Menta
Este o planta perena cu frunze foarte parfumate, dintate si flori mici violete, roz sau albe. Exista multe varietati de menta - toate parfumate, fie de culoare verde stralucitor sau pestrite.
Cum se planteaza menta:
Menta este o planta perena viguroasa care se dezvolta in pamant usor,bine drenat, adica cel care permite scurgerea buna a apei fara acumularea de balti.
In mod ideal, prefera un pamant umed, dar bine drenat, ceva asemanator habitatului lor nativ de-a lungul malurilor paraului.
Majoritatea soiurilor de menta vor tolera umbra partiala, iar tipurile pestrite pot necesita o anumita protectie impotriva soarelui direct.
Pentru cultivarea mentei in aer liber, plantati una sau doua plante (sau unu, doi butasi) la aproximativ 2 metri distanta una fata de cealalta in sol umed. Una sau doua plante vor acoperi cu usurinta solul. Menta ar trebui sa creasca pana la 1 sau 2 metri inaltime.
Pentru cea mai buna crestere in zone inchise, cum ar fi ghivece, cand plantati aplicati un strat subtire de compost la fiecare cateva luni. Plantele de la suprafata vor avea nevoie de protectie pentru iarna in clima rece.
In gradina, puteti plantati menta langa varza si rosii.
Cum se ingrijeste menta:
Este necesara o ingrijire minima pentru menta. Pentru plantele in aer liber, puteti adauga un strat de mulci . Acest lucru va ajuta la mentinerea solului umed precum si a frunzelor curate.
Pentru plantele de interior, plantate in ghiveci, asigurati-va ca le udati in mod regulat pentru a mentine solul uniform umed.
La inceput, menta se poate raspandi foarte mult, este stufoasa si dreapta. Cu exceptia cazului in care opriti procesul de raspandire, o planta de menta se poate transforma intr-un gigant extins de 4 metri in doar 1 an.
Cum se recolteaza menta:
Recoltarea frecventa este cheia pentru pastrarea plantelor de menta la maxim. Frunzele tinere au mai multa aroma decat cele vechi, iar menta poate fi recoltata imediat ce apare in primavara. Desi proaspatul este cel mai bun, crengile se pot pastra cateva zile in apa, frunzele de menta pot fi congelate sau uscate in aer liber.
Chiar inainte de inflorire, taiati tulpinile la 1 centimetru de sol. Puteti recolta o planta de menta de doua sau trei ori intr-un singur sezon de crestere.
De asemenea, puteti alege doar frunzele dupa cum aveti nevoie de ele.
Puteti creste plantele in interior pentru frunze proaspete pe tot parcursul iernii. Daca doriti sa le uscati, cel mai bine este sa taiati frunzele chiar inainte de inflorire. Pastrati frunzele uscate intr-un recipient etans.
Boli care pot aparea la menta:
Fainarea: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.
Va recomandam utilizarea fungicidului Kumulus DF.
Rugina: Aceasta boala apare cel mai des pe frunze, pe suprafata carora se pot observa pete albe, apoi pe masura ce boala avanseaza devin galbui-maronii. Frunzele care sunt afectate dur se rasucesc, iar apoi cad prematur.
Pentru combaterea ruginii va recomandam Topsin 70 WDG, un fungicid sistemic, cu actiune curativa si preventiva, folosit pentru tratarea si protejarea culturilor agricole impotriva bolilor.
Pata Frunzelor: Aceasta boala este produsa de o ciuperca, pe suprafata frunzelor apar pete de dimensiuni mici, iar pe masura ce boala evolueaza acestea se maresc si ofilesc planta.
Va recomandam Bouille Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, un fungicid cupric de mare eficacitate ce contine 20% cupru metalic si 80% sulfat de cupru neutralizat.
Antracnoza: Aceasta este una dintre cele mai periculoase boli care va pot ataca plantatia, este favorizata de umiditate in general. Boala se manifesta sub forma unor pete de dimensiuni mici cu o culoare maronie.
Va recomandam utilizarea fungicidului Dithane M 45.
Daunatori care pot aparea in cultura de menta:
Afide: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, in acest fel ofilind-o.
Va recomandam sa utilizati Mavrik 2 F, este un Insecticid piretroid de ultima generatie, ce contine substanta activa Tau-fluvalinat, obtinuta dintr-un aminoacid denumit valina, care se gaseste in cazeina din lapte.
Tripsii: Acestia sunt insecte de dimensiuni foarte mici, care ataca foarte multe plante de cultura. Atacul acestora este sub forma de colonie asupra florilor si frunzelor.
Pentru combaterea tripsilor va recomandam utilzarea Actellic 50 EC, un insecticid pentru combaterea daunatorilor din depozite, ce contine metil pirimifos.
Acarieni: Acestia sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, fiind foarte greu de observat cu ochiul liber, acarienii sunt insecte daunatoare plantelor de camp. Acarienii se hranesc cu sucul celular, frunzele afectate au o culoare cenusie, iar pe spatele acestora puteti observa panze de paianjen foarte fine.
Pentru combaterea acarienilor va recomandam utilizarea insecticidului Vertimec 1.8 EC.
Musculita alba: Aceasta poate fi observata pe frunze si lastari, in colonii, perioada in care apare este vara.
Va recomandam pentru combaterea musculitei albe de sera utilizarea Oleorgan, un insecticid natural pe baza de uleiuri vegetale ce poate fi utilizat in controlul daunatorilor din culturile de legume.
Va invitam sa cititi si articolul despre Galbenele.