Marul (Malus domestica) - Face parte din familia Rosaceae si este foarte raspandit in toate livezile din tara noastra, avand vitamine indispensabile corpului nostru.
Bolile care pot afecta marul sunt:
Rapanul (Venturia inaequalis)
Rapanul se manifesta sub forma de pete de culoare galbena sau clorotice pe frunze. Frunzele grav infectate devin galbene si cad din pom. Ciuperca ierneaza pe frunzele moarte de pe pamant, sporii sunt dispersati de vant, iar umiditatea ridicata incurajeaza dezvoltarea ciupercilor.
Ca metode de prevenire impotriva rapanului este recomandat sa indepartati toate frunzele cazute din copac toamna si sa adaugati compost pentru a preveni orice boli care supravietuiesc in resturile care pot fi gasite pe sol.
Pentru combaterea rapanului este recomandat sa utilizati Dithane M 45.
Rugina marului (Gymnosporangium juniperi)
Rugina se manifesta la mar sub forma de pete de culoare portocalie sau galbene stralucitoare pe partea superioara a frunzelor, inconjurate de o margine rosie si mici pete. Ca metode de prevenire impotriva ruginei la mar este necesar sa cultivari soiuri rezistente si sa aplicati tratamentele fungice la timp.
Pentru combaterea ruginei la mar este recomandat sa utilizati fungicidul Topas 100 EC.
Fainarea (Podosphaera leucotricha)
Fainarea se manifesta sub forma de pete de culoare alba, pe partea inferioara a frunzelor si pete clorotice pe partea superioara a frunzelor. Pentru combaterea fainarii este recomandat sa utilizati fungicidul Thiovit Jet 80 WG.
Focul bacterian (Erwinia amylovora)
Pentru combaterea focului bacterian puteti utiliza fungicidul Alcupral 50 PU.
Daunatori care pot afecta marul
Afide
Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.
Pentru combaterea afidelor este recomandat sa utilizati insecticidul Decis Expert 100 EC.
Viermele merelor
Vara majoritatea larvelor din cocon formeaza o pupa din care molia adulta iese aproximativ doua saptamani mai tarziu. Un mic procent din larvele din cocon vara intra in diapauza (devin inactive) pana in primavara urmatoare. Pe masura ce lungimea zilei scade procentele din ce in ce mai mari de larve din cocon intra in diapauza.
Larvele de peste iarna incep sa se transforme in pupe devreme in primavara, pe masura ce temperaturile cresc in timpul infloririi. Molii apar de obicei in una sau mai multe perioade de activitate de varf.
Rata de crestere a insectelor se accelereaza pe masura ce temperatura creste pana la depasirea temperaturii optime pentru o anumita insecta, moment in care rata de crestere scade rapid. Temperatura sub care cresterea unui anumit tip de insecta este presupusa a fi zero se numeste pragul inferior de dezvoltare.
Pentru combaterea viermelui merelor este recomandat sa utilizati Coragen 20 SC.
Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)
Paianjenul rosu comun este in mod normal vazut doar pe mar , in timp ce acarianul sudic ataca o varietate mult mai larga de plante. Un acarian face parte din familia Tetranychidae si este un arahnid, dar este mai mic si are o singura sectiune a corpului.
Cum se controleaza acarienii rosii - Paianjenul rosu comun este cel mai activ pe vreme rece, deci este cel mai probabil sa vedeti o infestare cu acestia in primavara sau toamna. Cel mai bun mod de a elimina paianjenii rosii este sa va asigurati ca nu ii primiti in primul rand, ceea ce inseamna sa tineti cont de lucrarile de ingrijire ale plantei. De asemenea, asigurati-va ca plantele au suficienta apa.
Pentru combaterea paianjenului rosu comun puteti folosi insecticidul Movento 100 SC.
Paduchele verde al marului (Aphis pomi)
Paduchele verde al marului ataca de asemenea, parul si gutuiul. Acest afid este cel mai predominant in livezile de mere, dar abundenta pradatorilor naturali inseamna adesea ca nu sunt necesare controale chimice. Paduchele verde al marului ierneaza ca oua la baza mugurilor de pe lastarii terminali.
Ouale eclozeaza atunci cand se dezvolta primele frunze. Paduchele verde al marului se hraneste cu seva din frunza. Infestarile dure reduc vigoarea si cresterea lastarilor. Hranirea reduce dimensiunea mugurilor si lungimea internodurilor si provoaca ondularea frunzelor. Pentru combaterea paduchelui verde al marului este recomandat sa utilizati Mospilan 20 SG.
Cicada melifera
Aceasta este un daunator foarte greu de combatut deoarece se extinde rapid la toate plantele din gradina dumneavoastra. Aspectul cicadei melifere este asemanator si la femele si la masculi, adultii au dimensiuni mici (7-8 milimetri), ceea ce ii face foarte greu de observat. Plantele care sunt atacate de cicada melifera nu se dezvolta normal, implicit productia va fi scazuta. Atacul cel mai puternic are loc in anotimpul de vara. Pentru combaterea cicadei melifere este recomandat sa se utilizeze insecticide de specialitate.
Viespea merelor
Larvele viespilor de mar pot deteriora merele de la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii, fructele afectate cad de obicei in iunie. Viespea merelor (Hoplocampa testudinea) face parte din familia Tenthredinidae si se mai numeste si viespea cu fierastrau a merelor. Larvele sunt asemanatoare cu omizile si provoaca cicatrici, inainte de a se cufunda in fructe.
Viespea merelor este o insecta de mici dimensiuni cu aripi si cu capetele maronii negricioase, toracele si abdomenul fiind de culoare maronie. Cand este hranita complet, larva are aproximativ 10 mm lungime, capul maro si corpul alb. Fiecare larva poate deteriora 3-5 fructe inainte de a-si finaliza hranirea si de a intra in sol, unde ierneaza ca larva. Pentru combaterea viespei merelor este recomandata utilizarea insecticidului Karate Zeon 50 CS.
Paduchele lanos (Eriosoma lanigerum)
Paduchii sunt insecte de dimensiuni mici, cu corp moale, care se hranesc prin aspirarea lichidelor bogate in nutrienti din plante. In numar mare, pot slabi semnificativ plantele, daunand florilor si fructelor. Paduchele lanos sau dupa denumirea stiintifica Eriosoma lanigerum, este un serios daunator la mar la nivel mondial.
Umflaturile sunt adesea produse pe lemn infestat. Aceste gale pot defigura grav pomii tineri. Daca galele se crapa, pot permite intrarea de agentului patogen. Paduchele lanos poate dauna foarte grav in special in zonele in care climatul este mai umed. Pentru combaterea paduchelui lanos este recomandat sa se utilizeze insecticidul Mavrik 2 F.
Citeste si articolul despre Mar!