Nucul (Juglans regia)
Desi exista diferiti pomi din familia nucilor, cu termenul de nuc denumim in principal doi pomi diferiti, nucul englez si nucul negru. Nucul englezesc provine din Iran, in timp ce nucul negru provine din America de Nord. Ambii sunt copaci de foioase si traiesc mai mult de un secol. Ambii pomi sunt cultivati in intreaga lume pentru nucile lor si pentru lemnul de inalta calitate, care este utilizat pe scara larga in industria mobilierului, a interiorului masinilor, a usilor si a armelor. Cu toate acestea, putem spune ca nucul englezesc este cultivat mai mult pentru nuci si mai putin pentru lemn. Pe de alta parte, cresterea nucilor negri pentru lemn este foarte obisnuita in SUA si in alte tari si este considerata o optiune de investitii care va aduce profituri mari pe termen lung (doua sau trei decenii dupa plantarea copacilor). Nucul negru poate atinge o inaltime de 30-37 metri, in timp ce nucul mediu englezesc atinge o inaltime de 25 de metri in maturitate. Ambii produc substante chimice toxice pentru multe plante (rosii, cartofi, lucerna, afin, mar si multe altele).
Nucile pot fi consumate proaspete sau uscate. Miezul nucilor este folosit pe scara larga pentru coacere si este adesea folosita ca aditiv in diferite cofetarii. Miezul din nucul englezesc este, de asemenea, utilizat pentru producerea uleiului de nuca, ce este comestibil. China, Iranul, Statele Unite si Turcia sunt liderii mondiali in producerea de nuci.
Cerintele climatice de care aveti nevoie pentru a cultiva Nucul:
In cateva cuvinte, cel mai important inamic al nucului englezesc si negru sunt temperaturile joase din primavara sau toamna. In general, nucul nu poate tolera temperaturi foarte scazute sau foarte ridicate, precum si adieri de vant puternice. Temperaturile ridicate de vara provoaca daune fructelor si pot duce la micsorarea nucilor. Daunele mici pot aparea aproximativ la 38 de grade Celsius, iar daunele mai mari apar atunci cand sunt temperaturi mai mari de 42 de grade Celsius. Cu toate acestea, printre diferitele soiuri, exista o diferenta semnificativa in ceea ce priveste toleranta lor la temperaturi ridicate. Majoritatea tipurilor de nuc sunt sensibile la temperaturi de iarna extrem de scazute.
Beneficii:
Nucile sunt o sursa buna de:
- Mangan
- Cupru
- Magneziu
- Fosfor
- Vitamina B6
- Fier
Sunt bogate in grasimi nesaturate si acizi grasi omega-3. Sunt, de asemenea, o sursa buna de proteine. Nucile sunt recunoscute ca fiind un aliment bogat in calorii si grasimi. Cu toate acestea, sunt dense in nutrienti si ofera grasimi sanatoase pentru inima.
Acestea sunt mai sanatoase ca gustare, in comparatie cu chipsuri, biscuiti si alte alimente simple cu carbohidrati.
Sfaturi pentru integrarea nucilor in dieta dumneavoastra:
- Salata cu nuci maruntite
- Granola de casa - amestec de nuci, seminte si fructe uscate
- Sos pesto
- Iaurt amestecat cu nuci maruntite si fructe
Greseli pe care sa nu le faceti atunci cand plantati un Nuc:
La plantarea nucilor, cel mai important lucru este sa alegeti varietatea si dispunerea polenizatorilor din livada, deoarece randamentul ulterior depinde de acest lucru. Sunt din ce in ce mai multi fermieri, cultivatori de fructe care sunt interesati de cresterea plantatiilor de nuci.
Atat Nucul cat si fructele pe care le face acesta au avut multiple utilizari din cele mai vechi timpuri. Miezul caloric este bogat in ulei, vitamine si minerale, proteine.
Pentru cresterea si dezvoltarea normala a nucilor, fructificarea regulata si obtinerea de randamente ridicate a fructelor, sunt necesare anumite conditii, in primul rand climatice.
