Categorii

Monstera - Sfaturi pentru ingrijire

Udare - Fertilizare - Boli - Daunatori


Monstera

Monstera

Monstera este un gen de plante originare din padurile tropicale din America centrala. Acest gen de plante cuprinde aproximativ 45 de specii de plante care fac parte din familia Araceae.

Aceasta planta vesnica cataratoare, este o planta usor de cultivat. In interior, planta creste aproximativ 2 metri inaltime. Frunzele sale sunt lucioase, si au forma de inima. Aceasta planta frumoasa poate fi toxica pentru animalele de companie.

Ingrijirea plantei Monstera:

Plantele de monstera necesita sol bine drenat, puteti aplica un ingrasamant echilibrat de trei sau patru ori pe an, iar planta poate creste inaltimea de 10 metri sau mai mult. Daca este destinata ca planta decorativa de casa, alegeti un ghiveci adanc si cu multe gauri de drenaj.

Lumina - Aceasta planta vesnic verde prefera lumina soarelui stralucitoare si indirecta la temperaturi care raman in mod constant intre 18 - 25 de grade Celsius. Prea multa lumina directa pentru plantele de monstera in lunile mai calde pot arde frunzele. Totusi, puteti muta plantele in exterior cel putin o data pe an in lumina directa a soarelui pentru a incuraja cresterea abundenta. In aer liber, planta se poate dezvolta si in umbra partiala.

Sol - Atunci cand este stabilita intr-un ghiveci, plantele de monstera necesita ingrasamant pe baza de turba. In aer liber, este potrivita pentru solurile usoare, nisipoase, lutoase sau argiloase grele, cu pH acid sau neutru. Chiar si asa, se dezvolta excellent in sol bine drenat, moderat umed.

Udare - Oferiti plantei udari regulate in timpul sezonului de crestere. Solul va trebui sa se usuce usor intre udari. Udati doar ocazional toamna si iarna.

Ingrasamant - Daca este necesar sau dorit, utilizati un ingrasamant lichid echilibrat la fiecare cateva saptamani in timpul sezonului de crestere pentru plantele de interior. Puteti folosi un ingrasamant profesional pentru plante ornamentale, Osmocote.

Ingrasamant plante Osmocote

Taierea - Taiati radacinile aeriene daca se extind mult prea mult pentru spatiu dumneavoastra. Spre deosebire de alte plante de apartament, radacinile lor nu afecteaza suprafetele. Tulpinile si frunzele raspund bine la taiere si pot fi utilizate pentru propagare.

Transplantarea plantei Monstera intr-un ghiveci mai mare

La fiecare doi ani, radacinile plantei monstera vor fi probabil mult prea mari pentru ghiveciul in care este plantata. Transplantati intr-un ghiveci cu cativa centimetri mai lat si mai adanc.

Daunatorii care pot afecta plantele de monstera sunt paduchii lanosi si acarienii.

Pentru a scapa de atacul paduchilor lanosi puteti folosi insecticidul Mospilan 20 SG.

Pentru combaterea aparitiei acarienilor puteti folosi insecticidul-acaricid Milbeknock.

Citeste si articolul despre Mimoza.

Produse recomandate

-12%
Mospilan 20 SG, 100 g
Mospilan 20 SG, 100 g
89,01 Lei
101,36 Lei