Musculita de otet: cum apare si cum scapam de ea


musculita de otet

De la otet la laborator: Calatoria fascinanta a musculitei de otet

Musculita de otet sau Drosophila melanogaster, este o insecta mica, dar foarte persistenta, care poate transforma bucataria intr-un adevarat cosmar. Desi inofensiva pentru oameni, prezenta ei poate fi extrem de deranjanta.

Musculitele de otet au un ciclu de viata foarte scurt, de aproximativ 10-12 zile, in conditii optime. Femelele depun oua in medii umede si bogate in substante organice in descompunere, cum ar fi fructele putrede, legumele stricate, otetul, vinul sau chiar in cosul de gunoi. Larvele eclozeaza in cateva ore si se hranesc cu aceste substante, transformandu-se in pupe in aproximativ 4-5 zile. Adultii ies din pupa si sunt gata sa se reproduca la randul lor.

Conditii favorabile pentru inmultire

Pentru a se inmulti, musculitele de otet au nevoie de anumite conditii: temperatura calda si umeda, precum si o sursa constanta de hrana. Bucataria este locul ideal pentru ele, deoarece aici gasesc toate aceste conditii. Chiar si o cantitate mica de fructe uitate pe masa sau o picatura de suc varsat pot atrage aceste insecte.

Combaterea musculitelor de otet presupune o abordare complexa, care include atat eliminarea surselor de hrana, cat si utilizarea unor capcane sau insecticide naturale. Iata cateva metode eficiente:

  • Curatenia este esentiala: Spalati vasele imediat dupa masa, aruncati fructele si legumele stricate, goliti cosul de gunoi in mod regulat si stergeti suprafetele cu un dezinfectant.
  • Capcane simple: Puteti crea capcane simple folosind un borcan cu otet, vin sau suc de fructe, acoperit cu o folie de plastic perforata. Musculitele vor fi atrase de miros si vor intra in borcan, dar nu vor mai putea iesi.
  • Insecticide naturale: Uleiurile esentiale de lavanda, menta sau eucalipt pot ajuta la respingerea musculitelor. Puteti adauga cateva picaturi de ulei intr-un difuzor sau puteti prepara un spray natural.

Aspecte care te vor surprinde despre musculitele de otet:

cum scapam de musculita de otet

  • Musculita de otet, mai ales specia Drosophila melanogaster, este unul dintre cele mai studiate organisme din biologie. Datorita ciclului de viata scurt, usurintei in crestere in laborator si a genomului relativ simplu, a devenit un model important pentru cercetatorii in genetica, dezvoltare embrionara si neurobiologie.
  • Desi sunt mici, musculitele de otet au simturi foarte dezvoltate. Ele pot detecta mirosuri extrem de slabe, cum ar fi fermentatia fructelor sau a alcoolului, de la distante mari. Acest lucru le permite sa gaseasca rapid surse de hrana.
  • In conditii ideale, o femela de musculita de otet poate depune pana la 500 de oua in timpul vietii sale. Acest lucru face ca populatiile lor sa poata exploda intr-un timp foarte scurt.
  • Studiile pe musculitele de otet au contribuit la intelegerea multor procese biologice fundamentale, inclusiv mostenirea genetica, dezvoltarea embrionara si mecanismele de imbatranire. Cercetatorii au folosit aceste insecte pentru a identifica gene implicate in boli precum cancerul si Parkinson.
  • Desi nu formeaza societati complexe precum albinele sau furnicile, musculitele de otet prezinta anumite comportamente sociale. Ele pot comunica intre ele folosind feromoni si pot forma agregari in jurul surselor de hrana.

Metode si insecticide pentru eliminarea musuclitelor de otet

capcana musculite de otet

  • Capcana musculite de fructe este un sistem cu actiune dubla (insectele sunt retinute atat de lipici, cat si de hrana lichida) potrivita pentru mustele de fructe (Drosophila) si otet.

