Categorii

Musca miniera (Liriomyza trifolii) - Aspect, plante gazda, inamici naturali, insecticide si combatere

Plante gazda - Descriere - Inamici naturali - Combatere


Musca miniera

Musca miniera

Musca miniera a fost gasita de mult in estul Statelor Unite si Canada, nordul Americii de Sud si Caraibe. Cu toate acestea, in ultimii ani a fost introdus in California, Europa si in alte parti. Traficul extins in culturile de flori pare a fi baza pentru gama extinsa a acestei specii. Cu toate acestea, ca daunator vegetal, aparitia sa este limitata in principal la regiunile tropicale si subtropicale. In Romania a musca miniera a fost observata pentru prima data in anul 1981.

Musca miniera - Descriere si ciclul de viata

Musca miniera are un ciclu de viata relativ scurt. Timpul necesar pentru un ciclu complet de viata in medii calde, cum ar fi Florida, este adesea de 21 pana la 28 de zile, astfel incat numeroase generatii pot aparea anual in clima calda. Rapiditatea dezvoltarii creste atunci cand temperatura ajunge la aproximativ 30 de grade Celsius. Temperaturile peste 30 de grade Celsius sunt de obicei nefavorabile si larvele prezinta o mortalitate ridicata.

  • Oul: Ouale tind sa fie depuse in mijlocul plantei, adultul pare sa evite frunzele care nu au ajuns in stadiul de maturitate. Femela depune ouale pe suprafata inferioara a frunzei, dar sunt inserate chiar sub epiderma. Ouale sunt de forma ovala si de dimensiuni mici, masurand aproximativ 1,0 mm lungime si 0,2 mm latime. Initial sunt limpezi, dar in curand devin de culoare alb-crem.
  • Larva: Larva nu are picioare. Initial aceasta este incolora, dar devine galbuie pe masura ce se maturizeaza. Pentru prima etapa media si lungimea corpului, dar si a lungimii partii bucale sunt de 0,39 (0,33 pana la 0,53) mm si respectiv 0,10 (0,08 pana la 0,11) mm. Pentru cel de-al doilea stadiu, masuratorile partilor corpului si gurii sunt de 1,00 (0,55-1,21) mm si respectiv 0,17 (0,15-0,18) mm. Pentru a treia etapa, masuratorile partilor corpului si gurii sunt de 1,99 (1,26 - 2,62) mm si, respectiv, 0,25 (0,22 - 0,31) mm. Un al patrulea stadiu la formarea pupelor.
  • Pupa: Larva paraseste in mod normal mina de frunze si cade in sol pentru a se transforma in pupa. Pupa este initial galbuie, apoi maro auriu, dar devine maro mai inchis cu timpul. Pupa este este ovala si usor aplatizata. Masoara aproximativ 1,3 pana la 2,3 mm lungime si 0,5 pana la 0,75 mm latime.
  • Adultul: adultii sunt mici, cu o lungime mai mica de 2 mm, iar aripile nu depasesc 1,25 pana la 1,9 mm. Capul este galben cu ochii rosii. Toracele si abdomenul sunt in cea mai mare parte gri si negru, desi suprafata ventrala si picioarele sunt galbene. Aripile sunt transparente.

Adultii traiesc intre 13 si 18 zile. Barbatii traiesc doar doua-trei zile, posibil pentru ca nu pot strapunge frunzele si, prin urmare, se hranesc mai putin decat femelele, in timp ce femelele supravietuiesc de obicei aproximativ o saptamana.

Musca miniera

Musca miniera dezvoltare

Musca miniera larva

Musca miniera - Plante gazda

Musca miniera este probabil cel mai bine cunoscut ca un daunator de crizanteme si telina, dar are o gama larga de gazde, cum ar fi: fasole, sfecla, morcov, telina, castravete, vinete, salata, pepene galben, ceapa, mazare, piper, cartof, dovlecei si rosii. Culturile de flori care sunt usor infestate si despre care se stie ca faciliteaza raspandirea acestui daunator includ crizantema, gerbera si galbenele, dar exista probabil multe alte gazde, in special in randul compozitelor.

Musca miniera - Daune provocate

Punctiile cauzate de femele in timpul proceselor de hranire pot avea ca rezultat un aspect „punctat” pe frunzis, in special la varful frunzelor si de-a lungul marginilor frunzelor. Cu toate acestea, forma majora de deteriorare este extragerea frunzelor de catre larve, ceea ce duce la distrugerea mezofilei frunzelor. Atacul devine vizibil la aproximativ trei pana la patru zile dupa infestare si se dezvolta pe masura ce larva se maturizeaza. Desi extractia frunzelor poate reduce cresterea plantelor, culturile precum rosiile sunt destul de rezistente si sunt capabile sa reziste la deteriorarea considerabila a frunzelor.

Musca miniera - Inamici naturali

Viespile parazite din familiile Braconidae, Eulophidae si Pteromalidae sunt importante in controlul natural si, in absenta insecticidelor, mentin de obicei aceasta insecta la niveluri reduse de abundenta.

Musca miniera – Insecticide – Combatere

Faster 10 CE - Acest produs este compatibil cu fungicidele, dar si insecticidele care sunt omologate pentru tratamente in vegetatie (exceptand produsele alcaline!).

Karate zeon 50 CS - Acesta este un insecticid de contact, care are un efect rapid si de soc impotriva daunatorilor, in plus oferind si cea mai lunga perioada de protectie.

Coragen 20 SC - este un insecticid ce are un spectru larg de combaterea impotriva insectelor dãunãtoare la mãr, prun, vitã de vie si cartof.

Vertimec 1.8 EC - Dupa tratamentul cu Vertimec 1,8% EC, daunatorii paralizeaza imediat, insa nivelul maxim de mortalitate este obtinut la 3-5 zile. Este omologat in majoritatea tarilor care cultiva legume si fructe.

Citeste si articolul despre Molia miniera a tomatelor.

Produse recomandate

-30%
Coragen 20 SC, 25 ml
Coragen 20 SC, 25 ml
85,94 Lei
123,39 Lei
-24%
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3,99 Lei
5,22 Lei