Gargarite - Sfaturi pentru combatere

Tratamente gargarite - Combatere gargarite


Gargarite

Gargaritele sunt insecte care fac parte din subordinul Polyphaga, au 2 perechi de palpi si antene heteronome. Va vom descrie ciclul de viata, aspectul, dar si care sunt metodele de prevenire si combatere impotriva gargaritelor.

Gargarita frunzelor de porumb

Lungimea corpului este cuprinsa intre 5,1-9,6 mm. Corpul adultului are forma ovala. Primavara aproximativ 90% dintre adulti apar pe suprafata solului la 3 saptamani dupa ce temperatura medie a aerului creste la 10 grade Celsius. Zborul incepe la mijlocul lunii mai, cand temperaturile sunt cuprinse intre 29-34 de grade Celsius.

Adultii au nevoie de hrana suplimentara inainte de reproducere. Imperecherea continua de la inceputul primaverii pana la mijlocul lunii iunie. Femelele depun oua unul cate unul in sol la o adancime de 2 cm. Fertilitatea este de aproximativ 150-350 oua. Ouale se dezvolta dupa 10-12 zile la o temperatura de 20 de grade Celsius. Larvele traiesc in sol la o adancime de 20-60 cm, consumand radacini de porumb, floarea soarelui, grau, ovaz, orz.

Gargarita frunzelor de porumb ataca plantele de cultura sau pe cele spontane. Atacul gargaritelor ajunse in stadiul de maturitate are loc in intervalul lunilor aprilie-iunie, fiind reprezentat de retezarea plantelor de la colet. Atacul gargaritelor frunzelor de porumb poate duce la compromiterea intregii culturi.

Pentru a scapa de gargarita frunzelor de porumb este recomandata utilizarea insecticidului Mospilan 20 SG.

Gargarita frunzelor de porumb

Gargarita mazarii

Gargaritele ajunse in stadiul de adult hiberneaza in timpul verii, toamnei si iernii in pozitii protejate, de exemplu, sub scoarta copacilor, in crapaturile gardului viu.

Gargarita de mazare reduce randamentul cu:

  • consumul de seminte; pana la 30% din greutatea individuala a semintelor se pierde din hranirea larvelor
  • deteriorarea hranei creste, de asemenea, cantitatea de seminte care se despart in timpul semanatului, recoltarii si curatarii semintelor.

Mazarea puternic deteriorata de gargarita mazarii nu ar trebui sa fie semanata fara un test de germinare, deoarece semintele ar putea sa nu fie viabile sau sa produca rasaduri slabe.

Insecticidele sunt eficiente numai pe gargaritele de mazare adulte, asa ca aplicati spray-uri numai dupa ce apar mai intai adultii, dar inainte de a incepe depunerea oualor si inainte ca pastaile mici sa fie vizibile.

Pentru a scapa de gargarita mazarii puteti folosi insecticidul Decis Expert.

Gargarita mazarii

Gargarita fasolei

Gargarita fasolei se hraneste cu majoritatea surselor de hrana disponibile, inclusiv mazare, coaja, linte si alte leguminoase. Fermierii pot confunda, fara sa stie, fasolea infestata cu cea sanatoasa, deoarece prezenta gargaritelor fasolei nu este recunoscuta in mod obisnuit pana cand nu se gasesc coji goale in culturile recoltate.

Controlul oricarui daunator implica mai multe etape, dintre care principalul este descoperirea produselor alimentare infestate sau a altor surse de infestare (de exemplu, acumularea de deversari de alimente).

Cand sunt prezente gargarite de fasole, toate obiectele care contin sau sunt facute din fasole integrala trebuie examinate. De obicei, fasolea in camara este sursa, dar unele articole decorative sunt fabricate din sau contin fasole integrala, astfel incat aceste articole nu trebuie trecute cu vederea. Luati in considerare, de asemenea, urmatoarele pentru a preveni o infestare:

Pentru combaterea gargaritei fasolei este recomandat sa utilizati K-Othrine WG 250.

Gargarita fasolei

Gargarita tulpinilor de rapita

Corpul gargaritei ajunse in stadiul de adult este de culoare negru-gri si are o lungime cuprinsa intre 3,5 si 4 mm. ,,Trompa" poate avea pana la o treime din lungimea corpului. Elitrele au santuri longitudinale inguste ce contin 3-4 randuri de par scurt si fin. Larvele au o lungime de 3-4 mm, sunt de culoare galbuie si prezinta proeminente paroase. Capsula cefalica este maro-galbuie.

Gargaritele hibernante vor crapa partile laterale ale membrului foliar si varful lastarului. Femelele isi depun ouale in muschiul tulpinii, in acest mod larvele pot provoaca tuneluri in maduva, acest lucru ducand la deformarea si curbarea longitudinala a acestora. Intr-un final, plantele vor produce o separare, incetand astfel sa creasca. Orificiile care au fost create de gargarite sunt porti de intrare pentru noii agenti patogeni. Daunele provocate de gargarita tulpinilor de rapita pot varia intre 40% si 60% din cultura.

Pentru a scapa de gargarita tulpinilor de rapita puteti folosi insecticidul Karate Zeon 50 CS.

Gargarita tulpinilor de rapita

Gargarita semintelor de crucifere

Denumirea stiintifica a gargaritei semintelor de crucifere este Ceuthorrhynchus assimillis si este o specie raspandita in Europa, Asia si Africa, la noi in tara putand fi observata in zonele in care se cultiva rapita.

Gargaritele semintelor invadeaza culturile de rapita oleaginoase pe masura ce temperaturile cresc in luna mai. Dupa ce se hranesc aproximativ 3 saptamani, femelele incep sa depuna oua, proces ce continua pana cand se formeaza semintele. Cand sunt hranite complet, larvele lasa pastaile sa pupeze in sol, iar adultii apar mai tarziu in vara. Gargarita semintelor de varza are o generatie pe an.

Pentru a scapa de gargarita semintelor de crucifere este recomandata aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Gargarita sfeclei

La inceputul primaverii, pe campuri apar mici insecte vizibile. Gargaritele care au fost in stadiul de iernare in sol se tarasc in cautare de hrana. Baza dietei lor este frunzele de sfecla. Acestea mananca lastari tineri de legume. Gargarita de sfecla rosie este raspandita pe scara larga in partea europeana a Rusiei, in regiunea Centrala, Siberiana de Vest si regiunea Caucazului de Nord. Doua gargarite sunt cele mai daunatoare: cele obisnuite si cele gri. Masurile agrotehnice si substantele chimice sunt utilizate pentru combaterea insectelor de acest tip.

Gargaritele sunt active in timpul zilei. In conditii favorabile (vant cald, moderat, umiditate scazuta) fac zboruri lungi la o altitudine de 4-5 m. In timpul zilei, insectele parcurg pana la 10 km in repaus.

Dezvoltarea larvei dureaza 45-90 de zile. Apoi se transforma intr-o crizala. Dupa 2 saptamani se naste un gandac tanar. Pe vreme calda, ajunge la suprafata, dar in majoritatea cazurilor ramane in pamant pana in primavara viitoare. O generatie este inlocuita intr-un an.

Pentru a putea scapa de gargarita sfeclei este recomandata aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Afla mai multe din categoria noastra -> "Gargarite".