Montarea capcanei trebuie facuta in vecinatatea zonelor in care se constata prezenta acestor daunatori in bucatarii, sufragerii in care se depoziteaza fructe, otet, vin/bere.

Recomandare: Verificati capcanele in mod regulat si inlocuiti-le cand sunt pline de insecte sau dupa 2 luni.

  • Insecticidul piretroid Solfac Trio EC 140 cu o eficacitate deosebita impotriva tuturor artropodelor, indiferent daca sunt insecte, centipede, milipede sau arahnide (muste, tantari, gandaci). Are o actiune rapida si o durata de actiune de pana la 8-10 saptamani. Acest produs il regasiti in mai multe variante cu diferite gramaje.
  • Insecticid Fendona Pro 6 SC un insecticid care functioneaza rapid si are un efect de lunga durata. Este cel mai puternic insecticid impotriva tantarilor, plosnitelor, gandacilor, musculitelor de otet si altor insecte. Ingredientul sau activ functioneaza atat la contact, cat si prin ingestie, pentru a elimina insectele in cateva minute. Fendona este listat la OMS pentru controlul insectelor.

insecticid musuclite de otet Fendona

Fendona Pro 6 S are o actiune respingatoare dovedita care impiedica insectele sa se apropie prea mult si este foarte eficient la rate scazute de utilizare. Toxicitatea sa scazuta il face sigur pentru oameni, mamifere si mediu in general. Combinatia dintre doza scazuta si profilul de siguranta puternic face ca Fendona sa fie valoroasa pentru utilizare impotriva tantarilor si a altor insecte taratoare sau zburatoare. Iar activitatea sa reziduala ajuta la asigurarea faptului ca insectele nu se intorc pana la doua luni.

Microparticulele sale se agata de picioare si de antene, sensibilizand insectele in primele minute de contact. Acest lucru provoaca iritatii si nevoia de ingrijire in incercarea de a elimina insecticidul, crescand expunerea atat prin contact, cat si prin ingestie. Bioabsorbtia excelenta a substantei active liposolubile produce o reducere a populatiei in mai putin de 30 de minute si moartea in 24 de ore.

  • Insecticidul Aqua K-Othrine EW 20 format ca o emulsie in dispersie apoasa, ofera calitati superioare fata de produsele similare din piata, datorita substantei active deltamethrin combinat cu tehnologia FFAST, fapt ce a condus si la recomandarea facuta de OMS pentru folosirea Aqua K-Othrine in combaterea insectelor zburatoare, pentru spatiile de interior precum si in exterior.

insecticid musculita de otet Aqua K-othrine

Tehnologia anti-evaporare FFAST consta in cresterea semnificativa a timpului de plutire a substantei de lucru prin inglobarea in formularea produsului a unui mix unic - patent Bayer - de molecule de alcooli si polimeri, care formeaza o pelicula protectoare in jurul picaturii de substanta de lucru, mentinand-o cu cca. 30-40% mai mult timp in aer si sporindu-i astfel sansele de contact cu insectele daunatoare vizitate. Insecticidul Aqua K-Otrhine EW 20 formeaza astfel un spray care minimizează inflamabilitatea, mirosul, murdarirea, deteriorarea vopselei, riscul toxicologic, poluare fiind foarte eficient la aplicare.

Aqua K-Othrine EW 20 actioneaza prin contact si ingestie, avand un efect de soc, o activitate biocida de 24 ore pentru aplicarea in interior si exterior.

Mod de utilizare:

Aplicare corecta se face prin dilutia Aqua K-Othrine EW 20 cu apa, iar aplicarea se face cu un echipament de stropit (care trebuie sa genereze picaturi cu un diametru mai mic de 25-30 microni) sau prin ceata rece.

Daca te confrunti cu plsonite de pat si n ustii cum sa scapi de ele, citeste articolul despre Cele mai bune insecticide pentru a scapa de plosnite de pat si elimina-le definitiv.