Mana Cartofului – Phytophthora infestans
Este o boala este originara din America de Sud, a aparut in Europa in la inceputul secolului 19. In Romania mana cartofului este o boala frecventa si care produce daune mari in regiunile deluroase si muntoase.
Simptomele manei cartofului:
Aceasta boala se manifesta pe organele aeriene ale plantei si pe tuberculi. Aparitia primelor simptome se observa pe suprafata frunzelor, de regula inaintea infloririi in lunile mai-iunie.
Pe suprafata frunzelor care sunt atacate vor aparea pete de culoare galbena si de dimensiuni mici, la inceput. Petele au un contur difuz. Pe masura ce boala avanseaza, petele isi maresc dimensiunile, isi schimba culoarea devenind maronii, apoi maronii-negricioase.
Pe partea din spatele frunzei, la marginea petelor, puteti observa un puf foarte fin de culoare alba. In cazul in care gradul de umiditate este ridicat petele isi maresc dimensiunile, putand chiar ocupa intreaga suprafata a foliolelor care urmeaza a se brunifica, usca, iar mai apoi a se innegri.
Pe suprafata tulpinilor, pe periolurile frunzelor cat si pe pedunculi vor aparea pete cu forma alungita, de culoare brun-negricioase. Daca petele cuprind toata suprafata tulpinei, aceasta se va usca total. Pe suprafata tuberculilor afectati de aceasta boala, vor aparea pete de culoare bruna, brun-cenusie sau chiar albastruie
Agentul patogen si anume Phytophthora infestans, traieste ca si parazit in mezofilul frunzei din dreptul petalelor. Raspandirea bolii an de an este realizata cu ajutorul tuberculilor manati care au ramas in stocul materialelor de plantat. In cazul in care exista o rotatie de 3 ani, sursa de infectie poate sa nu fie luata in considerare. Sporii pot ajunge la suprafata pamantului cu ajutorul urcarii apei din pamant, iar apoi pot produce noi infectii, implicit pagube.
Primele infectii se pot observa la 35 de zile de la momentul plantarii daca precipitatiile sunt scazute. Raspandirea sporilor este realizata cu ajutorul vantului.
Sfaturi pentru combaterea manei cartofului:
Este recomandat sa folositi tuberculi sanatosi in momentul plantarii. Plantarea trebuie sa aibe loc la 10-15 centimetri pentru a contribui perfect la micsorarea infectiilor tarzii asupra tuberculilor din sol. In perioada de infectare cu mana trebuie sa se evite irigarea culturilor prin aspersiune, acest mod de irigare favorizand extinderea rapida a bolii. Inainte ca procesul de plantare sa aibe loc cartofii trebuie triati pentru a se inlatura tuberculii infectati sau stricati.
Fungicide eficiente impotriva manei cartofului:
Folpan 80 WDG - Este un fungicid cu actiune multi-site.
Champ 77 WG - un fungicid de contact cu o capacitate de penetrare in plante si de protejare foarte buna.
Topas 100 EC - un fungicid foarte cunoscut care are un spectru foarte mare de combatere al patogenilor din culturile de camp.
Bouille Bordelaise WDG - un fungicid cupric de mare eficacitate ce contine 20% cupru metalic si 80% sulfat de cupru neutralizat.
Melody Compact 49 WG - este un fungicid de contact si sistemic. Are 2 substante active care activeaza asupra ciupercilor patogene.
Citeste si despre Mana Cepei.