Categorii

Marar (Anethum graveolens)


Marar

Marar

Mararul este o planta anuala, cu frunze de un verde extraordinar. Se foloseste cel mai frecvent in supe si tocanite sau in procesul de murat. Mararul este usor de cultivat - iata cum:

Daca plantati marar pentru murare , plantati la fiecare cateva saptamani pana in mijlocul verii pentru a asigura o aprovizionare constanta pentru momentul in care incepe recoltarea!

Pentru a avea constant marar, plantati-l langa alte plante.

Mararul atrage insecte benefice precum viespile si alte insecte pradatoare in gradina dumneavoastra si este o planta gazda pentru omida fluturelui negru.

Cand sa plantati mararul:

Semintele de marar trebuie sa fie semanate direct in gradina, dupa ce amenintarea cu inghetul a trecut in primavara.

Temperatura solului ar trebui sa fie intre 15 si 21 de grade Celsius pentru cele mai bune rezultate de germinare. Rasadurile ar trebui sa apara in 10 pana la 14 zile.

Plantati marar la fiecare doua saptamani pana la mijlocul verii pentru a asigura o aprovizionare constanta in toamna.

Alegerea si pregatirea unui loc de plantare:

Plantati intr-o zona in care este insorit.

Alegeti un loc cu sol bine drenat(care sa permita scurgerea eficienta a apei fara acumularea de balti), bogat in materie organica. In mod ideal, pH-ul solului ar trebui sa fie intre usor acid si neutru.

In gradina dumneavoastra, plantati marar langa varza sau ceapa , dar pastrati-l departe de morcovi .

Asigurati-va ca protejati mararul de vanturile puternice, deoarece poate fi rupt cu usurinta.

Cum se planteaza mararul:

Semanati seminte de marar la aproximativ 1 centimetru adancime si 30 centimetri distanta una de cealalta.

Udati plantele constant in timpul sezonului de crestere, asigurandu-va ca nu se usuca.

Pentru a asigura o aprovizionare proaspata de marar pe tot parcursul sezonului, continuati sa semanati seminte la fiecare cateva saptamani. Pentru o recolta extinsa.

Plantare Marar

Cum se recolteaza mararul:

De indata ce planta are patru pana la cinci frunze, puteti incepe recoltarea. Recoltati mai intai frunzele mai vechi. Taiati frunzele cu ajutoarul unei foarfece universale de gradina, Fiskars.

Recoltare Marar

O boala care apare frecvent in cultura de marar:

Fainarea: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.

Va recomandam utilizarea fungicidului Kumulus DF.

Un daunator care poate fi observat frecvent in cultura de marar este:

Plosnita Vargata: Aceasta are un aparat cu ajutorul caruia inteapa si isi injecteaza saliva, care miroase urat in organele plantelor.

Pentru combaterea plosnitei vargate va recomandam Alfametrin 10 CE, un insecticid din grupa piretroizilor de sinteza cu spectru larg de combatere si efect de soc asupra insectelor daunatoare.

Ce beneficii aduce mararul:

Mararul este o sursa buna de:

  • Vitamina A
  • Vitamina C
  • Calciu
  • Fier

Ajuta la sanatatea inimii:

Mararul contine flavonoide , care s-au dovedit a ajuta la reducerea riscului de boli de inima si accident vascular cerebral.

Ajuta la tratarea diabetului de tip 2

Studiile au aratat ca mararul poate fi utilizat pentru a ajuta la controlul diabetului . Aceste studii arata ca mararul poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2.

Utilizarea mararului si a altor ierburi pentru aromatizarea alimentelor poate fi o alternativa buna la aromele mai dulci si procesate.

Contine efecte antimicrobiene

Mararul a fost investigat pentru diferitele sale efecte antimicrobiene. In cercetare, s-a demonstrat ca uleiul esential de buruieni de marar este eficient impotriva mai multor tulpini de bacterii.

Va invitam sa cititi si articolul despre Maghiran.