Liliac - Sfaturi, Ghid, Intretinere, Plantare
Liliacul comun, Syringa vulgaris, infloreste in statele nordice timp de 2 saptamani de la mijlocul pana la sfarsitul primaverii. Cu toate acestea, exista liliacuri de sezon devreme, mijlociu si tarziu, care, cultivate impreuna, asigura o inflorire constanta timp de cel putin 6 saptamani.
Liliacul este rezistent, usor de cultivat si cu intretinere redusa. Pot creste de la 1.5 pana la 4.5 metri inaltime, in functie de soi. Florile sunt parfumate sunt si atractive pentru fluturi.
Cum se planteaza liliac:
Liliacul se dezvolta in sol fertil, bogat in humus, bine drenat, neutru pana la alcalin (la un pH de aproape 7,0).
Pentru o inflorire puternica, liliacul necesita lumina solara - cel putin 6 ore / zi - sau nu vor inflori bine.
Asigurati-va ca solul se scurge bine (este bine drenat). Plantei de liliac nu ii place sa aibe radacinile umede plus ca acest lucru poate provoca boli.
Plantati fie primavara, fie toamna, desi aceasta din urma este preferata.
Transplantarea plantelor de liliac dintr-un ghiveci intr-o gradina este, de asemenea, usoara. Daca aveti liliac plantat in ghiveci, intindeti radacinile pe masura ce asezati planta in pamant, apoi udati. Puteti adauga ingrasamant natural profesional Osmocote pentru plante ornamentale.
Lasati o distanta intre tufisurile de liliac intre 1,5 si 4 metri, in functie de soi.
Cum se ingrijeste un arbust de liliac:
In fiecare primavara, adaugati un strat de mulci pentru a retine umezeala si a controla dezvoltarea buruienilor.
Udati constant pe timpul verii daca precipitatiile intarzie sa apara.
Taierea arbustilor de liliac:
In fiecare an dupa inflorire, indepartati orice ramura moarta. Taiati cele mai vechi ramuri (pana la baza).
O optiune pentru arbustii de liliac vechi este sa taiati totul inapoi la aproximativ 15-20 de centimetri inaltime. Suna drastic, dar acestia sunt foarte rezistenti. Dezavantajul acestei optiuni este ca dureaza cativa ani pentru a creste din nou. Partea buna este ca aveti mai putin de munca si mai multa recompensa, deoarece liliacul va creste din nou, facand o multime de flori.
Trebuie recunoscut faptul ca taierea severa are ca rezultat pierderea florilor timp de unu pana la trei ani. Din aceste motive, un program de taiere intelept are ca scop evitarea taierilor severe si drastice, acordand atentiei anual tufisurilor.
Soiuri recomandate:
Cele mai comune si parfumate liliacuri sunt din soiul S. vulgaris :
Pentru o inflorire timpurie, incercati ,,Charles Joly", are flori duble care sunt de culoare violet-sangeriu.
Arbustii de liliac de la mijlocul sezonului includ ,,Monge", un soi cu flori mov rosiatic inchis si ,,Firmament", un un soi cu flori albastre.
Boli care pot afecta liliacul:
Fainarea: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.
Pentru a combate fainarea, cel mai bun tratament este cel cu fungicidul Cidely Top, translaminar cu actiune preventiva impotriva fainarii.
Mana: Este o boala raspandita care ataca mai multe culturi. Atacul acesteia se manifesta asupra radacinilor si frunzelor sub forma unor pete decolorate.
Un tratament bun pentru combaterea manei ar fi cel cu Dithane M 45, cel mai cunoscut fungicid de contact, cu un spectru foarte larg de combatere a patogenilor.
Antracnoza: Aceasta este una dintre cele mai periculoase boli care va pot ataca plantatia, este favorizata de umiditate in general. Boala se manifesta sub forma unor pete de dimensiuni mici cu o culoare maronie.
Va recomandam utilizarea fungicidului Topsin 500 SC.
Va invitam sa cititi si articolul despre Lavanda.