Categorii

Leustean (Levisticum officinale)


Leustean

Leustean

Toate partile plantei pot fi utilizate. Frunzele sunt adaugate la salate si radacina este dezgropata la sfarsitul sezonului si folosita ca leguma. Tulpinile pot inlocui telina, iar floarea produce un ulei aromat. Interesant este ca aceasta planta este o aroma utilizata in mod obisnuit pentru cofetarii. Semintele sunt un ingredient obisnuit in uleiurile si oteturile aromate, care absoarb lichidul, eliberandu-si aroma in timp.

In Evul Mediu, leusteanul era una dintre cele mai importante ierburi pentru gatit si era o planta cunoscuta ca fiind buna pentru salate.

Rasadurile necesita o umiditate constanta pana cand au o inaltime de 8 centimetri si apoi irigarea se poate diminua. Puteti muta plantele de leustean cand acestea au o inaltime de 20 centimetri, distanta necesara intre plante este de circa 40 de centimetri. Leusteanul va inflori mai devreme cand este plantat in interior. Va puteti astepta la flori pe plantele mutate in gradina la inceputul verii, care dureaza pana la sfarsitul verii.

Ingrijire leustean:

Leusteanul se poate dezvolta pana la o inaltime de 1 - 2 m. Cand cultivati leustean intr-un ghiveci, acesta nu poate atinge aceeasi inaltime ca o plantare in pamant cu toate acestea, poate atinge inaltimi decente daca este ingrijit corespunzator. Pentru leusteanul crescut in ghivece, daca doriti sa stimulati o dezvoltare rapida, trebuie taiat regulat, recoltand frecvent leusteanul. Taierea tulpinilor de flori va impiedica, de asemenea, frunzele de leustean sa devina prea amare.

Boala principala care ataca leusteanul este:

Septorioza: Acesta se manifesta sub forma de pete de culoare cafenie, centrul acesteia fiind deschis la culoare.

Pentru combaterea septoriozei va recomandam Amistar, 10 ml, cel mai cunoscut fungicid de contact, cu un spectru foarte larg de combatere a patogenilor.

Daunatorul principal al leusteanului:

Afidele: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, in acest fel ofilind-o.

Va recomandam sa utilizati Fastac Active, un insecticid piretroid de sinteza, rezistent la lumina, care combate adultii, larvele, precum si ouale insectelor.

Cum se planteaza leusteanul:

Cea mai buna locatie: Leusteanul prefera umbra partiala, acesta se va dezvolta in soare direct in regiunile racoroase de vara.

Pregatirea solului: Plantati leusteanul intr-un sol umed bine drenat, care permite scurgerea eficienta a apei fara acumularea de balti. Puteti sa adaugati compost inainte de plantare. Leusteanul prefera un pH al solului de 6,0 pana la 7,0.

Puteti planta si in interior, in ghiveci: saditi semintele de leustean in interior, la inceputul primaverii, in ghivece individuale sub lumini fluorescente. Germinarea poate fi neregulata daca semintele nu sunt proaspete, semintele proaspete recoltate toamna si plantate imediat sunt optime. Germinarea dureaza intre 10 si 14 zile. In regiunile reci de iarna, semanati in interior in toamna si transplantati in gradina primavara.

Mutarea plantelor in gradina: Asezati rasadurile de leustean in gradina atunci cand pericolul de inghet a trecut si temperaturile pe timp de noapte sunt de cel putin 4 de grade Celsius.

Cand sa plantati in aer liber: Semanati semintele de leustean in aer liber la inceputul primaverii imediat ce solul poate fi prelucrat sau in toamna pentru germinare in primavara urmatoare.

Adancimea optima de plantare: Semanati semintele in aer liber adancime de 1 centimetru.

Cat spatiu este necesar intre plante: distanta optima dintre plante ar trebui sa fie intre 40 si 50 de centimetri.

Cat sa plantati: cresteti o planta de leustean pentru uz culinar si una pentru conservare.

Plantare insotitoare: Leusteanul poate fi folosit ca cultura capcana pentru a tine viermii rosiilor departe de ele. Florile galben-verzui atrag insecte benefice in gradina.

Va invitam sa cititi si articolul nostru despre Galbenele.