Parul european, Pyrus communis , este un arbore peren de foioase din familia Rosaceae, cultivat pentru fructele sale. Arborele este un pom de foioase, cu o coroana inalta si ingusta si frunze simple, dispuse alternativ. Frunzele sunt eliptice, cu margini fin zimtate si varfuri definite si pot ajunge la 2-12 cm in lungime. Arborele produce flori albe care au un diametru de 2,5 cm si un fruct piriform verde carnos. Perii pot atinge 9 m in inaltime si vor produce fructe timp de aproximativ 20 de ani.
Bolile care pot afecta parul (Pyrus communis) sunt:
Arsura bacteriana (Pseudomonas syringae pv. syringae)
Arsura bacteriana se manifesta sub forma de leziuni imbibate de apa sau negre pe petiolele frunzelor care se extind rapid. Aparitia bolii este favorizata de vremea rece si ploioasa. Pentru prevenirea arsurii bacteriene este recomandata taierea ramurilor afectate.
Mana (Phytophthora spp.)
Mana se manifesta prin ofilirea frunzelor, dar care raman lipite de pom. Aparitia bolii este favorizata de solul slab drenat.
Ca masuri de prevenire a manei la par este recomandat sa nu supra-udati pomii si nu lasati apa sa se acumuleze in sol. Pentru combaterea manei puteti folosi fungicidul Dithane M 45.
Focul bacterian (Erwinia amylovora)
Focul bacterian se manifesta pe suprafata lastarilor, florile devin negre si zbarcite. Aparitia bolii este favorizata de zilele cu temperaturi ridicate si ploi abundente din timpul infloririi.
Pentru combaterea focului bacterian este recomandata utilizarea fungicidului Champ 77 WG.
Rapanul parului (Venturia pirina)
Rapanul parului se manifesta sub forma de pete galbene sau clorotice pe frunze. Ciuperca ierneaza pe frunzele moarte de pe pamant; spori dispersati de vant; umiditatea ridicata incurajeaza cresterea ciupercilor.
Ca metode de prevenire ale rapanului la par este necesar sa indepartati toate frunzele cazute din pom toamna. Pentru combaterea rapanului la par este recomandata utilizarea fungicidului Funres.
Daunatorii care pot afecta parul (Pyrus communis ) sunt:
Viermele merelor (Cydia pomonella)
Larvele de peste iarna incep sa se transforme in pupe devreme in primavara, pe masura ce temperaturile cresc in timpul infloririi. Molii apar de obicei in una sau mai multe perioade de activitate de varf. Molia Cydia pomonella, este principalul daunator al fructelor. Omizile trebuie sa se hraneasca cu fructe pentru a supravietui pana la maturitate. Sunt foarte dependenti de fructe ca sursa de hrana si au astfel un impact semnificativ asupra culturilor. Daca nu este controlata, aproape intreaga cultura poate fi afectata.
Pentru combaterea viermelui merelor este recomandata utilizarea insecticidului Affirm.
Paduchele lanos (Eriosoma lanigerum)
Paduchele lanos sau dupa denumirea stiintifica Eriosoma lanigerum, este un serios daunator la mar la nivel mondial. Este originar din America de Nord si a fost distribuit in alte parti ale lumii, in principal prin portaltoi de mere infestati. Poate fi intalnit ocazional si in pomul fructifer par, gutui, etc. Paduchii lanosi (Eriosoma lanigerum) ierneaza ca niste nimfe, fara a avea puf, pe suprafata pomilor de mar, adapostindu-se in crapaturi si sub scoarta. Nimfele devin active la sfarsitul lunii martie sau aprilie si pe la sfarsitul lunii mai, pot fi vazute colonii mari, in special pe pinteni si ramuri. Pentru combaterea paduchelui lanos puteti folosi insecticidul Mavrik 2 F.
Paduchele din San Jose
Corpul mascului este de 0.8-0.9 milimetri lungime. Larva primara are corpul de forma oval si o lungime ce nu depaseste 0.25-0.27 milimetri. Se stie ca aceasta specie infesteaza peste 60 de specii de arbori si arbusti fructiferi si ornamentali. Pyracantha si cotoneaster sunt deosebit de sensibile la daune severe. Apare mai ales pe scoarta, dar va infesta fructe si ocazional frunze. Deteriorarea este cauzata atunci cand nimfele si femelele adulte strapung tesutul plantelor si aspira fluidele vegetale. Tesutul sanatos al lastarilor si frunzelor plantelor gazda devine adesea rosu.
Pentru combaterea paduchelui din San Jose este recomandata utilizarea insecticidului Actellic 50 EC.
Paduchele testos
Paduchele testos are o gama foarte larga de gazde, incluzand multi arbori de foioase si arbusti. Ulmul si fructele de piatra ( Prunus ) sunt cele mai comune gazde. Pot aparea coinfestari cu alte insecte, in special populatii mixte de insecte. Istorie si obiceiuri de viata: paduchele testos ierneaza sub forma de nimfa pe crengute, prezentandu-se ca un nodul mic, ridicat, cu diametrul de 0.5 cm. Acestea continua sa creasca primavara si se dezvolta rapid. Pentru combaterea paduchelui testos este recomandata utilizarea insecticidului Kabon.
Acarieni
Acarienii sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici (microscopice), care au un corp semi-transparent si o durata medie de viata de 70 de zile. Acarienii fac parte din clasa arahnidelor, detin o trompa de care se folosesc pentru ros, intepat sau supt.
Acarienii sunt al doilea grup important de daunatori care provoaca pagube insemnate culturilor.
Pentru combaterea acarienilor puteti folosi insecticidul acaricid Vertimec 1.8 EC.
Paduchele verde al marului si parului (Aphis pomi)
Paduchele verde al marului se gaseste de obicei aproape tesuturile de pe partea inferioara a frunzei. Paduchele verde al marului ataca de asemenea, parul si gutuiul. Acest afid este cel mai predominant in livezile de mere, dar abundenta pradatorilor naturali inseamna adesea ca nu sunt necesare controale chimice. Paduchele verde al marului se gaseste de obicei aproape tesuturile de pe partea inferioara a frunzei. Paduchele verde al marului ataca de asemenea, parul si gutuiul. Acest afid este cel mai predominant in livezile de mere, dar abundenta pradatorilor naturali inseamna adesea ca nu sunt necesare controale chimice. Pentru combaterea paduchelui verde al marului si parului este recomandata utilizarea insecticidului Mospilan 20 SG.
Citeste si articolul despre Par (Pyrus communis) - Sfaturi pentru plantare, combatere boli si daunatori.