Moliile Textile - Combatere rapida si eficienta
Moliile de haine sunt un daunator obisnuit care poate face ravagii in garderoba dumneavoastra. Constientizarea in ceea ce priveste durabilitatea si utilizarea materialelor plastice si a substantelor chimice ne-au determinat pe multi dintre noi sa ne indepartam de tesaturile sintetice si sa investim mai mult in imbracaminte si covoare din fibre naturale, cum ar fi lana. Dar este important sa retineti ca toate aceste fibre naturale vor fi foarte atragatoare pentru molii si adesea nu stim ca le avem pana nu este prea tarziu.
Sezonul moliei se apropie rapid si dureaza din mai pana in octombrie. Iata ce trebuie sa faceti pentru a le tine la distanta si a va proteja hainele si covoarele de daune:
Cum sa identificam moliile textile:
Chiar daca nu ati descoperit inca gauri in haine, prezenta anumitor tipuri de molii in casa dumneavoastra este un avertisment pentru a lua masuri. Dimensiunile moliilor textile sunt de 6-7 mm lungime, cu aripi mai palide, bej. Daca isi depun ouale in casa dumneavoastra, larvele care ies se vor bucura de fibrele heinelor dumneavoastra.
Vor viza in principal tesaturile normale, de exemplu bumbac, dar pot ataca si lana, matase, casmir, etc.
Cautati locurile in care se adapostesc:
Moliile textile nu sunt atrase de lumina. De fapt, acestea vor cauta locuri intunecate, netulburate, pentru a-si depune ouale, cum ar fi spatele dulapului sau sertarele rareori deschise. Verificati in aceste zone semne de larve albe. Vor fi greu de ratat, deoarece o molie femela poate depune oriunde de la 50 la 1.000 de oua odata!
In acelasi timp, verificati zonele de sub covoare si dedesubt sau in spatele mobilierului pe care il mutati rar.
Luati masuri impotriva moliilor textile:
Pentru a scapa de molii, va trebui sa le intrerupeti ciclul de viata, iar asta inseamna sa scapati de orice oua neclozate, precum si de larve. Incepeti prin a scoate toate hainele din garderoba, apoi aspirati bine fundul sertarelor, folosind unealta de fanta a aspiratorului pentru a ajunge direct in colturi si de-a lungul marginilor.
Apoi, spalati-va toate hainele la cea mai ridicata temperatura recomandata. Aspira bine covoarele din toata casa, acordand o atentie deosebita zonelor de sub mobilier.
Cat traiesc larvele de molie textile:
Durata vietii larvelor de molii textile inainte de pupa si transformarea in molii de haine in adulti variaza in functie de conditiile pe care le intampina dupa ce ies din oua. Conditiile ideale pentru dezvoltarea larvelor de molii textile este temperatura de aproximativ 20 de grade Celsius si umiditatea intre 75 si 80%. In astfel de conditii, se pot transforma din ou in molie adulta in putin mai putin de o luna.
Daca conditiile sunt mai reci si / sau mai putin umede, procesul de dezvoltare incetineste - larvele de molie pot ramane in stadiul larvelor (si cele mai distructive!) timp de doi ani sau mai mult daca sunt lasate netulburate si amplasate cu sursa de hrana potrivita. Deci, raspunsul la ,,cat timp traiesc larvele de molie?" este maxim 24 de luni, in functie de conditii.
In mod normal, conditiile depind de sezon - mai putina incidenta a moliilor de haine adulte care zboara in lunile reci de iarna si dezvoltarea larvelor mai lenta.
Ce dimensiuni au larvele de molii textile:
Larvele de molii textile sunt mici si pot fi dificil de observat, mai ales dupa ce au iesit recent din oua. Invelite in articole vestimentare cu tesaturi fine, si-au facut drum spre suprafetele interioare ale hainelor sau au patruns adanc in tesatura. Cand sunt crescute, inainte de pupa, larvele de molii textile au o lungime cuprinsa intre 0.6 si 1,2 centimetri.
Spalarea hainelor ucide larvele de molii textile?
Spalarea hainelor poate distruge larvele de molii, dar este putin probabil sa fie o solutie adecvata pentru tipurile de imbracaminte care vor fi vizate ca sursa de hrana.
Principala alternativa este curatarea chimica, care va ucide larvele si ouale de molii textile - dar, evident, la un cost mai mare.
Cele mai bune insecticide pentru a scapa de moliile textile:
Aqua Py 165 EW - Contine piretrine naturale pure, sinergizate cu PBO (piperonil butoxid), fara solventi si este indicabil a se folosi numai in dilutie exclusiva cu apa. Remanenta: pana la 30 de zile. Doza de aplicare: 250 ml - 10 litri apa.
K-Othrine 7.5 Flow - Remanenta: 30 de zile. Doza de aplicare: 120 ml - 5 litri apa
K-Othrine WG 250 - Este biodegradabil, nu pateaza, nu lasa urme, nu are miros, nu este iritant, motive pentru care este recomandat cu precadere pentru aplicarea in incintele sensibile.
Remanenta: 30 de zile. Doza de aplicare: 1 plic 20 g - 8-10 litri apa.
Va invitam sa cititi si articolul despre Molii Alimentare.