Categorii

Patarea bruna a frunzelor de tomate (Alternaria dauci f.sp.solani) - Sfaturi, tratamente, combatere

Simptomele patarii bruna a tomatelor


Patare bruna a frunzelor de tomate

Patarea bruna a tomatelor (Alternaria dauci f.sp.solani)

Aceasta este o boala care poate fi observata frecvent in culturile de tomate din camp sau solarii si poate produce pagube insemnate.

Cum se manifesta patarea bruna a frunzelor de tomate:

Plantele care sunt afectate de patarea bruna pot fi atacate in toate etapele de dezvoltare deoarece boala se manifesta pe suprafata tuturor organelor supraterane. In rasadnite atacul patarii brune se manifesta sub forma de pete alungite, care au un aspect neregulat si o culoare maroniu inchis. Petele inconjoara tulpina, un simptom care este caracteristic denumit „putregaiul in forma de guler”. Simptomele cele mai frecvente ale bolii se manifesta pe suprafata frunzelor, incepand cu cele de la baza, iar pe parcurs ce boala avanseaza ajung si pe cele superioare. Pe suprafata frunzelor apar pete izolate, de forma rotunda si culoare bruna. In conditii favorabile dezvoltarii bolii, petele se unesc si se extind pe portiuni mari din frunza, care in cele din urma se usuca.

Pe suprafata petiolilor, tulpinilor si a pedunculilor florali vor aparea pete ovoidale de culoare brun-negricioase. Atacul de pe suprafata fructelor are loc frecvent in jurul pedunculului, cand la inceput apar pete de dimensiuni mici, rotunde care in timp vor deveni negricioase. La suprafata tesuturilor care au fost atacate vor aparea fructificatii asexuate care sunt reprezentate prin conidiofori cu conidii.

Agentul patogen se numeste Alternatia dauci f.sp. solani. Raspandirea de la an la an are lor prin intermediul conidiilor si prin miceliu de rezistenta, sub forma carora de altfel ciuperca si ierneaza. Agentul patogen se raspandeste in perioada de vegetatie prin conidii.

Sfaturi pentru preventia si combaterea patarii brune a frunzelor de tomate:

Cel mai recomandat este sa strangeti si sa distrugeti plantele care au fost atacate. Este ideal sa folositi un rasad sanatos si inca un aspect de care trebuie sa tineti cont este rotatia culturii. Tratamentele cu fungicide de specialitate sunt recomandate in perioada de vegetatie.

Fungicide specifice combaterii patarii brune a frunzelor de tomate:

Score 250 EC – este un fungicid sistemic cunoscut pentru actiune sa preventiva si curativa.

Dithane M 45 - un fungicid foarte cunoscut care are un spectru foarte mare de combatere al patogenilor din culturile de camp.

Patarea bruna a frunzelor de tomate

Citeste acum si articolul despre Patarea unghiulara a frunzei de fasole.

Produse recomandate