Categorii

Patarea bruna a frunzelor de gutui (Fabraea maculata) - Idei de combatere, sfaturi si atac

Cum se manifesta patarea bruna a frunzelor


Patare bruna

Patarea bruna a frunzelor de gutui (Fabraea maculata)

Patarea bruna a frunzelor de gutui este o boala fungica denumita si entomosporioza, frecvebta in pepiniere sau livezi. Ciuperca paraziteaza gutuiul, parul si mai rar marul. In anii in care ploile sunt frecvente pe parcursul verii, patarea bruna a frunzelor de gutui devine foarte periculoasa in pepiniere.

Manifestarea patarii brune a frunzelor la gutui:

Atacul patarii brune se manifesta pe suprafata frunzelor, rar pe lastari si fructe. Pe frunze veti putea observa pete de forma rotunda cu dimensiuni intre 2 si 10 milimetri, la inceput avand culoare galbui-crem, iar pe masura ce boala avanseaza petele devin rosiatice. In centrul petelor, in partea superioara a frunzelor vor aparea 1-2 puncte de dimensiuni foarte mici, bombate, de culoare neagra. Petele in timp se vor uni, iar frunzele vor avea zone mari de tesut atacat. In cazul unui atac puternic pomul isi poate pierde frunzele in perioada iulie-august.

Atacul asupra lastarilor tineri va aparea mai tarziu, pe perioada verii si se manifesta printr-o brunificare a scoartei, dupa care aceasta se usuca.

Pe suprafata fructelor patarea bruna se va manifesta prin aparitia petelor asemanatoare cu cele de pe frunze. Cand petele de pe suprafata frunzelor sunt grupate, pulpa crapa si de cele mai multe ori va putrezi, din cauza patrunderii agentilor patogeni in interiorul tesuturilor.

Agentul patogen se numeste Fabraea maculata. Primele infectii vor aparea in primavara si sun produse de catre sporii care se formeazza pe lastarii care au fost atacati in toamna.

Aceasta ciuperca ierneaza in scoarta ramurilor, sporii ajung la maturitate in mai si incep sa infecteze fructe. In anii in care ploile sunt abundente boala poate produce pagube insemnate. Raspandirea ciupercii este asigurata numai de miceliu de rezistenta din lastari si stome.

Cum sa combatem aparitia patarii brune la gutui:

Cel mai recomandat este sa adunati si sa distrugeti toate frunzele care sunt cazute, cel mai simplu mod fiind ingroparea acestora in sol. O alta varianta ar fi cea cu tratamente fungice in perioada de vegetatie.

Cele mai eficiente fungicide folosite impotriva patarii brune:

Dithane m 45 - un fungicid foarte cunoscut care are un spectru foarte mare de combatere al patogenilor din culturile de camp.

Score 250 EC – este un fungicid sistemic cunoscut pentru actiune sa preventiva si curativa.

Topsin 70 WDG – un fungicid sistemic, cu actiune curativa si preventiva, folosit pentru tratarea si protejarea culturilor agricole impotriva bolilor.

Patarea bruna a frunzelor de gutui

Citeste acum si articolul despre Putregaiul brun.

Produse recomandate

-40%
Score 250 EC, 2.5 ml
Score 250 EC, 2 ml
8,99 Lei
14,93 Lei