Categorii

Malura orzului (Tilletia pancicii)

Simptome - Combatere


Malura orzului

Orz

Orzul poate atinge o inaltime cuprinsa in intervalul 0,6-1,3 metri. Fructul este un spic ce are mustati lungi. Fructul orzului este de fapt un spic ce are mustati lungi. Spicul care este copt va atarna pe tulpina plantei.

Malura orzului (Tilletia pancicii) este o boala raspandita in mai multe tari din Europa printre care se numara si tara noastra. In Romania a putut fi observata prima data in anul 1946. In lanurile care au fost infectate dur cu malura s-au inregistrat pagube in recolta de pana la 10%.

Cum se manifesta malura orzului?

Plantele care au fosta afectate de malura nu se vor putea observa decat dupa procesul de inspicare. Plantele vor avea inaltimi reduse, iar spicele nu se vor apleca, vor capata o culoare galbena si vor fi mai fragile.

Agentul patogen se numeste Tilletia pancicii. Sporii ciupercii vor infesta semintele care sunt sanatoase in timpul recoltarii. Aceasta infectie se va desfasura pe parcursul unui an agricol. In cazul in care orzul se va semana toamna tarziu atacul va deveni mult mai puternic, mai ales daca orzul a fose semanat pe un teren care a fost fertilizat excesiv cu ingrasaminte cu azot.

Ca metode de combatere impotriva malurei orzului aceasta poate fi tratata numai cu ajutorul fungicidelor sistemice.

Pentru combaterea malurii puteti folosi fungicidul Dithane M 45!

Citeste si articolul despre Bolile si daunatorii graului!