Cum se planteaza mesteacanul:
Exista peste 30 de specii de arbori si arbusti de mesteacan. Acestia sunt foioase rezistente, iar diferite tipuri se gasesc in Europa, Asia si America de Nord.
Pasul 1:
Alegeti o locatie care sa indeplineasca cerintele in crestere ale arbustului dupa ce a trecut orice pericol de inghet. Locatia ideala pentru mesteacan este cea in care ,,baldachinul" primeste lumina soarelui timp de sase pana la opt ore pe zi, in timp ce solul este pastrat la umbra, racoros si umed. Acestia au sisteme radiculare de mica adancime care le fac sensibile la solurile incalzite si la seceta. Partea nordica sau estica a unei case sau a unei cladiri ar trebui sa ofere un amestec adecvat de soare si umbra. Plantati intr-o zona fara alti copaci sau plantati in apropiere. Trebuie sa se stabileasca inainte de a adauga plante complementare de peisaj.
Pasul 2:
Fertilizati arbustul numai daca un test de sol arata ca solul este lipsit de substante nutritive. Daca fertilizati, utilizati un ingrasamant cu eliberare lenta. Arbustii de mesteacan cresc cel mai bine intr-un sol usor acid, cu un pH cuprins intre 5,0 si 6,5.
Pasul 3:
Sapati groapa cu 12 centimetri mai adanc decat radacina arborelui. Nu sapati o groapa in forma de con sau rotunda, deoarece acest lucru nu permite suficient spatiu arbustului pentru a stabili un sistem radicular sanatos. Gropile in forma de patrat sunt mai bune, deoarece radacinile care cresc in gropi rotunde pot creste in cercuri incapabile sa se raspandeasca.
Pasul 4:
Asezati arbustul in groapa cu grija. Aveti nevoie de ajutor pentru coborarea arbustului si pozitionarea acestuia in groapa. O persoana ar trebui sa tina planta dreapta, in timp ce cealalta sa umple groapa.
Pasul 5:
Udati consistent dupa plantare. Udati constant pe tot parcursul procesului de dezvoltare al arbustului.
Pasul 6:
Mulciti pe o raza de 3 metri in jurul arbustului. Utilizati aproximativ un strat de mulci de 5 centimetri. Nu mulciti langa trunchi. Mulcirea ajuta la pastrarea umezelii si la inhibarea cresterii buruienilor.
Ingrijire Mesteacan:
Odata plantat si stabilit, in mod corespunzator, acesti arbusti nu au nevoie de prea multa ingrijire ulterioara.
Este posibil sa aiba nevoie de udare in perioadele secetoase prelungite de vara.
Taierile la acest tip de arbust constau in inlaturarea ramurilor deteriorate sau care prezinta urme de boli sau daunatori.
Soiuri de Mesteacan:
Betula Pubescens: Aceasta specie este un arbore de talia a 2-a si poate ajunge pana la o inaltime de 30 de metri. Coroana este larga, ramurile sunt pendente. Nuanta scoartei este mai inchisa decat la celelalte specii.
Betula Albo
Este o specie care face parte din arborii de talia a 2-a si este originar din China, nuanta scoartei este portocalie.
Betula Ermanii
Acesta este un arbore de talia a 2-a, culoarea scoartei este alb-galbuie.
Betula Nigra
Este un arbore de talia 1-2, scoarta acestuia se exfoliaza in fasii mari, dar care nu se desprind. Coroana acestei specii este larga si are multe tulpini.
Betula Papyrifera
Este un arbore originar din America de Nord, scoarta acestuia este de culoare alba si este o specie de talie inalta.
Daunatori care pot aparea la mesteacan:
Gandacul de colorado: Acesta are corpul oval, usor bombat in partea inferioara si capul lat. Gandacul ajuns la maturitate are o lungime de 9-12 milimetri, femelele fiind un pic mai mari decat masculii. Pe abdomen acesta prezinta 3 sau 4 dungi de culoare neagra, verticale.
Pentru a scapa de gandacul de colorado ideal este sa utilizati Coragen 20 SC, un insecticid cu spectru larg in combaterea insectelor daunatoare.
Afide: Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.
Va recomandam sa utilizati insecticidul Decis Expert 100 EC.
Va invitam sa cititi si articolul despre Magnolia.