Afidele sunt insecte mici, cu corp moale, care se hranesc cu lichidele bogate in nutrienti din plante. In numar mare, pot slabi semnificativ plantele, daunand florilor si fructelor. Afidele se inmultesc rapid, deci este important sa le controlam inainte de a incepe reproducerea. Multe generatii pot aparea intr-un singur sezon. Vestea buna este ca tind sa se miste destul de incet, iar controlul afidelor este relativ usor.
Paduchele verde al cerealelor
Paduchele verde al cerealelor este o specie care nu migreaza, iar evolutia ciclului biologic are loc doar pe speciile graminee. Are intre 8 si 15 generatii pe an, iernand pe diferite graminee, in stadiul de ou. In martie, la sfarsit va aparea fundatrixul care va da nastere la cateva generatii de fundatrigene aripate, astfel raspandindu-se pe gramineele cultivate.
Paduchele verde al cerealelor va ataca frunzele si tulpinile de: orz, ovaz, grau, etc. Produce pagube insemnate in primele faze de dezvoltare ale plantelor. In Romania, sorgul, care este cea mai atacata planta de paduchele verde al cerealelor, numarul de indivizi care pot fi gasiti pe planta pot ajunge si pana la 8000. In locul in care plantele au fost intepate, vor aparea pere decolorate, care mai apoi capata o culoare rosie.
Pentru a scapa de paduchele verde al cerealelor este recomandat sa utilizati Karate Zeon 50 CS.
Paduchele ovazului
Paduchii ovazului care au ajuns in stadiul de maturitate au corpul de culoare verde sau chiar galben-brun si picioarele lungi. Lungimea corpului este cuprinsa intre 2,7 si 2,9 milimetri, antena acestora fiind mai lunga decat corpul. Femelele care prezinta aripi au toracele de culoare rosu-brun, iar segmentele abdominale sunt verzi.
Paduchele ovazului ataca graul, orzul, ovazul, porumbul, etc. Acesta ataca cerealele de iarna si chiar si culturile de primavara.
Pentru combaterea paduchelui ovazului este recomandat sa folositi tratamente cu insecticide specifice.
Paduchele verde al porumbului
Majoritatea paduchilor verzi ai porumbului sunt fara aripi. Cu toate acestea, pe masura ce populatia creste, unele dezvolta aripi delicate. Aceste aripi le permit sa zboare catre plante neinfestate pentru a incepe noi colonii.
La fel ca alte insecte, paduchii verzi ai porumbului isi pierd pielea pe masura ce se dezvolta. Aceste numeroase piei aruncate de la alb la gri dau aspectul unei mucegaiuri albe sau cenusa pe suprafetele frunzelor. Afidele secreta, de asemenea, o substanta lipicioasa, zaharata, cunoscuta sub numele de miere (excremente).
Paduchele verde al porumbului provoaca cele mai mari daune in timp ce se hranesc, unde prezenta lor nu este de obicei evidenta. Daca nu se preleveaza probe pana cand afidele nu sunt vizibile pe suprafata expusa a plantelor, cele mai mari daune vor avea deja loc. Incepeti prelevarea de probe pentru afidele din frunze de porumb cu aproximativ 3 saptamani inainte de taiere.
Pentru a scapa de paduchele verde al porumbului puteti folosi insecticidul Mospilan 20 SG.
Paduchele cenusiu al verzei
Paduchele cenusiu al verzei este dificil de distins de afidul de nap. Paduchele cenusiu al verzei are o lungime cuprinsa intre 2 si 2,5 mm si are o culoare cenusie.
Paduchele cenusiu al verzei si paduchele verde al piersicului pot fi confundati cand se hranesc cu plante de varza. Cu toate acestea, ele au caracteristici morfologice distincte. Paduchele cenusiu al verzei poate ataca cultura in orice stadiu.
Paduchele cenusiu al verzei are o gama de gazde limitata la plantele din familia Brassicaceae care includ atat culturi crucifere cultivate, cat si salbatice.
Campul trebuie arat imediat dupa recoltare pentru a preveni raspandirea paduchelui cenusiu al verzei si la alte culturi. Distrugerea resturilor vegetale la sfarsitul sezonului poate ajuta la uciderea oualor de afide in timpul iernii in clima temperata. Rotatia culturilor cu culturi non-gazda este de asemenea benefica Alegerea soiului ar putea reduce, de asemenea, populatiile de afide si daunele. Evitati replantarea pe terenuri unde o recolta infestata cu afide a fost indepartata recent. Distantarea plantelor nu este considerata o abordare eficienta pentru combaterea afidelor.
Pentru a scapa de paduchele cenusiu al verzei este recomandat sa utilizati insecticidul Mavrik 2 F.
Paduchele verde al marului
Ouale au o lungime de 1 mm, sunt stralucitoare, negre si ovale. Nimfele au o lungime de 2 mm si sunt de culoare galben-verde pana la verde deschis, avand o forma ovala. Adultii au o lungime de 2 mm, cu forma ovala, culoare verde stralucitor, si picioare negre. Adultii pot avea aripi sau pot fi fara aripi. Paduchii verzi ai marului care nu au ajuns inca la maturitate au antene mai scurte si se gasesc de obicei in colonii pe frunzele tinere ale marului.
Paduchele verde al marului se hraneste cu seva din frunza. Infestarile dure reduc vigoarea si cresterea lastarilor. Hranirea reduce dimensiunea mugurilor si lungimea internodurilor si provoaca ondularea frunzelor. Atacul paduchelui verde al marului poate stimula cresterea ramurilor laterale si poate afecta forma pomilor. Curbarea frunzelor si terminalele slabite sunt susceptibile de ranire in timpul iernii.
Pentru combaterea paduchelui verde al marului puteti folosi insecticidul Mospilan Oil.
Paduchele verde al piersicului
Afidele sunt un grup de insecte cu corp moale care se gasesc frecvent intr-o gama larga de culturi si pasuni. Identificarea afidelor din culturi este foarte importanta atunci cand se iau decizii de control. Distingerea intre afide este mai usoara cand vorbim despre cele fara aripi.
Afidele cu aripi zboara in culturi din buruieni, pasuni si voluntari, iar coloniile de afide incep sa se acumuleze in cadrul culturii. Afidele se pot reproduce atat asexual, cat si sexual. Temperaturile din toamna si primavara sunt optime pentru supravietuirea si reproducerea afidelor. La temperaturi maxime zilnice de 20-25 deg C, o generatie poate dura aproximativ 2-3 saptamani.
Paduchele verde al piersicului are o gama foarte larga de gazde, inclusiv seminte oleaginoase, culturi de leguminoase, buruieni cu frunze late si unele pasuni cu frunze late. Sunt frecvente in multe culturi horticole, inclusiv legume crucifere. Buruienile si plantele de cultura voluntare care cresc vara si toamna, ofera un refugiu populatiilor de afide pentru a supravietui intre anotimpurile de recoltare. Paduchele verde al piersicului a fost gasit ocazional pe cereale precum graul, totusi nu s-a crezut ca va provoca daune pentru hranire.
Pentru combaterea paduchelui verde al piersicului este recomandata utilizarea tratamentelor cu insecticide specifice.
Afla mai multe din categoria noastra, "Afide".