Categorii

Orz (Hordeum vulgare) - Cultivare

Combatere boli - Randament - Irigare


Orz

Orzul este foarte versatil in timpul plantarii, deoarece are o toleranta la inghet usor mai mica (1 deg C) decat graul si poate fi plantat mai devreme in sezon. De asemenea, este adesea o optiune mai buna decat graul pentru plantarea tarzie, mai ales daca preturile cerealelor pentru furaje sunt bune.

Zilele de plantare ideale sunt de la sfarsitul lunii aprilie pana in iunie, dar acestea vor varia pentru fiecare regiune in functie de ingheturi si de efectele sezoniere.

Plantarea timpurie va produce, in general, recolte mai mari, marimea cerealelor mai mare si niveluri mai scazute de proteine, ceea ce face mai probabila obtinerea calitatii maltului. Cu toate acestea, culturile timpurii sunt mai susceptibile de a fi expuse la inghet, iar cultivatorii ar trebui sa evalueze riscul de inghet pentru zona lor inainte de insamantare.

Plantarile tarzii se vor maturiza adesea pe vreme calda si uscata, ceea ce poate reduce marimea boabelor, randamentul si calitatea maltului.

Plantarea la momentul potrivit pentru zona dumneavoastra:

Semanatul la momentul potrivit este esential pentru optimizarea randamentului cerealelor si poate influenta si calitatea cerealelor.

Plantarea timpurie poate creste riscul de inghet, dar are cel mai mare potential de productie si este mai probabil sa produca calitatea maltului.

Soiurile de maturare ulterioara si de statura mai scurta sunt preferate pentru plantarea timpurie, pentru a evita cresterea timpurie inalta si luxurianta.

La inflorire, orzul poate tolera inghetul cu 1 grad Celsius mai putin decat graul.

Temperaturile de -4 grade Celsius la inaltimea capului orzului in timpul infloririi poate provoca pierderi de randament intre 5-30%.

Temperaturile de -5 grade Celsius sau mai joase la inaltimea capului orzului poate provoca pierderi de randament de 100%.

In timp ce orzul poate tolera populatii de plante destul de ridicate fara reduceri semnificative ale randamentului, daca populatiile de plante scad sub 80 de plante pe metru patrat, randamentul poate fi redus. Populatiile mai mici de plante pot incuraja, de asemenea, cultivarea excesiva sau tarzie, rezultand o recolta mai putin uniforma si recoltarea intarziata.

Orz

Distanta randurilor la orz:

Nu s-au inregistrat reduceri ale randamentului pentru distantele de randuri de pana la 36 cm. Randurile mai late de 36 cm au cauzat reduceri minore ale randamentului, in special in anotimpurile bune.

Adancimea de plantare la orz:

Adancimea ideala pentru plantarea orzului este de 50-75 mm. Aparitia plantelor poate fi redusa daca semintele sunt semanate mai adanc de 75 mm. Plantati semintele in umiditate la adancimea minima posibila. Pentru stabilirea cu succes, radacina trebuie sa creasca in continuare in sol umed. Ar trebui sa se acorde o atentie deosebita adancimii de plantare. Verificati eticheta inainte de utilizare.

Natura neregulata a plantarii ploilor a dus la faptul ca unii cultivatori au avut ocazia sa semene orz la adancimi mai mari decat cele recomandate de 50-70mm.

Cateva sfaturi care trebuie luate in considerare includ:

  • evitati varietatile mai scurte de coleoptile (pitice).
  • evitati pansamentele de seminte care contin triadimenol, deoarece acestea pot scurta coleoptile si pot face ca iesirea din adancime sa fie mai dificila.
  • incercati sa minimizati cantitatea de sol care este plasata inapoi deasupra varfului. a brazdei de plantare.
  • asigurati-va ca semintele plantate au o buna germinare si vigoare.

Fertilizare orz:

Fertilizarea orzului de primavara vor depinde de o serie de factori, inclusiv culturile anterioare, tipul de sol, precipitatiile de iarna si potentialul de productie. Suntem cu totii constienti de toamna foarte umeda si, prin urmare, solurile sunt incarcate de substante nutritive levigabile (care poate fi transportat in apa freatica), si anume azot si sulf.

Cel mai important factor atunci cand va decideti programul de nutritie este piata finala, mai ales in cazul cultivarii orzului de primavara.

Recoltarea orzului

De regula orzul va fi gata pentru recoltare de la sfarsitul lunii martie pana la mijlocul lunii aprilie. Orzul trebuie recoltat la momentul potrivit pentru a preveni coacerea excesiva si evitarea ruperii varfurilor. Boabele de orz au proprietatea de a absorbi umezeala din atmosfera, iar din acest motiv recolta trebuie pastrata intr-un loc uscat.

Randamentul culturii de orz - Randamentul culturii de orz depinde de soiul ales, de practicile de gestionare si mai ales conditiile meteorologice.

Irigarea culturii de orz:

Intre 2 si 3 udari sunt suficiente pentru cultivarea orzului si mai ales pentru a avea un randament optim. Prima irigare trebuie oferita la initierea radacinii coroanei la aproximativ 25-30 de zile de la insamantare. A doua irigare trebuie administrata la aparitia paniculelor la 65-75 de zile de la insamantare.

O boala care poate afecta orzul este Malura:

Aceasta este o boala raspandita in mai multe tari din Europa printre care se numara si tara noastra. In Romania a putut fi observata prima data in anul 1946. In lanurile care au fost infectate dur cu malura s-au inregistrat pagube in recolta de pana la 10%.

Pentru combaterea malurii puteti folosi fungicidul Dithane M 45!

Citeste si articolul despre Malura orzului!