Categorii

Lonicera - Ghid Fito, Sfaturi, Ingrijire, Tratamente

Solutii ideale de intretinere


Lonicera

Lonicera - Ghid Fito, Sfaturi, Ingrijire, Tratamente

Cum sa cultivati lonicera:

Este recomandam sa cultivati in sol umed, dar bine drenat, la umbra partiala. Oferiti-le un cadru robust pentru a se putea catara, cum ar fi un spalier sau un cadru de sarma. Udati constant plantele in vremurile secetoase.

Mirosul acesteia este mai puternic atunci cand plantele sunt cultivate intr-un loc cald. Acest parfum atrage albinele polenizatoare in timpul zilei si molii noaptea. Culoarea florii se schimba usor odata polenizata.

Lonicera care se catara poate fi cultivata in ghiveci, dar nu vor creste niciodata la fel de bine ca in solul gradinii. Toate vor creste in majoritatea tipurilor de sol, dar ca multe alte plante prefera un sol bine drenat, bogat in humus.

Arbustii lonicera, cum ar fi cea de iarna, Lonicera fragrantissima , necesita un sol umed, dar bine drenat, in plin soare pana la umbra partiala. Plantati-l langa o banca sau o carare, astfel incat sa va puteti bucura de florile sale mirositoare.

Cum se planteaza lonicera:

Cand plantati arbustul, luati in considerare cumpararea plantelor cu radacina toamna sau iarna. Pentru o planta de gard viu, cinci plante mici pe metru patrat sunt de ajuns.

Lonicera cataratoare se agata singura, dar necesita o mana de ajutor cand este in plin proces de dezvoltare. Udati plantele dupa plantare si oferiti-le in anotimpul de primavara un ingrasamant profesional Osmocote pentru plantele ornamentale.

Cum sa aveti grija de lonicera:

Lonicera cataratoare nu necesita o taiere prea mare, deoarece infloreste pe cresterea sezonului curent. Insa veti mai fi nevoit sa taiati ocazional lonicera.

Taiati lonicera, la o treime dupa inflorire.

Propagare lonicera:

Lonicera poate fi propagata din fructele de padure. Pur si simplu extrageti semintele din fructe de padure si semanati-le imediat intr-un ghiveci umplut cu pamant de gradina.

Soiuri de lonicera:

Lonicera Japonica: Aceasta mai este denumita si ,,mana Maicii Domnului", este originara din Asia de Est si are flori de culoare alb-galbuie, cu un parfum puternic.

Lonicera Japonica

Lonicera korolkowii: Aceasta specie este originara din centrul Asiei, are o inaltime mare si un port larg, frunzele sunt de culoare gri-cenusiu.

Lonicera iedebourii: Aceasta specie este originara din California, poate ajunge pana la maxim 2 metri inaltime, iar frunzisul este pubescent. Florile sunt de culoare galben-oranj.

Lonicera iedebourii

Lonicera pileata: Aceasta specie are un port mic, maxim 80 de centimetri, frunzele la fel, sunt de dimensiuni mici, florile sunt de culoare galben-pal.

Lonicera tatarica: Aceasta specie poate atinge pana la 3 metri inaltime, frunzisul este de culoare verde inchis, pe partea din spate are nuante de albastru, florile sunt de dimensiuni mari, iar culoarea acestora este alba sau roz.

O boala care poate afecta lonicera este fainarea: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.

Pentru a combate fainarea, cel mai bun tratament este cel cu fungicidul Switch 62.5 WG, cu un spectru larg de actiune impotriva numeroaselor boli ale plantelor.

Daunatorii care pot aparea la Lonicera sunt afidele: Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.

Va recomandam sa utilizati insecticidul Decis Expert 100 EC.

Va invitam sa cititi si articolul despre Liliac.

Produse recomandate

-9%
Switch 62.5 WG, 100 g
Switch 62.5 WG, 100 g
145,10 Lei
158,96 Lei
-20%
Decis Expert 100 EC, 100 ml
Decis Expert 100 EC, 100 ml
89,93 Lei
112,30 Lei