nisip, turba sau perlit.
Cum se uda leandrul?
Leandrul necesita plantarea intr-un sol bine drenat, deoarece orice exces de apa duce la (boli fungice) frunze ingalbenite care devin maronii si cad. Vara, udati cu generozitate atunci cand sunt temperature ridicate, in special leandrul plantat in ghivece. Daca se afla in ghiveci, verificati daca fundul are gauri de drenaj (scurgere) pentru excesul de apa.
Ingrijire leandru:
Leandrul necesita foarte putina ingrijire, iar acesta este unul dintre motivele pentru care este atat de placut in gradina. Chiar daca este deteriorat de seceta sau inghet, este posibil sa supravietuiasca si sa revina din radacini in primavara urmatoare.
Leandrul ar trebui sa fie udat in mod regulat primavara si vara pentru a produce cele mai bune flori. Poate fi taiat in toamna pentru a impiedica sa se extinda prea mult.
Bolile care pot aparea la leandru sunt:
Septorioza, iar in cazul acestei boli atacul se manifesta pe suprafata frunzelor sub forma unor pete albicioase si de forma rotunda cu un diametru de 1-2 cm. Pentru a combate septorioza puteti folosi tratamente cu fungicide precum: Dithane M 45 sau Ortiva Top.
Daunatorii care pot aparea la leandru sunt:
Paduchii testosi -> Pentru a combate aparitia paduchilor testosi puteti folosi insecticidul Kabon.
Paduchii lanosi -> Pentru a combate aparitia paduchilor lanosi puteti folosi insecticidul Mavrik 2 F.
Citeste si articolul nostru despre Kalanchoe.