Categorii

Marul (Malus domestica) - Beneficii pentru sanatate si tratamente impotriva daunatorilor

Beneficii - Boli - Daunatori - Tratamente


Mar

Marul (Malus domestica) - Face parte din familia Rosaceae si este foarte raspandit in toate livezile din tara noastra, avand vitamine indispensabile corpului nostru.

Beneficii:

1. Merele au caracteristici nutritive

Un mar mediu - cu un diametru de aproximativ 7,6 centimetri - este egal cu 1,5 cani de fructe. Doua cani de fructe pe zi sunt recomandate pentru o dieta de 2.000 de calorii.

Un mar mediu - 182 grame - ofera urmatorii nutrienti:

Calorii: 95
Carbohidrati: 25 grame
Fibra: 4 grame
Vitamina C: 14% din aportul zilnic de necesar
Potasiu: 6%
Vitamina K: 5%
Mai mult, aceeasi portie asigura 2-4% pentru mangan, cupru si vitaminele A, E, B1, B2 si B6.
Merele sunt, de asemenea, o sursa bogata de polifenoli. In timp ce etichetele nutritionale nu listeaza acesti compusi ai plantelor, sunt probabil responsabili de multe dintre beneficiile pentru sanatate.

2. Merele pot ajuta in procesul de slabire

  • Merele sunt bogate in fibre si apa, intr-un studiu, oamenii care au mancat felii de mere inainte de masa s-au simtit mai plini decat cei care au consumat mere, suc de mere sau orice alt produs din mere.
  • In acelasi studiu, cei care si-au inceput masa cu felii de mere au consumat, de asemenea, in medie cu 200 de calorii mai putine decat cei care nu au consumat.
  • Intr-un alt studiu de 10 saptamani pe 50 de femei supraponderale, participantii care au mancat mere au pierdut in medie 1 kg si au consumat mai putine calorii in general, comparativ cu cei care au consumat prajituri de ovaz cu un continut similar de calorii si fibre.
  • Mai mult, unii compusi naturali din ei pot favoriza pierderea in greutate .

3. Beneficii pentru inima

  • Merele au fost legate de un risc mai scazut de boli de inima.
  • Un motiv poate fi faptul ca merele contin fibre solubile - genul care va poate ajuta sa reduceti nivelul colesterolului din sange.
  • De asemenea, contin polifenoli, care au efecte antioxidante. Multe dintre acestea sunt concentrate in coaja.
  • O analiza a studiilor a constatat ca aportul mare de flavonoide prezinta un risc cu 20% mai mic de accident vascular cerebral.
  • Flavonoidele pot ajuta la prevenirea bolilor de inima prin scaderea tensiunii arteriale, actionand ca antioxidanti.
  • Un alt studiu care a comparat efectele consumului unui mar pe zi - a ajuns la concluzia ca merele ar fi aproape la fel de eficiente in reducerea mortalitatii din cauza bolilor de inima ca si medicamentele.

4. Sunt legate de un risc mai scazut de diabet

  • Mai multe studii corelat consumul de mere cu un risc mai mic de diabet de tip 2.
  • Intr-un studiu amplu, consumul unui mar pe zi a fost legat de un risc cu 28% mai mic de diabet de tip 2, comparativ cu un om care nu consuma mere.
  • Celulele beta produc insulina in corpul dumneavoastra si sunt adesea deteriorate la persoanele cu diabet de tip 2.

5. Pot avea efecte prebiotice si pot promova bacteriile intestinale bune

  • Merele contin pectina, un tip de fibra care actioneaza ca un prebiotic . Aceasta inseamna ca hraneste bacteriile bune din intestin.
  • Intestinul subtire nu absoarbe fibrele in timpul digestiei. In schimb, ajunge la colonul dumneavoastra, unde poate promova cresterea bacteriilor bune . De asemenea, se transforma in alti compusi utili care circula prin corp.

