Palamida (Cirsium arvense)
Palamida (Cirsium arvense) este o buruiana dicotiledonata care are radacini pivotante profunde. La inceput Palamida este verticala, iar mai apoi se ramifica pe orizontala in adancime. Palamida mai poate fi gasita si sub denumirile populare de: ciulin, galbinare, ghimpe, scaiete sau talpa ursului, aceasta este una dintre buruienile cele mai pagubitoare care pot aparea in culturile agricole.
Procesul de germinare la Palamida are loc de regula in primavara, iar aceasta buruiana germineaza in stratul superficial al solului. Pentru ca procesul de germinare sa decurga in conditii normale temperaturile nu trebuie sa depaseasca 20-30 de grade Celsius.
Cotiledoanele sunt eliptice si neparoase si au o lungime maxima de 10 milimetri.
Frunzele sunt de regula intregi sau crestate. Tulpina se formeaza in general la 3-4 saptamani de la rasarirea plantei, iar in conditii optime de dezvoltare, poate creste cu pana la 3 cm in lungime zilnic.
Datorita radacinilor sale pivotante Palamida se poate extinde cu pana la 6 metri in perioada de vegetatie.
Palamida infloreste de obicei in al 2-lea an de viata, asa-dar florile sunt unisexuate (au organe de reproducere de un singur sex).
Palamida (Cirsium arvense) poate produce pana la 2000 de seminte pe o singura planta.
Palamida si in general toate buruienile fie ca vorbim de cele dicotiledonate fie ca vorbim despre cele monocotiledonate se elimina folosind erbicide specifice culturilor in care apar.
Palamida (Cirsium arvense) – Combatere cu ajutorul erbicidelor:
Lontrel 300 EC – Acest erbicid are actiune sistemica si este absorbit de frunze, ajungand ulterior in radacinile plantelor.
Roundup Classic Pro – Aceasta erbicid este solutia ideala pentru culturile monodicotiledonate si dicotiledonate.
Citeste si articolul despre Stirul salbatic.