Categorii

Patrunjel pentru frunze (Petroselinum crispum)


Patrunjel pentru frunze

Patrunjelul pentru frunze

Petroselinum crispum, numit patrunjel, este o planta culinara originara din Europa. Acum este cultivat la nivel mondial, deoarece are frunze aromate comestibile care pot fi folosite proaspete sau uscate in supe, salate si o mare varietate de alte feluri de mancare (de exemplu, cartofi, peste, tocanite, legume, omlete). Este folosit popular ca garnitura. In mod obisnuit, creste intr-un palc pana la 30 de centimetri inaltime si la fel de lata. Frunzele triunghiulare de culoare verde inchis sunt impartite fin in pliante buclate sau plate. Frunzele raman recoltabile pana cand temperaturile scad pana la 20 de grade Celsius, dar vor ramane puternice pe tot parcursul iernii. Plantele vor inflori in al 2-lea an, florile au o culoare galben-verzui. Din pacate, frunzele isi pierd aroma buna in al doilea an cand plantele sunt in procesul de inflorire. Trei tipuri de patrunjel sunt in prezent in utilizare:crispum , patrunjel italian si patrunjel Hamburg (var. tuberosum ). Frunzele crete sunt cele mai populare. Frunzele plate sunt simple, cu o aroma mai puternica. Patrunjelul este bogat in vitamina A, vitamina C, mai multe vitamine din complexul B si o serie de minerale, inclusiv potasiu, fier, cupru si mangan.

Semintele de patrunjel pot fi pornite in interior sau semanate direct in gradina, cu toate acestea, radacina plantelor de patrunjel este delicata, asa ca aveti grija daca aveti de gand sa o mutati!

Plantati semintele de patrunjel in ghivece individuale in interior cu 8-10 saptamani inainte de inghet .

Semanati semintele in aer liber cu 3 pana la 4 saptamani inainte de ultimul inghet de primavara, deoarece patrunjelul este un are crestere de inceput lenta.

Rata de germinare a semintelor de patrunjel tinde sa fie scazuta, deci luati in considerare inmuierea semintelor in apa peste noapte pentru a va creste sansele de succes.

Pentru cea mai buna germinare, solul ar trebui sa aiba aproximativ 20 de grade Celsius, desi semintele de patrunjel vor germina si la temperaturi mai scazute.

Alegerea unui loc de plantare:

Patrunjelul se dezvolta intr-un sol bine drenat, bogat in materie organica.

Alegeti un loc in care poate avea parte de soare de la 6 pana la 8 ore pe zi. Incercati sa alegeti o zona fara buruieni, in acest fel, veti putea vedea patrunjelul incoltind dupa aproximativ 3 saptamani.

Cum se planteaza patrunjelul pentru frunze:

Semanati seminte de patrunjel de adancime de 1-2 cm.

Semanati seminte la o distanta de aproximativ 15 - 20 cm.

Asigurati-va ca pastrati solul umed in timp ce semintele germineaza.

Poate dura 2 pana la 4 saptamani pana cand rasadurile vor aparea.

In interior, puteti utiliza o lumina speciala pentru a ajuta rasadurile sa se dezvolte.

Cum se ingrijeste patrunjelul pentru frunze:

Asigurati-va ca pastrati plantele de patrunjel suficient de udate, mai ales pe timpul sezonului de vara.

Mulciti usor in jurul plantelor pentru a conserva umezeala.

Boli care pot aparea la patrunjelul pentru frunze:

Fainarea: Aceasta poate fi observata pe suprafetele tuturor organelor sub forma de puf foarte fin, avand o culoare alba.

Pentru comaterea fainarii va recomandam sa utilizati fungicidul Amistar.

Alternarioza: Boala este provocata de o ciuperca ce se dezvolta pe frunze, aceasta boala este favorizara de umiditatea atmosferica ridicata, sau apa care ramane pe frunze dupa ploaie/udare. Atacul asupra plantei are loc sub forma de pete de culoare maroniu-verzui.

Va recomandam sa utilizati fungicidul Score 250 EC pentru combaterea aleternariozei.

Septorioza: Acesta se manifesta sub forma de pete de culoare cafenie, centrul acesteia fiind deschis la culoare.

Pentru combaterea septoriozei va recomandam Dithane M 45, cel mai cunoscut fungicid de contact, cu un spectru foarte larg de combatere a patogenilor.

Un daunator care poate afecta patrunjelul pentru frunze:

Afide: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, in acest fel ofilind-o.

Pentru a combate afidele va recomandam sa utilizati fungicidul Fastac Active.

Va recomandam sa cititi articolul despre Menta.

Produse recomandate

Amistar, 250 ml
139,90 Lei
-16%
Score 250 EC, 250 ml
Score 250 EC, 250 ml
148,74 Lei
177,03 Lei