Cunoasterea conditiilor solului si climei care sunt cele mai potrivite pentru cultivarea nucilor. Acestea permit selectarea celui mai favorabil habitat pentru cultivarea acestuia si aplicarea tehnicilor agricole care vor oferi o productie sigura si economica.
Pregatire pentru plantare nuc:
Pregatirea semintelor de nuc poate dura si cateva luni, iar rata de succes poate fi scazuta. Pentru a va simplifica munca puteti alege sa cumparati un rasad. Inainte de a utiliza oricare dintre metode, retineti ca nucii , in special din speciile de nuci negri, elibereaza substante chimice in sol care ucid multe plante din apropiere, inclusiv pini, meri, rosii si altele.
Toamna, adunati nucile care au cazut din copac sau loviti usor ramurile de nuc cu un lemn pentru a cadea fructele coapte. Chiar si cand sunt coapte si cazute, majoritatea nucilor vor fi invelite intr-o coaja groasa de culoare verde sau maro.
Atentie : cojile de nuca pot pata imbracamintea si chiar irita pielea, se recomanda manusi impermeabile.
Indepartati cojile (optional), nucile pot creste fara eliminarea cojilor, dar multi oameni le indeparteaza pentru a verifica daca acestea nu sunt deteriorate si pentru a le face mai usor de manevrat. Pentru a indeparta coaja, inmuiati nucile intr-o galeata cu apa pana cand aceasta este moale la atingere, asteptand pana la trei zile pentru cele mai bune nuci.
Daca cojile s-au uscat, pot fi aproape imposibil de indepartat.
Pastrati nucile umede in timpul iernii, timp de 90-120 de zile. Nucile, ca multe alte seminte, trebuie sa aibe contact cu un mediu umed si rece inainte ca planta sa se trezeasca din repaus si sa iasa din coaja. Acest lucru dureaza 3-4 luni pentru nuci, in functie de tip, timp in care acestea trebuie mentinute umede. Pastrarea semintelor intr-un mediu in acest scop se numeste stratificare, iar pentru nuci se poate face intr-unul din urmatoarele moduri:
Pastrati cantitati mici de nuci in nisip umed intre 2 si 5 grade Celsius.
Bolile care pot aparea la nuc:
Bacterioza - Boala aceasta se poate observa atat pe ramurile tinere cat si pe frunze sau fructe. Pe frunze se manifesta sub forma unor pete de culoare galbuie, pe suprafata petelor apare exudatul baterian sub forma de pelicula vascoasa. Astfel frunzele capata un aspect ciuruit.
Va recomandam utilizarea fungicidului Dithane M 45, 200 g.
Cancerul Bacterian - Aceasta boala se manifesta prin aparitia tumorilor, de diferite dimensiuni in functie de varsta plantei dumneavoastra. Initial apar astfel de tumori de dimensiuni micute pe tulpini, foarte rar pe ramuri sau chiar frunze. In timp acestea se maresc, schimbandu-si culoarea devenind maronii-negricioase. Aparitia acestei boli este in mare parte favorizata de temperaturile intre 20 si 30 de grade Celsius.
Va recomandam utilizarea fungicidului Merpan 50 WP.
Daunatori:
Omida Paroasa - Aceasta specie ataca arborii ornamentali, dar si pomii fructiferi, ierneaza in stratul superficial al solului. Omida incepe sa consume frunza stand pe partea inferioara a acesteia.
Va recomandam utilizarea insecticidului kabon.
Afidele - Sunt specii care se deplaseaza de la o planta la alta, acestea pot fi gasite pe partea inferioara a frunzelor sau pe ramurile tinere. Insectele se hranesc cu sucul celular, in cazul in care planta este atacata in masa rezistenta acesteia poate scadea.
Va recomandam utilizarea insecticidului Mavrik 2 F, 100 ml.
Puteti citii si articolul nostru despre gutui.