Categorii

Monilioza fructelor de samburoase (Monilinia laxa) - Preventie, fungicide si atac

Tratamente de calitate pentru monilioza


Monilioza fructelor de samburoase

Monilioza fructelor de samburoase – Monilinia laxa

Monilioza fructelor de samburoase este o boala foarte raspandita care poate produce pagube intre 30 si 50% in productia de fructe, ducand treptat la uscarea pomilor.

Care sunt principalele simptome ale moniliozei:

Atacul moniliozei se manifesta in principal pe ramuri, frunze, flori si fructe. Spre deosebire de monilioza speciilor semintoase, monilioza samburoaselor are un atac mai grav in primaverile reci si ploioase, ramurile cu frunze si flori vestejindu-se. Frunzele care sunt atacate vor ramane atarnate, nu vor cadea, ramurile indoindu-se.

Monilioza fructelor de samburoase este denumita si „boala stindardului” sau „arsura moniliana”. Apare frecvent la cires, visin, cais si piersic. Fructele tinere se zbarcesc, brunificandu-se, iar apoi cazand. Pe suprafata frunzelor care au ajuns la maturitate, atacul ciupercii poate determina putrezirea pulpei si aparitia unor pernutelor de dimensiuni mici (sporodochii) si cu o culoare galbui-cenusie, formate din micelii si spori. La prun sporodochiile vor produce perforarea pielitei fructelor. Fructele care sunt putrezite sau mumifiate (zbarcite) raman de obicei atarnate de pomi si pe parcursul iernii.

Agentii patogeni sunt sporii ciupercii Monilinia laxa care se formeaza pe suprafata fructelor mumificate, producand infectii in primavara. De cele mai multe ori miceliul va produce infectii in primavara ajungand in flori. Aceasta ciuperca ierneaza in stadiu de miceliu de rezistenta in scoarta ramurilor sau in fructele mumifiate. Atacul pe suprafata fructelor care sunt aproape de maturitate este favorizat de intepaturile insectelor sau de ranile produse de grindina sau ciuperci.

Cum putem preveni sau combate monilioza fructelor de samburoase:

Cel mai recomandat este sa distrugeti prin ardere lastarii si fructele care sunt atacate. Trebuie pe cat posibil sa evitati producerea de rani pe suprafata fructelor si a ramurilor.

Cele mai eficiente fungicide impotriva moniliozei:

Kupferol - previne si stopeaza mana si unele bacterioze, la vita de vie, pomi fructiferi, legume, cartofi, hamei si plante ornamentale.

Teldor - un fungicid cu actiune de contact si local sistemica pentru combaterea putregaiului cenusiu la vita de vie, legume, capsun, flori ornamentale si a moniliozelor la pomii fructiferi.

Dithane m 45 - un fungicid foarte cunoscut care are un spectru foarte mare de combatere al patogenilor din culturile de camp.

Monilioza fructelor de samburoase

Citeste si articolul despre Putregaiul Brun.

Produse recomandate

-83%
Kupferol 50 ml
Kupferol, 50 ml
11,30 Lei
65,68 Lei
Kupferol, 500 ml
43,90 Lei
-30%
Teldor 500 SC, 10 ml
Teldor 500 SC, 10 ml
12,21 Lei
17,47 Lei