Mana cepei (Peronospora destructor)
Mana cepei este cea mai periculoasa boala (poate compromite total cultura) la arpagic, ceapa sau cultura semincera. Aceasta boala a fost descoperita in anul 1841 in Anglia, se raspandeste rapid, iar in anul 1935 a fost descoperita si in Romania.
Care sunt principalele simptome ale manei la ceapa:
Mana cepei apare pe suprafata frunzelor, pe tijele florilere, pedunculii florali si pe bulbi. Boala se manifesta in toate stadiile de dezvoltare ale plantei. Pe suprafata frunzelor apar pete care au forme oval-alungite, de culoare verde deschis la inceput, apoi devin galbene. In momentul in care vremea este umeda petele se vor acoperii cu un puf de culoare cenusiu-violaceu. In timp ce boala avanseaza tesuturile din dreptul petelor se vor necroza, iar frunzele vor putrezi.
In cazul atacurilor puternice se raspandeste din frunze in bulb, in partea apicala. Bulbii care au fost parazitati nu se vor dezvolta complet, vor ramane de dimensiuni mici si vor putrezi timpuriu. Pe suprafata bulbilor care au fost afectati, se paote observa o culoare cenusie si un aspect de „ceapa inmuiata”. In depozitele in care temperatura si gradul de umiditate este ridicat bulbii sunt infectati rapid si distrusi complet.
Pe suprafata tijelor florifere, boala este manifestata prin simptome care seamana cu cele de pe frunze, doar ca in acest caz petele sunt de dimensiuni mai mari si mai evidente.
Raspandirea agentului patogen (Peronospora destructor) in fiecare an este realizata prin 2 metode si anume: cu ajutorul sporilor de rezistenta care au ramas in resturile vegetale, in special infectiile primare din primavara sunt asigurate de germinarea acestora. A 2-a metoda ar fi pe parcursul perioadei de vegetatie cu ajutorul sporilor aparuti pe micelii. Acesti spori apar la temperaturile cuprinse intre 3 si 27 de grade Celsius.
Tehnici de prevenire si combatere ale manei la ceapa:
Cel mai recomandat este sa respectati asolamentul. Cultura de ceapa trebuie sa fie rotita odata la 3-4 ani. Este recomandat sa plantati material (bulb, arpagic) si sa folositi samanta care provine din culturi sanatoase. Recoltati bulbii cat timp vremea este uscata si expuneti-i la soare timp de 8-10 zile inainte sa ii depozitati.
Cele mai eficiente fungicide pentru tratarea manei la ceapa:
Folpan 80 WDG - Este un fungicid cu actiune multi-site.
Topas 100 EC - un fungicid foarte cunoscut care are un spectru foarte mare de combatere al patogenilor din culturile de camp.
Ortiva top - actioneaza asupra unui numar mare de boli, are efect preventiv si curativ, prin activitate de contact, este recomandat sa fie utilzat in culturile de camp. Se va aplica la un interval de 8-14 zile.
Citeste si articolul despre Mana cruciferelor.