Mana Cucurbitaceelor - Pseudoperonospora cubensis
Mana Curcubitaceelor este o boala fungica care a fost descoperita la mijlocul secolului care a trecut in Cuba. Cel mai des poate fi observata la castraveti, pepeni galbeni si pepeni verzi si poate produce foarte multe daune. In Romania mana curcubitaceelor a ajuns in anul 1928.
Cum se dezvolta mana cucurbitaceelor - simptome:
Mana Cucurbitaceelor ataca numai frunzele, sub forma de pete de culoare verde deschis pe partea superioara. Petele au forma colturoasa, sunt delimitate bine fata de nervurile frunzelor. Culoarea petelor se schimba din galben in maroniu, iar pe partea din spate a frunzelor apare un puf de culoare cenusie sau bej. In cazul in care boala avanseaza, frunzele se unesc, iar astfel se distrug mare parte din frunze. Infectiile au loc in timpul vremurilor umede si la temperaturile cuprinse intre 5 si 30 de grade Celsius, atunci cand apar sporii si pot germina.
La temperaturi ce depasesc 32 de grade Celsius, sporii mor.
Agentul patogen este raspandit de apa de ploaie sau cea de irigatie.
Cum se previne atacul manei la curcubitacee:
Este recomandat sa ardeti resturile de plante atacate sau sa le ingropati adanc. In rotatia legumicola, bostanoasele pot revenii dupa minim 4.
Irigarea trebuie facuta numai prin brazde, pentru a nu permite raspandirea sporilor.
Tratamentele cu fungicide de specialitate este recomandat sa fie facute in perioada de vegetatie.
Fungicide – Mana cucurbitaceelor:
Folpan 80 WDG - Este un fungicid cu actiune multi-site.
Score 250 EC - sistemic consacrat pentru combaterea bolilor la pomii fructiferi, tomate si alte culturi, avand actiune preventiva si curativa.
Amistar - este un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor.
Topas 100 EC - un fungicid foarte cunoscut care are un spectru foarte mare de combatere al patogenilor din culturile de camp.
Puteti citii si articolul despre Mana Florii Soarelui.