Categorii

Murul (Rubus spp.) - Plantare si tratamente pentru boli si daunatori

Plantare - Boli - Daunatori Mure


Mure

Mure

Sunt un arbust durabil din familia Rosaceae care sunt cultivate pentru fructele delicioase. Numele de mure este folosit pentru a descrie mai multe specii, inclusiv Rubus fruticosis (mure salbatice), Rubus ursinus si Rubus argutus, doua specii originare din America de Nord. Murele au 2 tipuri de tulpini:

Drepte si arcuite. Au adesea spini, dar unele soiuri sunt fara spini. Frunzele se alterneaza de-a lungul tulpinii. Frunzele se formeaza in grupuri de cate 3-5, acestea sunt intepatoare si verzi stralucitoare, dintate de-a lungul marginilor. Durata de viata a arbustilor de mure este variabila, dar de obicei traiesc mai putin de zece ani, atingand inaltimi de pana la 3 m. Murele pot fi, de asemenea, denumite maracinis si arbusti ce cresc nativi pe fiecare continent, cu exceptia Australiei si Antarcticii.

Utilizare:

Murele sunt consumate ca fruct proaspat. De asemenea, pot fi congelate sau conservate pentru o utilizare ulterioara in inghetate, sucuri, placinte, jeleuri, conserve, gemuri si alte deserturi dulci. Murele sunt bogate in antioxidanti si vitamine si sunt surse bune de potasiu, fosfor, fier si calciu.

Plantare mure:

Cerinte de baza

Murele cresc cel mai bine in regiunile temperate cu veri racoroase si ierni blande, deoarece sunt susceptibile la vreme rece. Acestea cresc cel mai bine atunci cand temperaturile din timpul zilei sunt in jur de 25 de grade Celsius . Murele prefera razele soarelui (minimum sase ore de lumina directa a soarelui) si trebuie sa fie plantate intr-un sol care este bine drenat, are un continut ridicat de materii organice si are un interval de pH intre 6-6,5. Murele nu ar trebui sa fie plantate in zonele joase in care se poate acumula apa si necesita un sistem de sustinere a tulpinii pentru a sustine greutatea fructului pe plante. Fructele sunt bianuale si produc fructe in al doilea an de crestere. Frunzele tinere sunt de culoare verde, in timp ce cele mai in varsta au o structura mai dura si o acoperire lemnoasa, facandu-le usor de deosebit.

Pregatirea suprafetei de plantare - Ideal ar fi sa plantati pe terenurile usor inclinate sau drepte. Atentie: nu plantati in zonele in care ati avut culturi de cartofi,rosii sau vinete, din cauza bolilor comune.

Plantati toamna, dupa ce frunzele au cazut, aceasta perioada este cea mai buna. Inainte sa plantati trebuie sa fasonati radacinile, adica mai pe scurt se taie radacinile care sunt moarte, iar cele sanatoase sa aibe o lungime de circa 15 centimetri. Urmatorul pas este mocirlirea radacinilor, proces ce presupune scufundarea radacinilor intr-un amestec de apa, pamant si balegar. Inainte de plantare datorita faptului ca radacinile se pot deshidrata usor, este ideal sa le tineti in apa cateva ore.

Asezati radacinile in groapa, rasfirate, apoi acoperiti cu pamantul scos si tasati usor, dupa plantare se recomanda udarea, apoi formati un musuroi inalt de circa 10 centimetri.

Bolile care pot aparea la mure:

Patarea circulara - Se manifesta prin aparitia unor pete circulare, frunzele se deformeaza, teusuturile afectate nu se mai pot dezvolta normal. Aceasta boala poate stopa procesul de dezvoltare, ducand la o productie scazuta. Transmiterea acestei boli se realizeaza prin polen sau prin inmultire de tip vegetativ.

Va recomandam utilizarea fungicidului Topas 100 EC, 250 ml.

Cancerul Bacterian - Acesta se dezvolta pe suprafata radacinilor sau la baza tulpinii, la inceput are o culoare albicioasa de dimensiunea unui bob de mazare, pe masura ce evolueaza devine maro. Se dezvolta sub forma de tumori de diferite marimi si au o suprafata rugoasa. Tumorile se raspandesc prin intermediul apei, solurilor umede sau a excesului de ingrasaminte.

Va recomandam utilizarea fungicidelor de specialitate.

Cancer Bacterian Mure

Rugina frunzelor - Este o boala ce poate fi observata frecvent in culturile din tara noastra, atacul acesteia este vizibil pe partea superioara a frunzelor sub forma de pete de culoare galbuie

Va recomandam utilizarea fungicidului Dithane M 45, 200 g.

Rugina Frunze Mure

Fainarea - Atacul acestei boli este usor observabil pe ramurile tinere, frunze sau chiar fructe, acestea fiind acoperite cu un puf de culoare alb-cenusiu. Pe masura ce boala avanseaza frunzele capata o forma rasucita la margini.

Impotriva acestei boli va recomandam utilizarea fungicidului Topsin 500 SC, 1 litru.

Fainare Mure

Antracnoza - Leziuni circulare mici purpurii sau rosii pe tulpinile care se maresc si dezvolta un centru de culoare, gri, crapat, marginea leziunilor devine crescuta si purpurie. Leziunile se unesc pentru a forma zone mari decolorate, tulpinile pot fi in cele din urma invinse si pot muri.

Combatere: Practicile pentru controlul raspandirii bolilor in gradina de acasa includ: evitarea aplicarilor excesive de ingrasaminte cu azot, mentinerea zonelor din jurul plantelor libere, evitarea irigarii deasupra florii si udarea numai in timpul zilei.

Pentru mai multa siguranta va recomandam fungicidul Topsin 70 WDG, 10 g.

Daunatorii culturii de mur:

Acarienii - Acestia sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, atacand inca din primavara. Se pot dezvolta in circa 7 generatii pe an si ierneaza sub forma de ou. Ii puteti observa pe partea inferioara a frunzelor, pe masura ce acestia ataca pe frunza se va dezvolta o panza fina.

Va recomandam folosirea insecticidului Vertimec 1.8 EC, 10 ml.

Afidele - Acestea sunt specii ce migreaza din planta in planta si pot fi observate pe partea inferioara a frunzelor. In urma atacului frunzele capata o forma rasucita la margini, isi schimba culoarea si se usuca.

Va recomandam utilizarea insecticidului Kabon, 1 litru.

Va invitam sa cititi si articolul despre smochin.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua

Produse recomandate

Kabon, 1 litru
149,99 Lei