Par (Pyrus communis)
Parul este un pom care face parte din familia Rosaceae, originar din regiunile temperate din Europa si Asia. Arborele de dimensiuni medii, poate atinge 10 pana la 15 metri inaltime si poate trai pana la 200 de ani. Frunzele au forma ovala, de culoare alba, masoara aproximativ 8 pana la 9 centimetri si apar in aprilie-mai.
Sfaturi inainte de plantare:
Pomii Par nu se auto-fertilizeaza, daca nu sunt in jur, plantati mai mult de unul. Alegeti o locatie insorita, cu pamant bine drenat. Din moment ce infloreste destul de devreme, plantati-l intr-o zona pe cat posibil la adapost pentru a il proteja de temperaturile joase. Plantarea acestora in pamant se face iarna. Plantati intr-o groapa care este cu aproximativ 20 cm mai inalta decat radacina, puneti treptat pamantul sfaramat si apasati usor.
Va recomandam un ingrasamant foliar natural CROPMAX, 100 ml
Cum se uda parul?
In prima luna si in caz de seceta, udati din abundenta, dar nu prea frecvent. Udati bine, pana cand solul este ud si ramane o mica balta in jurul pomului. Urmariti pomul in restul primului an.
Sensibilitate:
Acesti pomi sunt sensibili la parazitii frunzelor, cum ar fi afidele, paianjenii rosii, care distrug fructele si pot fi opriti prin arderea frunzelor uscate in toamna.
Va recomandam Fungicidul Zeama BORDELEZA, 50 grame. Pentru combaterea afidelor puteti folosi insecticide precum karate Zeon 50 CS.
Cum se recolteaza perele:
Ar trebui sa recoltati pere chiar inainte de a fi complet coapte, altfel vor deveni in curand prea moi si necomestibile. Ar trebui sa fie ferme, cu o culoare apropiata de cea a pielii.
Depozitati fructele intr-un loc racoros si intunecat. Asezati intr-o cutie, distantate astfel incat aerul sa poata circula intre fructe.
Cerinte de baza pentru cultivarea parului:
Parul se dezvolta foarte bine in zonele cu temperaturi cuprinse intre -10 si 35 de grade Celsius. In general, pomii trebuie sa polenizeze cu un tip diferit pentru a da fructe cu un gust delicios. Acestia necesita un sol adanc, bine drenat, cu un pH de 6-7. Acesti pomi sunt cei mai toleranti dintre toti pomii fructiferi ai solurilor umede, dar radacinile nu ar trebui sa fie pline cu apa mai mult de cateva zile la rand.
Ingrijire generala si intretinere a parului
Cantitatea de ingrasamant care ar trebui furnizata acestora depinde de tipul si compozitia solului si ar trebui verificata cu ajutorul unui test de sol. Se ofera mai putin azot acestora decat marului, deoarece ofera o crestere viguroasa, crescand susceptibilitatea la arsuri. in primul an de crestere, pot fi necesari fosfor si potasiu, dar in anii urmatori, numai azotul este in general adaugat in pamant. Zona din jurul bazei pomului trebuie pastrata curata, fara buruieni care se vor lupta pentru apa si substante nutritive. In plantatiile comerciale, erbicidele adecvate pot fi utilizate pentru combaterea buruienilor. In gradina de acasa, buruienile pot fi indepartate manual. Pomii pot necesita taierea fructelor pentru a preveni productia excesiva, ceea ce poate duce la productii reduse in anii urmatori, daca nu poate provoca daune copacului prin excesul de greutate.
Recoltarea parului:
Fructele sunt de obicei recoltate la maturitate. Fructul lasat sa se coaca in pom are tendinta de a se coace de la miez spre exterior. Poate fi dificil sa se determine momentul corect de recoltare a perelor si, prin urmare, ar trebui luati in considerare o varietate de factori inainte de cules. Unul dintre cei mai comuni indicatori de maturitate este fermitatea fructului. Plantatiile comerciale utilizeaza dispozitive numite penetrometre pentru a determina fermitatea fructelor.
Boli care pot aparea in livada de peri:
1. Putregaiul radacinilor
Simptome - Frunze mici, decolorate, care cad devreme
Combatere - Putregaiul radacinii, nu poate fi controlat eficient odata ce s- a infiltrat intr-o gradina. Plantele bolnave sau ofilite trebuie scoase din radacini si indepartate.
Pentru a combate putregaiul radacinilor este recomandat sa folositi fungicide precum Switch 62.5 WG.
2. Cancerul bacterian (Pseudomonas syringae)
Simptome - Portiuni inbibate in apa sau negre pe petiolele frunzelor, care se extind rapid, frunzele se innegresc si se ofilesc. Puncte negre pot aparea chiar si pe fructe.
Combatere - In zonele in care boala este severa, fungicidele din cupru trebuie aplicate in toamna si iarna.
Daunatori care pot aparea in livada de peri:
1. Molii
Simptome - Acestea fac gauri in fructi, pot fi superficiale sau pot fi gauri adanci care se extind pana la miezul fructului. Insecta adulta este o molie de culoare maro inchis
Va recomandam Movento 100 SC, 7.5 ml.
2. Puricele melifer - Aceasta ataca ramurile tinere, si frunzele in dezvoltare. Se intampla rar, dar pot ataca si fructele inca necoapte.
Pentru combaterea puricelui melifer este recomandat sa folositi insecticidul Mospilan 20 SG.
Va invitam sa cititi articolul despre Kiwi.