Patarea alba a frunzelor de tomate (Septoria lycopersici)
Patarea alba a frunzelor de tomate este o boala fungica foarte raspandita in tarile care au un climat temperat. In afara de tomate, ciuperca ataca si Solanaceae cultivate si spontane.
Patarea alba a frunzelor – manifestare:
Plantele care sunt afectate de aceasta boala pot fi atacate in toate etapele de dezvoltare, se manifesta pe suprafata frunzelor, tulpinilor si foarte rar pe fructe. Aparitia bolii are loc prima data frunze, sub forma de pete rotunde cu diametru cuprins intre 0,5 si 1 milimetru, avand o culoare bruna. In timp ce boala avanseaza, petele isi maresc diametru, putang ajunge pana la 3-4 milimetri, devenind de culoare alb-cenusie. Petele sunt inconjurate, pe margini de un halo (luminescenta) maroniu-intunecat. Pe fata frunzelor, la suprafata tesuturilor care au fost atacate, vor aparea puncte de mici dimensiuni si culoare neagra. Aceste puncte reprezinta picnidiile ciupercii. Tesuturile care au fost atacate urmeaza sa se necrozeze, iar frunzele se vor usca.
Agentul patogen se numeste Septoria lycopersici, ciuperca se transmite cu ajutorul miceliului de rezistenta. Ciuperca ierneaza an de an in resturile vegetale.
Preventia si combaterea patarii albe a frunzelor la tomate:
Cele mai bune tehnici de preventie sunt strangerea si distrugerea resturilor vegetale. O alta tehnica de preventie este rotatia culturii dupa 2-3 ani.
Fungicide pentru combaterea patarii albe a frunzelor de tomate:
Zytron: Este un fungicid din extract de plante, are actiune sistemica si de contact, stimuleaza cresterea plantelor si si a productiei de fitoalexina, ceea ce ajuta sistemul de aparare al plantei.
Merpan 50 WP: Acest fungicid face parte din grupa ftalmidelor, contine 50% captan, are actiune preventiva, protectiva si de eradicare impotriva unui spectru larg de ciuperci.
Alcupral 50 PU: Are actiune fungicid-bactericida de contact, gradul de eficienta este ridicat.
Citeste acum si articolul despre Patarea cafenie a frunzelor de tomate.