Categorii

Omida tomatelor (Helicoverpa armigera) - Atac, plante gazda si combatere

Cand are loc atacul omizilor de tomate?


Omida tomatelor

Omida tomatelor

Omida tomatelor este un daunator foarte mare al culturilor de tomate, ardei sau vinete. Atacul omizilor asupra rosiilor are loc prin tunel, astfel roșiile se descompun repede și putrezesc. Odată ce roșiile au fost atacate de viermi, fructul nu mai este utilizabil. Alegeți-le și aruncați-le.

Omizile tomatelor Ce fac plantelor?

Omizile tomatelor se hranesc cu frunze, tulpini și fructe. Larvele intră în fructe, de obicei la capătul tulpinii, și își pot croi drum prin întreaga roșie. Gaura de intrare poate avea dimensiunea unui bob de mazăre. Omizile preferă fructele verzi. Omizile lasă un spațiu interior gol umplut care va putrezi. Fructele sunt necomestibile după o infestare cu viermi de fructe.

Cum arata omizile tomatelor?

Culoare omizilor de tomate difera de la crem la galben, verde, roșiatic sau chiar maro, au dungi palide și / sau pete negre si un corp păros, dimensiunile pe care le pot atinge sunt de maxim 2 centimetri lungime.

Care este ciclul de viață omizilor de tomate?

Adult: o molie de culoare cafenie până la maro, cu o singură pată întunecată în centrul fiecărei aripi. Anvergura este de 3-3,2 centimetri. Adultii ies primavara si depun ouale pe frunzele de rosii.

Ou: oul are culoarea alb sau crem, ușor plat, în formă sferică, cam de dimensiunea unui cap de ac. Ouăle dezvoltă o dunga maro sau roșiatică chiar înainte de a ecloza.

Larva: omizi de culoare deschisă, cu capul maro sau închis la culoare. Viermii pot deveni verzi, galbeni, maronii, roșii sau negri. Dungile pot fi intinse pe intreaga lungime a spatelui viermelui. Larvele se hrănesc cu frunze, apoi cu fructe. Până la patru generații se pot reproduce într-un sezon.

Pupa: Are culoare maro. Iernează în sol, în general în partea superioară de 2-3 centimetri.

Omida tomatelor - Când are loc atacul?

Adulții (molii) sunt nocturni. Sunt cei mai activi la depunerea ouălor la amurg. Larvele (viermii) atacă roșiile chiar după ce fructele încep să se stabilească și să crească, dar înainte ca acestea să se coacă. Le plac roșiile verzi! O modalitate de a găsi viermi de roșii de roșii este să urmăriți maturarea. Dacă descoperiți o roșie care se coace considerabil mai devreme decât celelalte pe o plantă, verificați dacă există o gaură de viermi de fructe.

Omida tomatelor – Combatere

Coragen 20 SC - este un insecticid ce are un spectru larg de combaterea impotriva insectelor dãunãtoare la mãr, prun, rosii, vitã de vie si cartof.

Mavrik 2 F - Aplicarea acestui insecticid piretroid trebuie neaparat facuta la temperaturi mai ridicate decat in restul cazurilor cu piretroizi. Mavrik 2 f este stabil, avand o perioada mai intelungata de actiune cu un efect de protejare insectelor polenizatoare cum ar fi albine.

Omida tomatelor

Puteti citii si articolul despre Omida paroasa a buxusului.

Produse recomandate

Mavrik 2 F, 100 ml
71,13 Lei
-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei