Molia miniera a tomatelor (Tuta absoluta)
Molia miniera a tomatelor este un daunator major al tomatelor cultivate in camp sau sera, apartine familiei Gelechiidae. Este oligofag, hranindu-se in principal cu specii de Solanaceae. Gazda principala este rosia, dar se hraneste si cu alte plante solanacee, inclusiv cartofi, vinete, ardei gras.
Molia miniera a tomatelor - Ciclul de viata
Molia femela depune aproximativ 260 de oua. Ouale moliei miniere a frunzelor de tomate (Tuta absoluta) sunt cilindrice. Culoarea lor variaza de la alb-crem la galben-stralucitor, intunecandu-se in faza de embrion si devenind aproape neagra in perioada in care trebuie sa eclozeze.
Larvele de prima instanta sunt de culoare albicioasa pana la galbuie dupa aparitie. In a doua pana la a patra etapa devin verzui, cu o dunga neagra in spatele capului.
Prepupele minierului frunzelor de tomate (Tuta absoluta) sunt mai usoare decat larvele de hranire si au o culoare tipic roz pe suprafata dorsala. Omizile pot fi gasite temporar in afara gaurilor facuta in frunze sau fructe.
Transformarea in stadiul de pupa are loc in sol sau pe suprafata unei frunze. Pupele au la inceput o coloratie verzuie, iar apoi devin maro-inchis cu putin inainte de aparitia adultului.
Moliile miniere ale tomatelor (Tuta absoluta) ajunse in stadiul de adult sunt de culoare gri-maroniu cu antene filiforme (in forma de fir), alternand segmente deschise sau intunecate si palpi labiali, care sunt bine dezvoltati. Pe aripile anterioare sunt prezente pete de culoare neagra. Adultii sunt nocturni si de obicei se ascund intre frunze in timpul zilei.
Molia miniera a tomatelor - Simptomele atacului
Cele mai distinctive simptome ale deteriorarii cauzate de molia miniera a tomatelor (Tuta absoluta) sunt gaurile din frunza. Omizile prefera frunzele si tulpinile, dar pot aparea si sub coroana fructului si chiar in interiorul fructului in sine. Pe frunze, larvele se hranesc numai cu tesuturi mezofile, lasand epiderma intacta. Fructele pot fi atacate imediat ce se formeaza, dar larvele se hranesc doar cu fructe verzi. In caz de infectie grava, frunzele mor complet. Exploatarea de catre omida provoaca malformatii. Deteriorarea fructelor permite patrunderea bolilor fungice, ceea ce duce la putrezirea fructelor inainte sau dupa recoltare.
Molia miniera a tomatelor - Insecticide:
Decis expert - Acesta actioneaza prin contact si ingestie impotriva insectelor daunatoare care sunt in stadiul de larve sau adulti. Durata de activitate este de 10 zile.
Citeste si articolul despre Molia miniera a frunzelor de castan.