Migdal
Cand iti doresti sa cultivi un migdal, este util sa stii ca acestia nu tolereaza solul prea umed si sunt extrem de sensibili temperaturile scazute. Ei prospera in ierni blande, veri calduroase in zone insorite. In plus, foarte putine soiuri de migdal sunt autofertili si, prin urmare, au nevoie de polenizare incrucisata pentru producerea fructelor, deci va trebui sa plantati cel putin doi pomi. Daca spatiul va permite puteti planta chiar doi pomi in aceeasi groapa, in care acestia vor creste impreuna si se vor impleti, permitand florilor sa polenizeze. Migdalii au radacini adanci si ar trebui sa fie plantati intr-un sol fertil si bine drenat. Udati, in ciuda faptului ca arborii sunt toleranti la seceta. O aplicare de azot si ingrasamant organic va ajuta la crestere. Acestia au cerinte ridicate de azot (N) si fosfor (P). Pentru a planta acest tip de pom, sapati o groapa mai lata si asigurati-va ca radacinile se incadreaza usor pe adancime, apoi udati.
Despre dezvoltarea unui migdal:
Acesta in primii ani dupa plantare poate ajunge la o inaltime de 12 metri, ramurile se dezvolta rapid, astfel formandu-se coroana. Migdalul ofera roade dupa aproximativ 3 ani de la plantare, iar productia maxima pe care o poate oferii va fi incepand cu anul 8.
Florile sunt de culoare roz-alb, pentru o polenizare corespunzatoare ar fi bine sa aveti plantati cam 2-3 soiuri.
Cerinte climatice si fata de sol:
Are o perioada scurta de vegetatie si poate fi afectat de temperaturile scazute din toamna. Se dezvolta cel mai bine in zonele cu temperatura medie de 10 - 11 grade Celsius. Pomii de migdal bine intretinuti pot rezista pana la temperaturi maxime de -25 de grade Celsius.
Cum se planteaza un migdal:
Primul lucru pe care trebuie sa il facem este fasonarea radacinilor ce are ca scop inlaturarea zonelor afectate pentru a avea radacini sanatoase. Radacinile afectate sunt taiate, iar cele sanatoase sunt scurtate cu circa 15 centimetri.
Urmatorul pas este mocirlirea radacinilor cu ajutorul unui amestec de pamant galben cu balegar si apa, acesta ajutand pomii sa se adapteze la noile conditii de plantare.
Groapa in care urmeaza sa fie plantat migdalul trebuie sa aibe urmatoarele dimensiuni, si anume 40 cm x 40 cm x 40 cm.
Bolile pe care le poate avea un migdal:
Bacterioza - Boala aceasta se poate observa atat pe ramurile tinere cat si pe frunze sau fructe. Pe frunze se manifesta sub forma unor pete de culoare galbuie, pe suprafata petelor apare exudatul baterian sub forma de pelicula vascoasa. Astfel frunzele capata un aspect ciuruit.
Va recomandam utilizarea fungicidului Dithane M 45, 200 g.
Cancerul Bacterian - Aceasta boala se manifesta prin aparitia tumorilor sub diferite dimensiuni. In prima faza apar tumori mai mici pe tulpina si rareori pe ramuri, apoi cand acestea se maresc capata o culoare maronie. Aparitia acestei bolii este favorizata de temperaturile cuprinse intre 20 si 30 de grade Celsius.
Ciuruirea frunzelor - Aceasta este o boala comuna in gradinile neingrijite, manifestandu-se ca niste pete circulare. Miezul fructelor isi pierde gustul, pe lastari aceasta ciuperca produce brunificari. Aceasta boala este foarte dura, deoarece lastarii ce poarta muguri de rod se vor usca.
Va recomandam utilizarea fungicidului Dithane M 45, 20 g.
Basicarea frunzelor - Aceasta boala ataca in mare parte frunzele, dar poate afecta si fructele sau ramurile tinere. Pe partea superioara frunzele prezinta basicari sau pur si simplu sunt deformate, acestea ajungand la dimensiuni mai mari decat cele normale. Frunzele care sunt atacate au o culoare rosiatica, urmand a se ingalbeni. Cand pomul este grav afectat frunzele vor cadea, iar lastarii vor avea o crestere mai greoaie, devenind mai sensibili la temperaturile scazute.
Impotriva acestei boli va recomandam utilizarea fungicidului Topsin 70 WDG, 100 g.
Daunatori:
Omida paroasa - Aceasta specie ataca arborii ornamentali, dar si pomii fructiferi, ierneaza in stratul superficial al solului. Omida incepe sa consume frunza stand pe partea inferioara a acesteia.
Va recomandam utilizarea insecticidului Karate Zeon 50 CS, 100 ml.
Acarienii - Acestia se observa foarte greu datorita dimensiunilor mici, ataca pomii fructiferi, plantele, specii cultivate sau care se dezvolta spontan. Atacul acestora este foarte dur, putand chiar sa stopeze pomul din crestere / dezvoltare.
Impotriva acarienilor va recoamndam sa utilizati insecticidele de specialitate.
Beneficiile migdalelor pentru sanatate:
Migdalele contin vitamine, minerale, proteine si fibre, astfel incat acestea pot oferi o serie de beneficii pentru sanatate. O portie mica de migdale poate contine necesarul zilnic de proteine al unei persoane.
Oamenii pot manca migdale crude sau prajite ca gustare sau le pot adauga la mancaruri dulci sau sarate.
1.Asupra colesterolului crescut - Creste nivelul de vitamine E din plasma si celule rosii din sange. scade nivelul global de colesterol.
2.Impotriva Cancerului - Un studiu din 2015 a analizat consumul de migdale impotriva cancerului. Acestia au identificat un risc de doua pana la trei ori mai mic de cancer de san in randul persoanelor care au consumat cantitati mai mari de migdale, comparativ cu cei care nu au consumat deloc.
3.Impotriva bolilor de inima - Acestea pot ajuta la imbunatatirea nivelului de lipide sau grasimi din sange. Acest lucru poate aduce beneficii sanatatii inimii. Intr-un studiu din 2014, oamenii de stiinta au descoperit ca consumul de migdale a crescut semnificativ nivelul de antioxidanti din sange si au redus tensiunea arteriala, imbunatatind fluxul sanguin. Participantii au fost barbati sanatosi cu varsta cuprinsa intre 20 si 70 de ani, care au consumat 50 de grame de migdale pe zi timp de 4 saptamani.
4.Sporesc sanatatea oaselor - Acestea contin calciu, magneziu, mangan si cupru, toate acestea contribuind la sanatatea oaselor.
Va invitam sa cititi si articolul nostru despre gutui.