Patarea neagra a trandafirilor (Diplocarpon rosae)
Patarea neagra a trandafirilor, este o boala fungica ce poate fi observata foarte des in regiunile in care se cultiva trandafirul.
Simptomele patarii negre a trandafirului:
Aceasta boala se manifesta in mod regulat pe frunze, formandu-se pete de culoare neagra, forma rotunda si cu aspect radiar pe partea superioara a frunzei.
Aceste pete pot varia in diametru de la 3-4 milimetri pana la aproximativ 15 milimetri.
Daca conditiile de mediu sunt favorabile, boala se dezvolta, iar petele se unesc cu usurinta si vor produce leziuni mari. Tesuturile afectate, din jurul petelor se vor ingalbeni, iar intr-un final aceasta culoare va cuprinde toata frunza. Daca atacul este puternic se vor produce defolieri premature.
La suprafata petelor vor aparea proeminente de dimensiuni mici si culoare neagra, ceea ce reprezinta fructificatiile ciupercii. In afara de frunze mai pot fi afectati si lastarii tineri, pe suprafata carora vor aparea pete de culoare violet-negricioase.
Agentul patogen se numeste Diplocarpon rosae, se raspandeste de la un an la altul cu ajutorul conidiilor de pe suprafata frunzelor .
Cum putem preveni atacul patarii negre a frunzelor de trandafir:
Ideal este sa taiati lastarii plantelor care sunt atacate, sa adunati si sa ardeti frunzele atacate. In spatiile protejate, este recomandata aerisirea periodica pentru a reduce gradul de umiditate.
Fungicide pe care le puteti folosi impotriva patarii negre a frunzelor de trandafir:
Score 250 EC – Acesta este un fungicid foarte cunoscut pentru actiune sa preventiva si curativa.
Ortiva Top – Acesta este un fungicid ce actioneaza asupra unui spectru larg de boli. Utilizarea acestuia este recomandata in culturile legumicole.
Dithane M 45 - Acesta este printre cele mai cunoscute fungicide, avand un spectru foarte larg de combatere al patogenilor din culturile de camp, cartof, legume, etc.
Citeste si articolul despre Patarea alba a frunzelor de tomate.