Molia vitei de vie
Molia vitei de vie (Lobesia botrana), este un daunator serios al vitei de vie din centrul si sudul Europei. In Romania o puteti observa in zonele viticole din sud.
Molia vitei de vie - Ciclul de viata si aspect
- Adultii au o anvergura a aripilor de 10-15 mm si aripi albe cremoase cu marcaje maro, maro masliniu, negricios si gri-albastrui. Aripile posterioare ale femelei sunt de culoare gri maroniu inchis, iar cele posterioare ale masculului sunt de culoare albicioasa.
- Ouale sunt de 0,7 x 0,6 mm si galbui atunci cand sunt depuse. Mai tarziu devin opalescenti cenusii.
- Larvele au o lungime de pana la 11 mm, corpul verde cenusiu sau verde galbui pana la maro si adesea translucid. Capul lor este maroniu galbui. Pupele au 5-7 mm lungime si maro galbui pana la maro inchis.
- Adultii apar la intre lunile mai-iunie. Ouale sunt depuse in principal pe muguri de flori si eclozeaza in aproximativ o saptamana. Larvele ataca apoi mugurii florali si fileaza panze de matase in inflorescentele in curs de dezvoltare. Saturatia are loc in aceste locuinte sau intr-un loc protejat adecvat din apropiere. Moliile generatiei urmatoare apar aproximativ o saptamana mai tarziu. Larvele din a doua generatie se hranesc cu ciorchinii de struguri in curs de dezvoltare. Dezvoltarea lor este foarte rapida daca conditiile sunt favorabile si inca 1-2 generatii pot fi finalizate in acelasi sezon. Pupele ierneaza intr-un cocon sub scoarta, in crapaturile stalpilor de sustinere sau in alte adaposturi.
Molia vitei de vie - Simptome de atac
Larvele distrug mugurii florali si provoaca, de asemenea, moartea florilor deschise si a fructelor tinere. Mai tarziu, in sezon, distrug strugurii in curs de dezvoltare sau de maturare. Agentii patogeni fungici invadeaza adesea tesutul deteriorat, ceea ce poate duce la pierderi suplimentare. Locuintele larvare de matase si exudarile lipicioase din fructele deteriorate contamineaza ciorchinii de struguri.
Molia vitei de vie - Control
In tarile in care Lobesia botrana este stabilita, masurile de control sunt destinate celei de-a doua generatii. Acest lucru se datoreaza in parte aparitiei prelungite a primei generatii si datorita unei posibile reinfestari din podgoriile vecine netratate. Cu toate acestea, tratamentul primei generatii este recomandat daca populatiile sunt ridicate sau daca tratamentele sunt efectuate la nivel de zona.
Molia vitei de vie - Insecticide pentru combatere
Faster 10 CE - Acest produs este compatibil cu fungicidele, dar si insecticidele care sunt omologate pentru tratamente in vegetatie (exceptand produsele alcaline!).
Karate zeon 50 CS - Acesta este un insecticid de contact, care are un efect rapid si de soc impotriva daunatorilor, in plus oferind si cea mai lunga perioada de protectie.
Milbeknock - Are eficienta asupra tuturor stadiilor de dezvoltare oua, larve, nimfe si adulti.
Vertimec 1.8 EC - Dupa tratamentul cu Vertimec 1,8% EC, daunatorii paralizeaza imediat, insa nivelul maxim de mortalitate este obtinut la 3-5 zile. Este omologat in majoritatea tarilor care cultiva legume si fructe.
Citeste si articolul despre Viermele rosu al paiului.