Murul (Rubus spp.)
Murele sunt consumate ca fruct proaspat. De asemenea, pot fi congelate sau conservate pentru utilizare ulterioara in inghetate, sucuri, placinte, jeleuri, conserve si gemuri si alte tipuri de desert. Murele sunt bogate in antioxidanti si vitamine si sunt o sursa buna de potasiu, fosfor, fier si calciu.
Murele cresc cel mai bine in regiunile temperate, cu veri racoroase si ierni blande, deoarece sunt sensibile la vreme rece. Acestea cresc cel mai bine atunci cand temperaturile din timpul zilei sunt in jur de 25 de grade Celsius. Murele prefera zonele insorite (minimum sase ore de lumina directa a soarelui) si trebuie sa fie plantate intr-un sol care este bine drenat si are un continut ridicat de materii organice, dar si un interval de pH de 6-6,5.
Boli care pot aparea la mur:
Antracnoza (Elsinoe veneta)
Antracnoza se manifesta sub forma de leziuni circulare mici de culoare purpurie sau rosie pe tulpini care se maresc. Aparitia bolii este favorizata de perioade prelungite de vreme umeda si irigari excesive deasupra frunzelor.
Practicile culturale pentru controlul raspandirii bolilor in gradina de acasa includ: evitarea aplicarilor excesive de ingrasaminte cu azot, mentinerea zonelor din jurul plantelor libere de buruieni, evitarea irigarii deasupra frunzelor si udarea numai in timpul zilei. Pentru combaterea antracnozei este recomandat sa utilizati fungicidul Dithane M 45.
Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)
Florile capata o culoare maronie si incep sa se ofileasca, fructele sunt deformate. In cazul in care boala nu este tratata la timp fructele se usuca si se mumifica.
Aparitia bolii este favorizata de perioade prelungite de umiditate ridicata sau umezeala a frunzelor in timpul infloririi.
Indepartati si distrugeti toate materialele moarte sau infectate; indepartati fructele care sunt in proces de descompunere.
Pentru a combate putregaiul cenusiu este recomandata aplicarea tratamentelor fungice la timp. Fungicidele pe care le puteti folosi pentru a combate putregaiul cenusiu sunt: Funres sau Mimoten.
Rugina
Rugina se manifesta sub forma de pete de culoare galbena care se dezvolta in leziuni maronii pe frunze. Se pot observa pe partea inferioara a frunzelor pete galbene. Pentru combaterea ruginei puteti folosi fungicide precum Topas 100 EC sau Polyram DF.
Fainare (Sphaerotheca macularis)
Plantele care sunt atacate de aceasta boala nu se vor dezvolta la dimensiunile normale, frunzele se vor deforma, iar fructele au dimensiuni mici. Ciuperca se transmite atunci cand planta este in procesul de vegetatie, cu ajutorul sporilor. Ciuperca supravietuieste an de an sub forma de miceliu, in plantele afectate. Pentru combaterea fainarii puteti folosi fungicidul sistemic Score 250 EC.
Cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens)
Radacinile si tulpina vor dezvolta tumori, care sunt moi si mici la inceput si care, dupa un timp, devin mai dure. Tumorile au forme si dimensiuni diferite. Aceste tumori vor genera formatiuni precum frunze si muguri. Celulele care formeaza aceste tumori sunt mari si deformate. Pentru combaterea cancerului bacterian este recomandat sa folositi fungicide specifice.
Daunatori care pot aparea la mur:
Gandacul japonez (Popillia japonica)
Frunzele capata un aspect ,,scheletizat" (raman doar nervuri), florile si mugurii sunt deteriorati. Daunele provocate plantelor pot fi destul de mari; insecta adulta este un gandac de culoare verde- metalic. Gandacii adulti au o lungime de aproximativ 13 mm, larvele sunt de culoare alb-crem si se dezvolta in sol.
Gandacul japonez are o generatie la fiecare 1-2 ani, gandacul ierneaza ca larva in sol si are o gama extinsa de peste 300 de plante gazda.
Pentru combaterea gandacului japonez (Popillia japonica) este recomandat sa folositi insecticide specifice.
Acarieni
Acarienii sunt insecte de dimensiuni extrem de mici, fiind foarte greu vizibili cu ochiul liber. Acarienii sunt insecte care se hranesc cu sucul celular, acest lucru putand duce la stagnarea dezvoltarii murului.
Pentru a putea combate atacul acarinilor la mur puteti folosi insecticidele Vertimec 1.8 EC sau Milbeknock.
Afidele - Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.
Va recomandam sa utilizati insecticidul Decis Expert 100 EC.
Paduchele din San Jose - Aspect - Femela adult are corpul cordioform si o lungime de 0.8 - 1 milimetru lungime si culoare galbena. Scutul care are rol in protectia corpului femelei este in forma de disc rotund si are un diametru de maxim 2.4 mm.
Deteriorarea este cauzata atunci cand nimfele si femelele adulte strapung tesutul plantelor si aspira fluidele vegetale. Tesutul sanatos al lastarilor si frunzelor plantelor gazda devine adesea rosu. Pe crengute si ramuri mici culoarea rosie se extinde profund in scoarta, dar acest lucru nu este vizibil la suprafata scoartei.
Pentru combaterea paduchelui din San Jose este recomandat sa folositi Actellic 50 EC.
Citeste si articolul despre Mur!