6. Substantele din mere pot ajuta la prevenirea cancerului

  • Un studiu efectuat pe femei a raportat ca consumul de mere a fost legat de rate mai mici de decese cauzate de cancer.

7. Merele contin compusi care pot ajuta la combaterea astmului

  • Merele bogate in antioxidanti va pot ajuta sa va protejati plamanii de daunele oxidative.
  • Un studiu amplu efectuat pe mai mult de 68.000 de femei a constatat ca cei care au mancat cele mai multe mere au cel mai mic risc de astm. Consumul de aproximativ 15% dintr-un mar mare pe zi a fost corelat de un risc cu 10% mai mic de aceasta afectiune.

8. Merele pot fi bune pentru sanatatea oaselor

  • Consumul de fructe provoaca o densitate osoasa mai mare.
  • Cercetatorii considera ca compusii antioxidanti si antiinflamatori din fructe pot contribui la promovarea densitatii si rezistentei osoase.
  • Unele studii arata ca merele pot afecta in mod pozitiv sanatatea oaselor.

Bolile pe care le poate avea marul:

Mozaicul Marului - Urmele acestui virus se poate observa pe frunze prin aparitia unor pete de culoare galbuie, este vizibil doar pe o parte a frunzei. Daunele produse se observa in productia fructelor, virusul este transmis cu ajutorul polenului.

Va recomandam utilizarea de altoi sanatosi si eliminarea pomilor care prezinta urme de infectare.

Microplasmoze - Urmele acestei boli sunt usor vizibile deoarece pomul stagneaza in dezvoltare, lastarii cresc vertical, frunzele au dimensiuni mici, iar fructele nu au gust.

In tratarea bolii trebuie sa utilizati altoi si portaltoi sanatosi si o fertilizare echilibrata.

Cancerul Bacterian - Aceasta boala se exprima prin aparitia unor tumori, de diferite dimensiuni. In timp ce boala evolueaza tumorile se maresc, isi schimba culoarea devenind maronii. Aceasta boala este favorizata de o umiditate atmosferica foarte ridicata si de temperaturile care sunt cuprinse intre 20 si 30 de grade Celsius.

Va recomandam folosirea fungicidului Zeama Bordeleza, 50 de grame.

Cancer Bacterian Mar

Rapan - Aceasta boala se manifesta sub forma de pete mici de culoare cenusie pe partea inferioara a frunzei. In cazul in care boala se dezvolta pomul incepe sa piarda din frunze chiar din anotimpul calduros.

Va recomandam utilizarea fungicidului Systhane Plus 24 E.

Rapan Mar

Fainarea - Atacul acestei boli este usor observabil pe ramurile tinere, frunze sau chiar fructe, acestea fiind acoperite cu un puf de culoare alb-cenusiu. Pe masura ce boala avanseaza frunzele capata o forma rasucita la margini.

Impotriva acestei boli va recomandam utilizarea fungicidului Topsin 500 SC, 1 litru.

Daunatorii culturii de mar:

Paduchele Verde - Aceasta specie ataca mai multe soiuri de pomi fructiferi, in urma atacului pomul nu se mai dezvolta normal, fructele raman de dimensiuni mici.

Pentru a scapa de paduchele verde va recomandam utilizarea insecticidului karate Zeon 50 CS.

Paduche Verde Mar

Molia Vargata - Ierneaza sub scoarta exfoliata a ramurilor, atacand primavara mugurii. In pomii tineri larvere isi vor face orificii de patrundere.

Impotriva moliei vargate va recomandam sa utilizati Faster 10 CE, 1L.

Acarieni - Acestea sunt insecte de dimensiuni foarte mici, greu observabile, ataca multe plante si pomi fructiferi. Dupa atacul acestora planta afectata nu se va mai dezvolta corespunzator sau chiar cresterea ii poate fi stopata.

Va putem recomanda tratametele insecticidul Vertimec 1.8 EC, 100 ml.

Acarieni Mar

Va invitam sa cititi articolul nostru despre cires.