Categorii

Pastarnac - Afla ce boli si daunatori pot aparea in cultura de pastarnac

Bolile pastarnacului - Daunatorii pastarnacului


Pastarnac boli

Pastarnac

Pastarnacul sau dupa denumirea stiintifica Pastinaca sativa, este o planta erbacee bienala din familia Apiaceae, cultivata pentru radacina sa comestibila, care seamana cu un morcov palid. Planta de pastarnac are o tulpina erecta, ramificata, cu o rozeta de frunze care au forma alungita sau triunghiulara si 30-38 cm in lungime.

Frunzele din varful plantei sunt mai mici si sunt atasate direct de tulpina. Planta produce flori de culoare galbena sau portocalie, cu petale largi. Radacina pivotanta a plantei este groasa si carnoasa si poate creste intre 10 si 23 de centimetri in lungime. Planta de pastarnac poate creste pana la o inaltime de 90-180 cm inaltime si este de obicei cultivata anual pentru un singur sezon de crestere. Pastarnacul poate fi denumit si pastarnac salbatic si este originar din Marea Mediterana.

Boli care pot afecta cultura de pastarnac

Patarea bacteriana (Xanthomonas campestris pv. carotae)

Patarea bacteriana a pastarnacului se manifesta sub forma de pete de dimensiuni mici, galbene pe frunze care se extind in leziuni de forma neregulata, maro. Aceasta boala poate fi combatuta folosind fungicide specifice.

Alternarioza (Alternaria dauci)

Alternarioza se manifesta sub forma de leziuni de culoare verde-maro pe frunze care se maresc si devin maro inchis sau negre.

Aparitia bolii este favorizata de frunzisul umed si vremea calda. Ploaia si ceata pot favoriza dezvoltarea bolii, iar ciuperca poate supravietui in sol pe resturile de cultura, dar este ucisa atunci cand resturile se descompun.

Boala poate fi dificil de controlat in conditii umede si calde. Aplicati fungicide adecvate atunci cand apar primele simptome.

Alternarioza

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)

Aparitia bolii este favorizata de perioade prelungite de umiditate ridicata sau umezeala a frunzelor in timpul infloririi. Indepartati si distrugeti toate materialele moarte sau infectate, indepartati fructele care sunt in proces de descompunere.

Pentru a combate putregaiul cenusiu este recomandata aplicarea tratamentelor fungice la timp. Fungicidele pe care le puteti folosi pentru a combate putregaiul cenusiu sunt: Zytron sau Dithane M 45.

Fainarea (Erysiphe umbeliferarum)

Pe partea inferioara a frunzelor, la adapost de soare, un miceliu usor pufos devine alb. Petele cresc in 3 - 7 zile, cresterea ciupercii provoaca moartea frunzelor afectate de boala.

Dezvoltarea fainarii la morcov este precedata de umiditatea ridicata a aerului. Poate fi provocat de udarea frecventa a plantatiilor pe frunze. Tratamente preventive unice cu fungicide sunt de dorit chiar inainte de apogeul bolii. Primul astfel de tratament se efectueaza la doua saptamani dupa germinare.

Pentru combaterea fainarii este recomandata utilizarea fungicidului Amistar.

Fainare pastarnac

Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)

Putregaiul alb este o boala fungica foarte des intalnita in culturile de radacinoase, pagubele mari fiind semnalate in depozite si silozuri. Daca conditiile de dezvoltare ale bolii sunt favorabile, putregaiul alb poate produce daune pana la 50% din cultura. In depozite, radacinile care prezinta semne de atac ale putregaiului se dezvolta un miceliu de culoare alb-cenusiu, pe suprafata caruia vor aparea corpi negri sau scleroti.

Radacinile vor putrezi umede, vor deveni moi si se vor decolora. Putrezirea determina aparitia unei portiuni vascoase de tesuturi afectate.

Pentru combaterea putregaiului alb este recomandata utilizarea fungicidului Topas 100 EC.

Daunatori care pot afecta cultura de pastarnac

Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)

Limacsii sunt hermafroditi (au atat organe reproductive masculine, cat si feminine) si au capacitatea de a intarzia imperecherea si depunerea ulterioara a oualor. Imperecherea incepe de obicei dupa ploile din mijlocul toamnei sau la inceputul iernii. Ciorchinele de oua sunt asezate in stratul superior al solului umed si clocesc 3-5 saptamani mai tarziu, in functie de temperatura. Temperatura optima pentru dezvoltarea oualor este de 10-16 grade Celsius.

Limacul de gri apare imediat in orice moment al anului daca exista suficienta hrana, umiditate si daca temperaturile sunt adecvate, desi, in general, devin foarte activi dupa pauza de toamna. Se pot reproduce ori de cate ori temperatura este intre 4 grade Celsiu si 21 grade Celsius (temperatura optima este de 16 grade Celsius), iar umiditatea solului este mai mare de 25%.

Pentru combaterea limaxului cenusiu este recomandata utilizarea Moluscocid Optimol.

Limax cenusiu

Afide

Afidele sunt insecte de dimensiuni mici cu corp moale care pot fi observate pe partea inferioara a frunzelor si/sau a tulpinilor plantei. De obicei afidele sunt de culoare verde sau galbena. Daca infestarea cu afide este puternica, aceasta poate provoca ingalbenirea frunzelor.

Afidele secreta o substanta lipicioasa, zaharoasa, numita ,,roua de miere", care incurajeaza cresterea mucegaiului pe plante.

Pentru a scapa de afide puteti folosi insecticidul Decis Expert 100 EC.

Citeste si articolul despre Pastarnac.

Produse recomandate

-19%
Topas 100 EC, 250 ml
Topas 100 EC, 250 ml
88,99 Lei
110,23 Lei
Amistar, 250 ml
139,90 Lei
-52%
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
6,99 Lei
14,57 Lei