Categorii

Limaxul cenusiu (Deroceras agreste) - Aspect, ciclu de viata si combatere

Aspect - Culturi atacate - Combatere


Limaxul cenusiu

Limaxul cenusiu

Limaxul cenusiu este de culoare inchisa pana la gri inchis. Fiind receptivi la umezeala, acestia se pot reproduce si pot fi activi in orice moment al anului, daca predomina conditiile adecvate. Aceasta specie este o problema in climatul cu precipitatii mai ridicate, in solurile care crapa si retin umiditatea.

Limaxul cenusiu - Descriere - Aspect

Limaxul cenusiu poate ajunge pana la 5 cm lungime si variaza in culoare de la galben la gri, cu nuante de maro inchis. O caracteristica distinctiva este ca produc o mucoasa de culoare laptoasa atunci cand sunt iritati.

Limaxul cenusiu - Ciclu de viata

Limacul de gri apare imediat in orice moment al anului daca exista suficienta hrana, umiditate si daca temperaturile sunt adecvate, desi, in general, devin foarte activi dupa pauza de toamna. Se pot reproduce ori de cate ori temperatura este intre 4 deg C si 21 deg C (temperatura optima este de 16 deg C), iar umiditatea solului este mai mare de 25%.

Limacsii sunt hermafroditi (au atat organe reproductive masculine, cat si feminine) si au capacitatea de a intarzia imperecherea si depunerea ulterioara a oualor. Imperecherea incepe de obicei dupa ploile din mijlocul toamnei sau la inceputul iernii. Ciorchinele de oua sunt asezate in stratul superior al solului umed si clocesc 3-5 saptamani mai tarziu, in functie de temperatura. Temperatura optima pentru dezvoltarea oualor este de 10-16 deg C.

Melcii juvenili se hranesc activ pe tot parcursul iernii si primaverii ori de cate ori umezeala permite, devenind maturi sexual dupa 5-6 luni. Comportamentul se schimba odata ce indivizii devin adulti. Un numar de loturi de oua sunt depuse pe o perioada de 4-6 saptamani si hranirea are loc intre aceste evenimente. Dezvoltarea si reproducerea pot fi intarziate, prin urmare, puii de primavara supravietuiesc peste vara uscata in fisuri in sol. Ouale nu supravietuiesc vara. Disponibilitatea umiditatii este un regulator cheie al populatiilor de limacsi. Limacsul cenusiu este predominant activ la suprafata solului noaptea, cautand refugii de umiditate in crapaturile solului, sub roci si material vegetal mort cand pamantul este uscat.

Limaxul cenusiu - Culturile atacate

Toate culturile si pasunile. Deteriorarea produsa de limax este de obicei neuniforma. Semnele neregulate de mestecat pe frunze si marginile frunzelor maruntite sunt simptome tipice de deteriorare.

Limaxul cenusiu - Combatere - Insecticide

Moluscocid optimol - Acesta este un moluscid specific pentru limacsi, pe baza de drojdii superioare care sunt folosite ca atractant alimentar.

Moluscocid arion pro - Modul de actiune este de otravire prin ingestie, anesteziere si imobilizare.

Limax cenusiu

Inapoi la Limacsi.