Morcovul sau dupa denumirea stiintifica Daucus carota, este o planta comestibila, bienala, din familia Apiaceae, cultivata pentru radacina sa comestibila. Planta de morcov produc o rozeta de 8-12 frunze deasupra solului si o radacina conica carnoasa sub pamant. Planta produce flori de dimensiuni mici de culoare alba, rosie sau violeta.
Radacina poate creste intre 5 si 50 cm lungime si poate ajunge la 5 cm in diametru. Frunzisul plantei poate atinge o inaltime de 150 cm atunci cand este inflorit. Se crede ca planta isi are originea in Europa sau in vestul Mediteranei.
Bolile care pot afecta cultura de morcovi sunt:
Alternarioza (Alternaria dauci)
Alternarioza se manifesta sub forma de leziuni de culoare verde-maro pe frunze care se maresc si devin maro inchis sau negre.
Aparitia bolii este favorizata de frunzisul umed si vremea calda. Ploaia si ceata pot favoriza dezvoltarea bolii, iar ciuperca poate supravietui in sol pe resturile de cultura, dar este ucisa atunci cand resturile se descompun.
Boala poate fi dificil de controlat in conditii umede si calde. Aplicati fungicide adecvate atunci cand apar primele simptome.
Pentru combaterea alternariozei este recomandata utilizarea fungicidului Zeama Bordeleza.
Cercosporioza (Cercospora carotae)
Cercosporioza se manifesta sub forma de pete de dimensiuni mici, necrotice pe frunze, care dezvolta un halou clorotic si se extind in pete necrotice maro cafeniu. Leziunile se unesc si provoaca ofilirea, ondularea si moartea frunzelor.
Boala poate fi introdusa prin seminte infestate si raspandita prin stropi ploaie si vant. Simptomele apar de obicei mai intai pe frunzele mai tinere. Ca metoda de prevenire impotriva cercosporiozei este recomandata plantarea semintelor care nu prezinta urme de boala sau rotatia corecta a culturilor.
Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)
Putregaiul alb este o boala fungica foarte des intalnita in culturile de radacinoase, pagubele mari fiind semnalate in depozite si silozuri. Daca conditiile de dezvoltare ale bolii sunt favorabile, putregaiul alb poate produce daune pana la 50% din cultura. In depozite, radacinile care prezinta semne de atac ale putregaiului se dezvolta un miceliu de culoare alb-cenusiu, pe suprafata caruia vor aparea corpi negri sau scleroti.
Radacinile vor putrezi umede, vor deveni moi si se vor decolora. Putrezirea determina aparitia unei portiuni vascoase de tesuturi afectate.
Pentru combaterea putregaiului alb este recomandata utilizarea fungicidului Dithane M 45.
Patarea bacteriana (Xanthomonas campestris pv. carotae)
Patarea bacteriana se manifesta sub forma de pete de dimensiuni mici, unghiulare, galbene pe frunze care se extind in leziuni de forma neregulata, maro. Aceasta boala poate fi combatuta folosind fungicide specifice.
Putregaiul umed (Erwinia carotovora subsp. carotovora)
Putregaiul umed la morcov, telina si patrunjel a fost observat la noi in tara in 1947-1948. Putregaiul umed produce pagube si in camp si in depozite. Agentul patogen este Erwinia carotovora var.carotovora. Bacteria rezista pe parcursul iernii in radacinile care sunt putrezite in pamant. Patrunderea in plante are lor prin ranile care au fost provocate de insecte sau lucrarile de ingrijire. Plantele care pot gazdui aceasta bacterie este foarte larg, datorita faptului ca ataca foarte multe plante leguminoase.
Pentru combaterea putregaiului umed al morcovilor este recomandata utilizarea fungicidului Amistar.
Daunatori care pot afecta cultura de morcovi:
Afide
Afidele sunt insecte de dimensiuni mici cu corp moale care pot fi observate pe partea inferioara a frunzelor si/sau a tulpinilor plantei. De obicei afidele sunt de culoare verde sau galbena. Daca infestarea cu afide este puternica, aceasta poate provoca ingalbenirea frunzelor.
Afidele secreta o substanta lipicioasa, zaharoasa, numita „roua de miere”, care incurajeaza cresterea mucegaiului pe plante.
Pentru a scapa de afide puteti folosi insecticidul Decis Expert 100 EC.
Limaxul cenusiu
Limaxul cenusiu este de culoare inchisa pana la gri inchis. Fiind receptivi la umezeala, acestia se pot reproduce si pot fi activi in orice moment al anului, daca predomina conditiile adecvate. Aceasta specie este o problema in climatul cu precipitatii mai ridicate, in solurile care crapa si retin umiditatea.
Limaxul cenusiu apare imediat in orice moment al anului daca exista suficienta hrana, umiditate si daca temperaturile sunt adecvate, desi, in general, devin foarte activi dupa pauza de toamna. Se pot reproduce ori de cate ori temperatura este intre 4 deg C si 21 deg C (temperatura optima este de 16 deg C), iar umiditatea solului este mai mare de 25%.
Pentru a scapa de limaxul cenusiu este recomandat sa utilizati Moluscocid Optimol.
Nematodul galicol
Un daunator care ataca mai multe specii de plante, iar la morcov ataca radacinile, are maxim 2 generatii pe an.
Pentru a scapa de nematozi va recomandam sa utilizati Basamid Granule, un sterilizant de pamant cu actioune nematocida, insecticida si fungicida.
Musca morcovului
Aceasta afecteaza productia de morcovi, ierneaza in stadiu de larva la productia a 2 a in pamant, mai exact la radacini, plantele afectate de aceasta nu se mai dezvolta normal, iar morcovii vor putrezi. Pentru a putea scapa de musca morcovului sunt recomandate tratamentele cu insecticide specifice.
Inapoi la categoria „Morcov (Daucus carota)”.