Maghiran
Maghiranul este o planta cu crestere redusa, perfecta ca margine de gradina sau plantata intr-un ghiveci. Iata cum sa plantati si sa cultivati maghiran in gradina dumneavoastra:
Semanati semintele in interior, in ghiveci la inceputul primaverii.
Pentru a accelera procesul de germinar, inmuiati semintele in apa timp de o noapte.
Acoperiti semintele cu un strat usor de pamant, iar apoi udati.
Mutati rasadurile in ghivece mai mari atunci cand s-au dezvoltat suficient pentru a fi manipulate. Recomandam este sa cultivati in interior pana cand a trecut orice pericol de inghet.
Plantati rasadurile la o distanta de aproximativ 30 de centimetri, in sol bine drenat intr-un loc insorit si adapostit.
Cum se ingrijeste maghiranul:
Udati regulat, nu in exces.
Pastrati o forma a plantelor, taind frunzele pe tot parcursul sezonului de crestere.
Cand apar mugurii, taiati plantele din nou pentru a stimula o noua crestere.
Recoltare:
Recoltati frunzele tinere pe tot parcursul sezonului de crestere si folositi-le proaspete sau congelati pentru o utilizare ulterioara.
Maghiranul poate fi, de asemenea, uscat si depozitat intr-un recipient etans intr-o zona intunecata si uscata.
Ce este maghiranul:
Maghiranul, este o planta aromatica din familia mentei care a fost cultivata in Mediterana, Africa de Nord si Asia de Vest de mii de ani. Desi este similar cu oregano , este adesea folosit pentru a completa salate, supe si mancaruri din carne.
Este deosebit de puternic atunci cand este uscat, dar poate fi folosit si in stare proaspata.
Mai mult, maghiranul s-a dovedit a avea mai multe proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene. A fost utilizat medicamentos pentru a ajuta la tratarea unei varietati de afectiuni, inclusiv probleme digestive, infectii.
Frunzele proaspete sau uscate pot fi transformate intr-un ceai. Acesta poate fi gasit in magazinele naturiste sau online.
Este important sa retineti ca extractele de maghiran variaza ca rezistenta si puritate in functie de producator si sursa.
Beneficiile pe care le poate aduce maghiranul:
Proprietati antioxidante si antiinflamatorii:
Acesta poate ajuta la reducerea inflamatiei in corpul dumneavoastra.
In timp ce inflamatia este un raspuns normal al corpului, inflamatia cronica va poate creste riscul de anumite boli, inclusiv diabetul, cancerul si tulburarile autoimune.
Activitate antimicrobiana: Maghiranul a demonstrat, de asemenea, proprietati antimicrobiene.
Utilizarile obisnuite includ aplicarea uleiului sau esential diluat pe piele pentru tratarea infectiilor fungice, precum si administrarea de suplimente pentru a ajuta la tratarea excesului de bacterii intestinale.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari cu privire la aceste utilizari speciale.
Daunatori care pot afecta cultura de maghiran:
Afide: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, in acest fel ofilind-o.
Va recomandam sa utilizati Mavrik 2 F, este un Insecticid piretroid de ultima generatie, ce contine substanta activa Tau-fluvalinat, obtinuta dintr-un aminoacid denumit valina, care se gaseste in cazeina din lapte.
Tripsii: Acestia sunt insecte de dimensiuni foarte mici, care ataca foarte multe plante de cultura. Atacul acestora este sub forma de colonie asupra florilor si frunzelor.
Pentru combaterea tripsilor va recomandam utilzarea Actellic 50 EC, un insecticid pentru combaterea daunatorilor din depozite, ce contine metil pirimifos.
Musculita alba: Aceasta poate fi observata pe frunze si lastari, in colonii, perioada in care apare este vara.
Va recomandam pentru combaterea musculitei albe de sera utilizarea Oleorgan, un insecticid natural pe baza de uleiuri vegetale ce poate fi utilizat in controlul daunatorilor din culturile de legume.
Acarieni: Acestia sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, fiind foarte greu de observat cu ochiul liber, acarienii sunt insecte daunatoare plantelor de camp. Acarienii se hranesc cu sucul celular, frunzele afectate au o culoare cenusie, iar pe spatele acestora puteti observa panze de paianjen foarte fine.
Pentru combaterea acarienilor va recomandam utilizarea insecticidului Vertimec 1.8 EC.
Va invitam sa cititi si articolul despre Leustean.