Categorii

Ovaz - Pasii necesari pentru a putea cultiva ovaz

Recoltare - Boli - Daunatori ovaz


ovaz

Ovazul este o planta erbacee anuala care apartine familiei Graminaeae. Ovazul este bogat in substante nutritive importante, precum proteine, carbohidrati, calorii, fibre, minerale si vitamine. In ciuda numeroaselor beneficii ale ovazului pentru sanatate, cea mai mare parte a productiei globale este destinata hranirii animalelor.

Pasii necesar de urmat pentru cultivarea ovazului:

1. Alegeti o locatie cu un pH cuprins intre 6 si 7. La fel ca in cazul multor plante, ovazul infloreste in sol cu un pH care se incadreaza in acest domeniu. Pentru a incepe cu piciorul drept, testati solul cu o sonda comerciala de pH sau cu o banda de testare a pH-ului in zona in care intentionati sa va plantati semintele de ovaz. Daca pH-ul nu se incadreaza intre 6 si 7, incercati o alta locatie sau reglati pH-ul.

2. Indepartati toate buruienile din zona in care veti planta ovaz. Ovazul are o perioada dificila de crestere corespunzatoare si prospera daca este cultivat intr-un mediu infestat cu buruieni. Inainte de a va planta semintele de ovaz, utilizati un instrument de plivit pentru a slabi solul din jurul buruienilor din zona si apoi trageti buruienile din pamant una cate una. [2]

Pentru a putea elimina buruienile din cultura de ovaz puteti folosi erbicidul Mustang sau Clinic Xpert.

Odata ce solul a fost eliberat de buruieni, folositi un motocultor sau un cultivator pentru a sparge solul si pregatiti-l pentru plantarea semintelor de ovaz. Consultati instructiunile producatorului si impingeti motocicleta in linii paralele pe intreaga zona pe care intentionati sa o utilizati pentru plantare.

3. Semanatul ovazului - semanatul ovazului este realizat primavara atunci cand in sol se gasesc circa 2-3 grade Celsius in pamant. Densitatea semintelor semanate este intre 450 si 500 de boabe pe metru patrat. Trebuie sa pastrati o distanta intre randuri de 12-13 cm. Adancimea ideala de semanat este la 2-4 cm.

Plantati semintele in timpul primaverii sau toamnei. Cand va plantati semintele depinde de ce intentionati sa folositi ovazul. Daca cultivati ovaz pentru hrana, plantati-l primavara, astfel incat sa aveti o recolta de vara.

Nu va plimbati peste sol cand este acesta este ud.

Pastrati solul continuu umed. Introduceti degetele aproximativ 2,5 cm in sol cat mai des posibil pentru a va asigura ca nu se simte uscat. Cand se simte uscat, udati ovazul pentru a-i incuraja sa prospere.

Indepartati zona odata ce ovazul incepe sa creasca. Desi plivirea zonei inainte de a planta semintele de ovaz este benefica si necesara, va trebui sa continuati sa o faceti daca doriti ca ovazul dvs. sa prospere. Cand va udati ovazul, verificati daca exista buruieni si indepartati orice a aparut.

4. Recoltati odata ce capetele semintelor sunt uscate. In timp ce urmariti cresterea ovazului si dezvoltarea capetelor de seminte, atingeti usor cateva dintre ele pentru a vedea daca sunt umede sau uscate. Odata ce sunt uscate la atingere, este timpul sa recoltam ovazul.

De obicei dureaza aproximativ 6 luni de la momentul in care semintele sunt plantate pana cand ovazul este gata de recoltare.

Taiati capetele semintelor de ovaz si separati boabele de tulpini. Taiati capetele de seminte din restul plantei cu foarfece de gradina sau pur si simplu rupeti-le cu mainile. Puneti capetele de seminte intr-o galeata si scuturati-le pentru a deschide capetele de seminte. Apoi, scoateti boabele cu mana.

Puteti separa boabele intr-o serie de alte moduri, inclusiv punandu-le intr-o perna si batandu-le de un perete. Depozitati ovazul intr-o zona racoroasa si uscata.

Ovaz

Fertilizare solului la ovaz:

La cultura de ovaz se pot folosi atat ingrasaminte organice cat si ingrasaminte chimice. Cel mai des in cultura de ovaz sunt folosite ingrasaminte chimice. Dozele pe care le veti folosi la cultura de ovaz sunt calculate in functie de planta premergatoare si de aprovizionarea solului.

Puteti folosi un ingrasamant foliar Cropmax.

Necesitatile culturii de ovaz fata de clima:

Temperaturile necesare de germinatie pentru ovaz sunt 2-3 grade Celsius (minim). Plantele rasarite pot rezista la temperaturi de pana la -9 grade Celsius. Ovazul se dezvolta in conditii excelente la temperaturi de peste 13-14 grade Celsius.

Necesarul de apa al ovazului este destul de ridicat, iar cel mai mare consum de apa se poate inregistra in fazele in care paiul se formeaza si in procesul de inspicare. Ovazul prefera un ph al solului de 5.5 - 7.

Bolile care pot aparea la ovaz sunt:

Taciunele zburator al ovazului - Inainte de perioada de inflorire, plantele care sunt bolnave au dimensiuni mai mici decat cele sanatoase si o culoare galben-verzuie. Din panicul vor ramane doar ramuri care vor avea o pozitie dreapta.

Atacul taciunelui zburator al ovazului are loc sub 2 forme: taciunele moale(pe parcursul vremii calde si uscate) si taciune tare (pe parcursul vremii racoroase si umede). Pentru a combate si preveni aparitia taciunelui zburator al ovazului trebuie sa cultivati soiuri rezistente.

Un daunator care poate afecta cultura de ovaz este:

Paduchele ovazului - Paduchele ovazului a fost observat pe toate continentele, iar la noi in tara este prezent in mare parte din zonele in care se cultiva cereale paioase. Paduchele ovazului are intre 8 si 15 generatii pe an, ierneaza in stadiul de ou. Toate generatiile se vor dezvolta doar pe gramineele cultivate sau spontane, ciclul evolutiv al acestora fiind intre 6 si 21 de zile. Pentru a putea combate paduchele ovazului puteti folosi insecticidul Faster 10 CE.

Paduchele verde al ovazului

Citeste si articolul despre bolile si daunatorii culturii de orz!

Produse recomandate

-17%
Mustang, 1 litru
Mustang, 1 litru
151,65 Lei
183,40 Lei
-3%
cropmax 1 litru