Monilioza este o boala care se manifesta pe suprafata ramurilor, frunzelor si a fructelor cauzand putrezirea frunzelor. Monilioza este o boala intalnita la pomii samburosi si care poate produce pagube insemnate la cires, visin, prun sau cais.
Cum se manifesta monilioza fructelor de samburoase:
Monilioza fructelor de samburoase este o boala foarte raspandita care poate produce pagube intre 30 si 50% in productia de fructe, ducand treptat la uscarea pomilor. Atacul moniliozei se manifesta in principal pe ramuri, frunze, flori si fructe. Spre deosebire de monilioza speciilor semintoase, monilioza samburoaselor are un atac mai grav in primaverile reci si ploioase, ramurile cu frunze si flori vestejindu-se. Frunzele care sunt atacate vor ramane atarnate, nu vor cadea, ramurile indoindu-se.
Cum se manifesta monilioza fructigena:
Putregaiul brun sau monilioza este o boala care este intalnita des la peste 40 de specii de plante din familii diferite. Monilioza este foarte periculoasa pentru mar si par, produce pagube atunci cand plantele sunt ajunse aproape de maturitate. Infectiile tarzii care de obicei au loc in timpul recoltarii se manifesta in depozite. Aceasta ciuperca paraziteaza ramurile, fructele si florile in diferite etape de dezvoltare. In anotimpul de primavara, in perioada infloritului, ramurile tinere vor incepe sa se vestejeasca, iar frunzele si florile se vor brunifica si se vor usca. Pe scoarta ramurilor care sunt afectate de monilioza, dar si pe flori vor aparea pernute de mici dimensiuni de mucegai, care are o culoare cenusiu-galbuie.
Afla mai multe despre monilioza fructelor de samburoase sau monilioza fructigena apasand click aici!