Patarea rosie a frunzelor de prun (Polystigma rubrum)
Patarea rosie a frunzelor de prun se manifesta de regula in anii cu primaveri ploioase, in general in livezile care nu au fost ingrijite corespunzator sau pe prunii care sunt batrani. Provoaca defoliere, iar fructele nu se dezvolta la dimensiuni normale, ramanand de dimensiuni mici si cu un continut de zahar redus.
Simptomele patarii rosii a frunzelor de prun:
Patarea rosie a frunzelor de prun se manifesta de regula spre sfarsitul lunii mai, cand pe frunzele atacate vor aparea pete de culoare galben-crem la inceput, apoi devenind portocalii, iar la sfarsit rosii-caramizii.
Tesuturile din dreptul zonelor afectate se vor ingrosa, devin crustoase, bombandu-se usor spre parta din spate a frunzelor. In zona aceea puteti observa puncte de dimensiuni foarte mici, ceea ce reprezinta ostiolele picnidiilor agentului patogen.
Pe parcursul vremurilor umede, vor aparea pe suprafata inferioara a frunzelor, in dreptul petelor un strat de „gelatina” de culoare alba.
In anii in care conditiile sunt favorabile dezvoltarii bolii, frunzele se vor usca si vor cadea devreme, acest lucru ducand la o rezistenta scazuta a pomilor la temperaturile foarte scazute din timpul iernii.
Agentul patogen se numeste Polystigma rubrum, se transmite anual prin resturile vegetale care au ramas pe suprafata solului.
Tehnici de preventie si combatere a patarii rosii a frunzelor de prun:
Cea mai buna metoda de prevenirea a patarii rosii este prin cultivarea soiurilor rezistente. O alta tehnica buna de preventie ar fi sa arati adanc in plantatii si sa ingropati frunzele care sunt atacate.
Cele mai eficiente fungicide:
Bouille Bordelaise WDG – Cel mai eficient fungicid care are si un spectru larg de combatere al bolilor in culturile de pomi, vie sau legume.
Signum - este un produs compus din doua substante active cu diferite moduri de actiune.
Cititi si articolul despre Patarea neagra a frunzelor de trandafir.