Omida paroasa a dudului
Sunt omizi care tes panze in jurul frunzisului pomului, in timp ce se hranesc cu frunze, rezultand stresul plantelor si pierderea frunzelor. Acest ,,cuib" de larve poate acoperi frunzele.
Omida paroasa a dudului - Descriere - Aspect:
Viermii ierneaza ca pupe in coconi gasiti in scoarta pomului sau printre asternutul de frunze. In primavara, adultii apar si depun ouale, creand adesea un numar mare de aceste panze incarcate de omizi intr-un singur pom. Aceste omizi pot trece pana la 11 etape de crestere (stadiile) inainte de a parasi reteaua pentru a pupa si apar mai multe generatii pe an. Omizele paroase ale dudului au o lungime de aproximativ 2,5 cm, cu capete negre pana la rosiatice si corpuri de culoare galben deschis pana la verzui. Adultii apar ca molii albe cu pete intunecate pe aripi.
Omida paroasa a dudului - Ciclul de viata:
Omida paroasa a dudului ierneaza in stadiul de pupa intr-un cocon de matase in asternut de frunze sau in crapaturi pe scoarta aspra. Adultii apar primavara dupa ce plantele gazda au dezvoltat frunze si se imperecheaza. Pe partea inferioara a frunzelor molii femele depun ouale care par acoperite cu par. Omizile eclozeaza si incep sa se hraneasca cu frunze, invartindu-se panze de matase care le invelesc locurile de hranire.
Omida paroasa a dudului - Habitat si hrana:
Omizile paroase ale dudului au piese bucale care le ajuta la mestecat. Adultii au guri, omizile se vor hrani cu frunze ale unui numar mare de pomi, inclusiv dud, stejar, plop, salcie si multe alte soiuri ornamentale. Preferintele pentru diferite specii de plante gazda par a fi regionale si sezoniere. Se hranesc cu parti fragede ale frunzelor. Ultima generatie este in general cea mai daunatoare
Omida paroasa a dudului - Combatere - Insecticide:
Karate zeon 50 CS - Acesta este un insecticid de contact, care are un efect rapid si de soc impotriva daunatorilor, in plus oferind si cea mai lunga perioada de protectie.
Faster 10 CE - Acest produs este compatibil cu fungicidele, dar si insecticidele care sunt omologate pentru tratamente in vegetatie (exceptand produsele alcaline!).
Citeste si articolul despre Omida tomatelor.